2015-05-07 18:15

2015-05-07 18:24

De laddar inför årets sötaste kalas

CUPCAKES: Emmy och Emma bakar glutenfritt

De bästa kompisarna Emmy Magnusson och Emma Milne älskar att baka. Cupcakes är ett av favoritbakverken.
– Det roligaste är att dekorera dem, tycker Emma.

På lördag startar Cupcakekalaset - årets sötaste kalas. Då kommer man att kunna frossa i de smarriga bakverken nere i centrum. Emmy och Emma har redan börjat ladda inför kalaset. Eftersom Emmy är glutenintolerant kan hon inte äta de traditionella cupcaksen med vetemjöl.

– Jag bakar alltid med mjölmix i stället. Det blir lite annorlunda, men det mesta går att baka, säger Emmy och förklarar att de glutenfria bakverken blir lite mer porösa.

– Men de smakar gott ändå, konstaterar hon.

Bakintresset är så stort att hon bestämt sig för att en dag starta kafé. Namnet på det framtida kaféet har hon redan bestämt och det står tryckt på de förkläden som hon och Emma bär.

– Det ska heta Kafé Smulpaj. Eftersom mamma kallade mig smulpaj när jag var liten och för att vi är grymma på att baka det, säger Emmy med ett leende.

Hon och Emma bakar ofta tillsammans. Det märks att tjejerna trivs i köket och de skrattar mycket samtidigt som de häller den ena ingrediensen efter den andra ner i matberedaren. Ägg, mjölmix, bakpulver, socker, margarin och vaniljsocker rörs ihop till en jämn smet.

Smeten klickas sedan ut i formarna med en sked. Det räcker att fylla formarna till hälften, för att bakverken inte ska bli för höga. Muffinsplåten åker in i ugnen och efter cirka tio minuter har bakverken fått fin färg. Tjejerna tar inte tid, utan går på känsla.

– När de är gyllenbruna och inte kladdiga inuti längre så är de klara, säger Emma.

När cupcaksen svalnat är det dags för det som de båda tycker är roligast - att dekorera. Med glasyr och strössel i klara färger blir bakverken kompletta.

Är smaken eller utseendet viktigast?

– Smaken! säger tjejerna i kör och hugger in på de söta bakverken.

På lördag startar Cupcakekalaset - årets sötaste kalas. Då kommer man att kunna frossa i de smarriga bakverken nere i centrum. Emmy och Emma har redan börjat ladda inför kalaset. Eftersom Emmy är glutenintolerant kan hon inte äta de traditionella cupcaksen med vetemjöl.

– Jag bakar alltid med mjölmix i stället. Det blir lite annorlunda, men det mesta går att baka, säger Emmy och förklarar att de glutenfria bakverken blir lite mer porösa.

– Men de smakar gott ändå, konstaterar hon.

Bakintresset är så stort att hon bestämt sig för att en dag starta kafé. Namnet på det framtida kaféet har hon redan bestämt och det står tryckt på de förkläden som hon och Emma bär.

– Det ska heta Kafé Smulpaj. Eftersom mamma kallade mig smulpaj när jag var liten och för att vi är grymma på att baka det, säger Emmy med ett leende.

Hon och Emma bakar ofta tillsammans. Det märks att tjejerna trivs i köket och de skrattar mycket samtidigt som de häller den ena ingrediensen efter den andra ner i matberedaren. Ägg, mjölmix, bakpulver, socker, margarin och vaniljsocker rörs ihop till en jämn smet.

Smeten klickas sedan ut i formarna med en sked. Det räcker att fylla formarna till hälften, för att bakverken inte ska bli för höga. Muffinsplåten åker in i ugnen och efter cirka tio minuter har bakverken fått fin färg. Tjejerna tar inte tid, utan går på känsla.

– När de är gyllenbruna och inte kladdiga inuti längre så är de klara, säger Emma.

När cupcaksen svalnat är det dags för det som de båda tycker är roligast - att dekorera. Med glasyr och strössel i klara färger blir bakverken kompletta.

Är smaken eller utseendet viktigast?

– Smaken! säger tjejerna i kör och hugger in på de söta bakverken.

Glutenfria cupcakes

Muffins

100 gram margarin

1½ dl socker

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

3 dl mjölmix

2 tsk bakpulver

Gör så här: Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa försiktigt ner de torra ingredienserna. Tillsätt smält smör. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Med matberedare: Häll i alla ingredienser och kör tills det blir en jämn smet.

Glasyr

30 g rumsvarmt margarin

100 filadelphiaost

3 dl florsocker