2015-06-17 06:00

2015-06-17 06:00

Glutenfri mat mycket dyrare

KOST: Celiaki är en vanlig sjukdom

Mängden glutenfria varor i affärerna har blivit allt större under de senaste åren. Men priserna är fortfarande höga. Kostnaden för glutenfri kost är flera tusen kronor mer per år än för vanlig kost.

Celiaki, eller glutenintolerans, är en sjukdom som gör att tunntarmen blir inflammerad när man äter mat med gluten som finns i mjöl från vete, korn och råg. Förutom att det är hindersamt i vardagen blir det även en stor kostnad för de som är drabbade.

– Det är betydligt mycket dyrare, säger Pernilla Gustavsson, mamma till 12-åriga Josefin som fick celiaki i våras.

Mindre att välja på

Pernilla tycker att det är ett problem att det finns mindre att välja på. Dessutom är priserna betydligt högre för de glutenfria produkterna.

Hon menar att det dock inte är något särskilt som hon undviker att köpa

– Vissa saker måste hon ha. Är det något som hon behöver får man ta den smällen, säger hon.

Hon har köpt till exempel fikabröd från ett konditori som levererar glutenfria produkter med en frysbil.

– Panerad fisk får inte hon äta så då får man göra själv och det tar ju lite tid. Man får ju alltid göra dubbelt. Ibland vill man inte göra dubbelt och då blir det dyrt, säger Pernilla Gustavsson.

Dyrare

Christina Ralsgård är generalsekreterare på Celiakiförbundet. Hon har själv haft celiaki i 14 år och menar att matkostnaden är cirka fem till tiotusen kronor högre per år. Förutom råvarorna blir det ofta dyrare på restaurang eftersom man sällan kan äta dagens lunch utan måste beställa från à la carte-menyn.

Barn under 16 år får hämta ut vissa basvaror på apoteket för en kostnad.

– Men när barnen blir 16 år får man ingenting, säger Christina Ralsgard.

Skiljer mellan olika landsting

Hon förklarar att det ser olika ut i olika landsting. I Värmland får personer med celiaki som är över 16 år ingen ersättning alls medan man i Kristinehamns grannkommun Karlskoga som tillhör landstinget i Örebro har möjlighet att få hämta ut basvaror sex gånger per år på apoteket även när man fyllt 16 år.

– Det man betalar extra varje år är all tid man lägger ner. Matkassen är kanske fem till tiotusen vilket i och för sig är väldigt mycket för en fattig familj, säger Christina Ralsgard.

Hon menar att det är viktigt att poängtera att celiaki är en autoimmun sjukdom som man inte blir av med.

– Maten gör att man håller sig frisk. Om den som har celiaki inte äter glutenfri mat hamnar man på sjukhus och det blir en kostnad för samhället.

Christina Ralsgard menar även att de som har celiaki måste ägna mycket tid åt att kontrollera vilken mat de kan äta. Innehållet kan ändras i produkter och om varan inte är märkt med glutenfri måste man alltid läsa på innehållsförteckningen.

– För att hålla oss friska måste vi hela tiden lägga energi på att veta vad man äter, det tar mycket tid. Man känner sig besvärlig, säger Christina Ralsgard.

Celiaki, eller glutenintolerans, är en sjukdom som gör att tunntarmen blir inflammerad när man äter mat med gluten som finns i mjöl från vete, korn och råg. Förutom att det är hindersamt i vardagen blir det även en stor kostnad för de som är drabbade.

– Det är betydligt mycket dyrare, säger Pernilla Gustavsson, mamma till 12-åriga Josefin som fick celiaki i våras.

Mindre att välja på

Pernilla tycker att det är ett problem att det finns mindre att välja på. Dessutom är priserna betydligt högre för de glutenfria produkterna.

Hon menar att det dock inte är något särskilt som hon undviker att köpa

– Vissa saker måste hon ha. Är det något som hon behöver får man ta den smällen, säger hon.

Hon har köpt till exempel fikabröd från ett konditori som levererar glutenfria produkter med en frysbil.

– Panerad fisk får inte hon äta så då får man göra själv och det tar ju lite tid. Man får ju alltid göra dubbelt. Ibland vill man inte göra dubbelt och då blir det dyrt, säger Pernilla Gustavsson.

Dyrare

Christina Ralsgård är generalsekreterare på Celiakiförbundet. Hon har själv haft celiaki i 14 år och menar att matkostnaden är cirka fem till tiotusen kronor högre per år. Förutom råvarorna blir det ofta dyrare på restaurang eftersom man sällan kan äta dagens lunch utan måste beställa från à la carte-menyn.

Barn under 16 år får hämta ut vissa basvaror på apoteket för en kostnad.

– Men när barnen blir 16 år får man ingenting, säger Christina Ralsgard.

Skiljer mellan olika landsting

Hon förklarar att det ser olika ut i olika landsting. I Värmland får personer med celiaki som är över 16 år ingen ersättning alls medan man i Kristinehamns grannkommun Karlskoga som tillhör landstinget i Örebro har möjlighet att få hämta ut basvaror sex gånger per år på apoteket även när man fyllt 16 år.

– Det man betalar extra varje år är all tid man lägger ner. Matkassen är kanske fem till tiotusen vilket i och för sig är väldigt mycket för en fattig familj, säger Christina Ralsgard.

Hon menar att det är viktigt att poängtera att celiaki är en autoimmun sjukdom som man inte blir av med.

– Maten gör att man håller sig frisk. Om den som har celiaki inte äter glutenfri mat hamnar man på sjukhus och det blir en kostnad för samhället.

Christina Ralsgard menar även att de som har celiaki måste ägna mycket tid åt att kontrollera vilken mat de kan äta. Innehållet kan ändras i produkter och om varan inte är märkt med glutenfri måste man alltid läsa på innehållsförteckningen.

– För att hålla oss friska måste vi hela tiden lägga energi på att veta vad man äter, det tar mycket tid. Man känner sig besvärlig, säger Christina Ralsgard.