2015-06-24 11:45

2015-06-24 15:48

Båtbuss på grund - fyra evakuerades

(Uppdaterad): Andra incidenten på kort tid

Vid niotiden under onsdagsmorgonen gick en båtbuss på grund strax efter avgång från Kristinehamn. Varken besättning eller passagerare skadades. Incidenten var den andra på kort som båtbussarna varit inblandade i.

08.30 under onsdagsmorgonen avgick båtbussen m/s Hulda III från Kristinehamn med destination Karlstad. Ombord fanns besättningen och sammanlagt fyra passagerare, varav två barn.

Första stoppet skulle ske vid Alvön, men något gick fel på vägen. Båtbussen gick på grund och tvingades tillkalla Sjöräddningen.

– Båten råkade ut för en grundstötning, men ingen skadades. De körde i låg hastighet. Passagerarna var vid gott mod och skjutsades tillbaka till Kristinehamn, säger Lena Palmehn, båtbussansvarig på Karlstadsbuss.

Orsaken oklar

I dagsläget är det oklart vad som orsakade incidenten. Karlstad Sjötrafik beklagar händelsen.

– Vi har än så länge ingen aning om vad som hände. Skepparen är erfaren och åkte dagen innan med längs hela leden för att lära sig hur den går. Vi kommer sätta oss ner med berörda besättningsmän och se vad vi kan göra för att det inte ska inträffa igen, säger Christer Magnusson, delägare i företaget.

Det är inte första gången en båtbuss gått på grund längs sträckan Kristinehamn-Karlstad. 2012 råkade m/s Hulda II ut för samma typ av olycka. Då hette rederiet Tärnaline.

Flera incidenter

Incidenten var den andra på kort tid som båtbussarna varit inblandade i. Tidigare i veckan rapporterade NWT om en båtbuss som enligt uppgift ska ha trängt sig mellan två större fartyg i Inre hamn i Karlstad. En incident som kan leda till polisanmälan mot Karlstad Sjötrafik.

Från kommunens sida har man dock fullt förtroende för rederiet.

– Det är orubbligt. Den olämpliga omkörningen har vi redan pratat om och de har lovat att det aldrig kommer ske igen. Vad gäller grundstötningen är det någon vi får titta på gemensamt, säger Lena Palmehn.

Linje 95 ställdes in resten av onsdagen. Båten bogserades tillbaka till Kristinehamn av Sjöräddningen och hade enligt rapporter varken läckage eller oljespill. Under eftermiddagen anlände en inspektör från sjöfartsinspektionen som ska besiktiga och fastställa eventuella skador.

08.30 under onsdagsmorgonen avgick båtbussen m/s Hulda III från Kristinehamn med destination Karlstad. Ombord fanns besättningen och sammanlagt fyra passagerare, varav två barn.

Första stoppet skulle ske vid Alvön, men något gick fel på vägen. Båtbussen gick på grund och tvingades tillkalla Sjöräddningen.

– Båten råkade ut för en grundstötning, men ingen skadades. De körde i låg hastighet. Passagerarna var vid gott mod och skjutsades tillbaka till Kristinehamn, säger Lena Palmehn, båtbussansvarig på Karlstadsbuss.

Orsaken oklar

I dagsläget är det oklart vad som orsakade incidenten. Karlstad Sjötrafik beklagar händelsen.

– Vi har än så länge ingen aning om vad som hände. Skepparen är erfaren och åkte dagen innan med längs hela leden för att lära sig hur den går. Vi kommer sätta oss ner med berörda besättningsmän och se vad vi kan göra för att det inte ska inträffa igen, säger Christer Magnusson, delägare i företaget.

Det är inte första gången en båtbuss gått på grund längs sträckan Kristinehamn-Karlstad. 2012 råkade m/s Hulda II ut för samma typ av olycka. Då hette rederiet Tärnaline.

Flera incidenter

Incidenten var den andra på kort tid som båtbussarna varit inblandade i. Tidigare i veckan rapporterade NWT om en båtbuss som enligt uppgift ska ha trängt sig mellan två större fartyg i Inre hamn i Karlstad. En incident som kan leda till polisanmälan mot Karlstad Sjötrafik.

Från kommunens sida har man dock fullt förtroende för rederiet.

– Det är orubbligt. Den olämpliga omkörningen har vi redan pratat om och de har lovat att det aldrig kommer ske igen. Vad gäller grundstötningen är det någon vi får titta på gemensamt, säger Lena Palmehn.

Linje 95 ställdes in resten av onsdagen. Båten bogserades tillbaka till Kristinehamn av Sjöräddningen och hade enligt rapporter varken läckage eller oljespill. Under eftermiddagen anlände en inspektör från sjöfartsinspektionen som ska besiktiga och fastställa eventuella skador.