2015-06-25 14:40

2015-06-25 14:40

Dags för firandet av Picassoskulpturen

JUBILEUM: Fullspäckat program på udden

På lördag är det den stora dagen då Kristinehamns alldeles egen Picassoskulptur fyller 50 år. Det firas med pompa och ståt ute vid Picassoudden från lunchtid och framåt. Publiken får bland annat möta Diana Widmaier Picasso, som är konsthistoriker och barnbarn till Pablo Picasso.

Aktiviteterna under jubileumsdagen börjar vid lunchtid med guidade visningar av skulpturen samt aktiviteter för barn. Dansare från Widelius dansstudio uppträder och det erbjuds fiskedamm och ansiktsmålning för barnen.

Senare under dagen startar jubileumsfirandet med tal och musik. Kristinehamns folkdanslag, som var med och dansade vid skulpturens invigning 1965, kommer att delta. Den välkända kulturpersonligheten och riksspelmannen Ebbot Lundberg medverkar med sång och musik. Sköna toner bidrar även Bro kammarkör med samt musikgruppen Erato. Gruppen har nästan fyra miljoner visningar på Youtube och har bland annat varit med i SVT:s tv-program Moraeus med mera. En av medlemmarna är Kristinehamnsbördige Petra Brohäll.

Talare

Medverkar under firandet gör bland andra Diana Widmaier Picasso och Sylvia Antoniou Nesjar, fru till Carl Nesjar. De politiker som kommer att hålla tal under jubileet är kommunfullmäktiges ordförande Ingrid-Märta Grönlie (S), kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) och kulturnämndens ordförande Magnus Wallengren (V). Björn Nyström, som är före detta markägare till platsen där skulpturen står och som även bor i närheten av den kommer att kåsera kring skulpturen. Talare under dagen är också Jan Thorsten Ahlstrand, författare och konstvetare som skrivit om Bengt Olson, samt Bo Wingren som är curator för utställningen Picasso, Nesjar och Jacqueline som visas på Kristinehamns konstmuseum.

Hela programmet för Picassojubileet finns på kommunens hemsida, kristinehamn.se.

Aktiviteterna under jubileumsdagen börjar vid lunchtid med guidade visningar av skulpturen samt aktiviteter för barn. Dansare från Widelius dansstudio uppträder och det erbjuds fiskedamm och ansiktsmålning för barnen.

Senare under dagen startar jubileumsfirandet med tal och musik. Kristinehamns folkdanslag, som var med och dansade vid skulpturens invigning 1965, kommer att delta. Den välkända kulturpersonligheten och riksspelmannen Ebbot Lundberg medverkar med sång och musik. Sköna toner bidrar även Bro kammarkör med samt musikgruppen Erato. Gruppen har nästan fyra miljoner visningar på Youtube och har bland annat varit med i SVT:s tv-program Moraeus med mera. En av medlemmarna är Kristinehamnsbördige Petra Brohäll.

Talare

Medverkar under firandet gör bland andra Diana Widmaier Picasso och Sylvia Antoniou Nesjar, fru till Carl Nesjar. De politiker som kommer att hålla tal under jubileet är kommunfullmäktiges ordförande Ingrid-Märta Grönlie (S), kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) och kulturnämndens ordförande Magnus Wallengren (V). Björn Nyström, som är före detta markägare till platsen där skulpturen står och som även bor i närheten av den kommer att kåsera kring skulpturen. Talare under dagen är också Jan Thorsten Ahlstrand, författare och konstvetare som skrivit om Bengt Olson, samt Bo Wingren som är curator för utställningen Picasso, Nesjar och Jacqueline som visas på Kristinehamns konstmuseum.

Hela programmet för Picassojubileet finns på kommunens hemsida, kristinehamn.se.