2015-06-05 06:00

2015-06-05 06:00

Kristinehamnsfokus på tekniktävling

SKOLA: Presterudsgymnasiet deltog

I måndags avgjordes den populära idéutvecklingstävlingen 12timmar för teknikstuderande gymnasieelever i Värmland.

Uppdragsgivare i årets tävling var Kristinehamnsföretaget Ventisol.

Det är Teknikcollage i Värmland som ordnar idéutvecklingstävlingen tillsammans med klusterorganisationen Stål & verkstad. Tidigare år har tävlingen avgjorts under ett helt dygn, det vill säga 24 timmar, men i år halverades tiden till tolv timmar. Det här gjorde att de deltagande lagen fick en ännu större utmaning än vad de haft tidigare år.

Det var Matthias Diego, platschef på Kristinehamnsföretaget Ventisol, som var årets uppdragsgivare och därmed presenterade uppdraget som lagen skulle hitta en lösning på. Årets uppdrag var att ersätta den pvc-duk som finns på Ventisols rökluckor med ett miljövänligare alternativ samt föreslå förbättringar på luckans konstruktion.

– Det var första gången vi var med som uppdragsgivare på en sådan här idéutvecklingstävling och det var riktigt roligt, säger Matthias Diego som följde elevernas arbete under dagen och även satt med i juryn.

Epdm-gummiduk

Sex lag från de värmländska gymnasieskolorna deltog i tävlingen och ett av dem kom från Presterudsgymnasiet i Kristinehamn. Vann gjorde dock Solbergagymnasiet från Arvika som föreslog att använda epdm-gummiduk i stället för den nuvarande pvc-duken. Laget föreslog även att man i framtiden kan byta ut gångjärnen på rökluckan mot en annan lösning. Tvåa i tävlingen slutade Älvkullegymnasiet i Karlstad.

– Det var väldigt jämnt mellan de här två lagen, men Solbergagymnasiet vann eftersom deras presentation var fantastiskt samt för att de tänkt lite längre än de övriga lagen, säger Matthias Diego.

– Att använda epdm-gummiduk hade vi faktiskt inte tänkt på själva innan den här tävlingen, fortsätter han.

NKP har försökt nå representanter från Presterudsgymnasiet, dock utan resultat.

Det är Teknikcollage i Värmland som ordnar idéutvecklingstävlingen tillsammans med klusterorganisationen Stål & verkstad. Tidigare år har tävlingen avgjorts under ett helt dygn, det vill säga 24 timmar, men i år halverades tiden till tolv timmar. Det här gjorde att de deltagande lagen fick en ännu större utmaning än vad de haft tidigare år.

Det var Matthias Diego, platschef på Kristinehamnsföretaget Ventisol, som var årets uppdragsgivare och därmed presenterade uppdraget som lagen skulle hitta en lösning på. Årets uppdrag var att ersätta den pvc-duk som finns på Ventisols rökluckor med ett miljövänligare alternativ samt föreslå förbättringar på luckans konstruktion.

– Det var första gången vi var med som uppdragsgivare på en sådan här idéutvecklingstävling och det var riktigt roligt, säger Matthias Diego som följde elevernas arbete under dagen och även satt med i juryn.

Epdm-gummiduk

Sex lag från de värmländska gymnasieskolorna deltog i tävlingen och ett av dem kom från Presterudsgymnasiet i Kristinehamn. Vann gjorde dock Solbergagymnasiet från Arvika som föreslog att använda epdm-gummiduk i stället för den nuvarande pvc-duken. Laget föreslog även att man i framtiden kan byta ut gångjärnen på rökluckan mot en annan lösning. Tvåa i tävlingen slutade Älvkullegymnasiet i Karlstad.

– Det var väldigt jämnt mellan de här två lagen, men Solbergagymnasiet vann eftersom deras presentation var fantastiskt samt för att de tänkt lite längre än de övriga lagen, säger Matthias Diego.

– Att använda epdm-gummiduk hade vi faktiskt inte tänkt på själva innan den här tävlingen, fortsätter han.

NKP har försökt nå representanter från Presterudsgymnasiet, dock utan resultat.