2015-04-21 13:32

2015-04-21 13:32

Små medel kan ge en god hälsa

HÄLSA: Visdom från östern

Många har problem med hälsan och det naturliga är att vända sig till sjukvården för att få hjälp. Men det går också att göra mycket på egen hand. Det är temat i Ming Nikus föreläsning på biblioteket.

Ett 30-tal åhörare har samlats för att lyssna till Ming Niku. Samtliga är med ett undantag kvinnor, reportern oräknad.

Ming Niku kommer från landet i öster, det vill säga Finland. Som namnet antyder har hon rötterna i Kina och det är också kinesisk medicin hon arbetar med, bland annat akupunktur. Hon är dessutom diplomerad som både yogaterapeut och kraniosakral terapeut.

Hon inleder med att fråga hur många av de närvarande som upplever att de har några problem med hälsan och hur många av dem som tror att de skulle kunna må bättre. De flesta räcker upp handen som svar på båda frågorna, även om merparten ändå tycker att de har en god hälsa.

– Men hälsa är mer än att bara ha ont. Mycket handlar om tro och hopp, säger Ming Niku.

Olika delar

Hon talar om hela personen och dess kraft. Den fysiska kroppen är bara en del av personen. En person består också av emotionella, mentala och andliga delar. Genom att träna upp de senares goda egenskaper kan man må fysiskt bättre. Tyvärr funkar det i motsatt riktning också.

– Alla delar är viktiga.

Ming Nikus budskap är att man själv med små medel kan underlätta vägen till en god hälsa. Kroppen vill leva och må bra, därför säger den ifrån när något är på tok och det är nödvändigt vis inget fel med det.

– Det är naturligt att ha ont ibland. Det är en medfödd rättighet, säger Ming Niku.

Men att tänka hälsa är hälsosamt. Hon ger tips på egenvård i fyra punkter. Att tillföra näring och äta rätt är bra. Träning hamnar också på pluskontot. Samma sak med att vårda sin kropp, något som ligger nära träning. Slutligen puffar hon för mental träning.

Att blunda och andas djupt, ända ner till bäckenbotten, är ett råd hon skickar med. Det ger en avslappning och mindre lugn. Och på köpet upplevs det onda mindre ont.

– Jobba med helheten. Andning är ett enkelt och billigt egenvårdsverktyg, säger Ming Niku.

Ett 30-tal åhörare har samlats för att lyssna till Ming Niku. Samtliga är med ett undantag kvinnor, reportern oräknad.

Ming Niku kommer från landet i öster, det vill säga Finland. Som namnet antyder har hon rötterna i Kina och det är också kinesisk medicin hon arbetar med, bland annat akupunktur. Hon är dessutom diplomerad som både yogaterapeut och kraniosakral terapeut.

Hon inleder med att fråga hur många av de närvarande som upplever att de har några problem med hälsan och hur många av dem som tror att de skulle kunna må bättre. De flesta räcker upp handen som svar på båda frågorna, även om merparten ändå tycker att de har en god hälsa.

– Men hälsa är mer än att bara ha ont. Mycket handlar om tro och hopp, säger Ming Niku.

Olika delar

Hon talar om hela personen och dess kraft. Den fysiska kroppen är bara en del av personen. En person består också av emotionella, mentala och andliga delar. Genom att träna upp de senares goda egenskaper kan man må fysiskt bättre. Tyvärr funkar det i motsatt riktning också.

– Alla delar är viktiga.

Ming Nikus budskap är att man själv med små medel kan underlätta vägen till en god hälsa. Kroppen vill leva och må bra, därför säger den ifrån när något är på tok och det är nödvändigt vis inget fel med det.

– Det är naturligt att ha ont ibland. Det är en medfödd rättighet, säger Ming Niku.

Men att tänka hälsa är hälsosamt. Hon ger tips på egenvård i fyra punkter. Att tillföra näring och äta rätt är bra. Träning hamnar också på pluskontot. Samma sak med att vårda sin kropp, något som ligger nära träning. Slutligen puffar hon för mental träning.

Att blunda och andas djupt, ända ner till bäckenbotten, är ett råd hon skickar med. Det ger en avslappning och mindre lugn. Och på köpet upplevs det onda mindre ont.

– Jobba med helheten. Andning är ett enkelt och billigt egenvårdsverktyg, säger Ming Niku.