2015-03-21 10:35

2015-06-26 09:10

Finbesök i hamnen av seglande jätte

SJÖFART: Datum klart för ostindiefararen

Nu är turnédatumen för ostindiefararen Götheborgs Vänerbesök i sommar klara. Till Kristinehamn kommer båten den 7 till 9 juli.
– Det här är gôrhäftigt, säger turistchef Mats Öhman.

Att ostindiefararen skulle komma till Vänern i sommar har varit bestämt sedan länge. Däremot har det varit lite svävande vilka datum som gäller. Mats Öhman har tidigare fått signaler på att det troligen rörde sig om ovan nämnda datum, men det var först i fredags som den officiella bekräftelsen på detta kom.

– Många har kanske trott att det har varit ett aprilskämt. Nu ser vi att det inte är så och jag ser verkligen fram emot den 7 juli, säger turistchefen.

Han berättar att diskussioner förs med både sjöräddningen och båtklubbarna om att tillsammans med bojorten gå ut och möta Götheborg när hon kommer från Vänersborg, som är den första anhalten på Vänerresan.

– Jag tänker mig att vi möter ostindiefararen någonstans vid Sibberön och sedan seglar efter henne in mot stan. Det kommer att bli jättehäftigt. Tänk dig själv alla tusentals människor som kan följa skådespelet från land, säger Mats Öhman.

Det har också funnits en del önskemål om var Götheborg ska lägga till. Både Picassoudden och gästhamnen har nämnts som alternativ, men med tanke på hennes storlek är Vänerhamns kaj det enda realistiska alternativet.

– Götheborg har med sig hantverkare ombord som kommer att sätta upp utställningstält på kajen där besökarna kan få veta mer om ostindiefararen, säger Mats Öhman.

VIP-kväll

Kvällen den 7 juli kommer en VIP-kväll att arrangeras med middag ombord. Företag har köpt in sig till evenemanget och det har varit ett stort intresse av att få vara med:

– Det finns bara ett VIP-paket kvar.

Dag två och tre av Kristinehamnsbesöket blir det öppet skepp. Då kan alla intresserade kunna gå ombord och bekanta sig närmare med världens nu största seglande skepp. Ombord finns 80 besättningsmän uppklädda i verkliga sjömanskläder.

Att besöket kommer att bli något utöver det vanliga är Mats Öhman övertygad om:

– Det här är en once in a lifetime-upplevelse.

Avresan sker först framåt kvällen den 9 juli och då ställs kosan mot Lidköping. Därefter väntar besök i Karlstad och Åmål innan Götheborg vänder hemåt igen.

Att ostindiefararen skulle komma till Vänern i sommar har varit bestämt sedan länge. Däremot har det varit lite svävande vilka datum som gäller. Mats Öhman har tidigare fått signaler på att det troligen rörde sig om ovan nämnda datum, men det var först i fredags som den officiella bekräftelsen på detta kom.

– Många har kanske trott att det har varit ett aprilskämt. Nu ser vi att det inte är så och jag ser verkligen fram emot den 7 juli, säger turistchefen.

Han berättar att diskussioner förs med både sjöräddningen och båtklubbarna om att tillsammans med bojorten gå ut och möta Götheborg när hon kommer från Vänersborg, som är den första anhalten på Vänerresan.

– Jag tänker mig att vi möter ostindiefararen någonstans vid Sibberön och sedan seglar efter henne in mot stan. Det kommer att bli jättehäftigt. Tänk dig själv alla tusentals människor som kan följa skådespelet från land, säger Mats Öhman.

Det har också funnits en del önskemål om var Götheborg ska lägga till. Både Picassoudden och gästhamnen har nämnts som alternativ, men med tanke på hennes storlek är Vänerhamns kaj det enda realistiska alternativet.

– Götheborg har med sig hantverkare ombord som kommer att sätta upp utställningstält på kajen där besökarna kan få veta mer om ostindiefararen, säger Mats Öhman.

VIP-kväll

Kvällen den 7 juli kommer en VIP-kväll att arrangeras med middag ombord. Företag har köpt in sig till evenemanget och det har varit ett stort intresse av att få vara med:

– Det finns bara ett VIP-paket kvar.

Dag två och tre av Kristinehamnsbesöket blir det öppet skepp. Då kan alla intresserade kunna gå ombord och bekanta sig närmare med världens nu största seglande skepp. Ombord finns 80 besättningsmän uppklädda i verkliga sjömanskläder.

Att besöket kommer att bli något utöver det vanliga är Mats Öhman övertygad om:

– Det här är en once in a lifetime-upplevelse.

Avresan sker först framåt kvällen den 9 juli och då ställs kosan mot Lidköping. Därefter väntar besök i Karlstad och Åmål innan Götheborg vänder hemåt igen.