2015-03-19 10:30

2015-03-19 10:30

Dömd för stöld på Rosenbergs

DOM: 31-åring får fängelse

I september förra året gjordes ett inbrott på Rosenbergs papper & foto på Kungsgatan. Nu har en 31-årig man dömts till fängelse för brottet.

Händelsen skedde på natten den 6 september 2014. Polisen fick ett larm om inbrott på Rosenbergs papper & foto. En patrull åkte till platsen, men då var gärningsmannen redan försvunnen. Någon hade tagit sig in i butiken genom att krossa en fönsterruta till entrédörren. Vid brottplatsundersökningen hittades glasskärvor med blodfläckar. Blodet på en av skärvorna skickades på analys och det kunde konstateras att det kom från 31-åringen, som är känd av polisen sedan tidigare.

Två versioner

31-åringen själv har lämnat olika versioner av vad som hände. Vid de två polisförhören erkände han brottet. Han berättade att han krossat entrérutan till butiken med en hammare och gick in. Han skar sig i handen, men märkte det först efter att han lämnat platsen. Väl inne stal han en skrivare, kameratillbehör och en miniräknare. Det totala värdet på stöldgodset var närmare 6 000 kronor.

31-åringen lastade allt på en cykelkärra och cyklade sedan därifrån. Han åkte till en vän och lastade ur grejerna hos honom.

Fängelse

I tingsrätten däremot förnekade 31-åringen brottet. Han förklarade att han i tidigare förhör känt sig pressad att erkänna, för att han ville släppas på fri fot. 31-åringen menade att han endast hjälpt till att lasta grejerna.

Tingsrätten har bedömt att 31-åringens förklaring i rätten inte är trovärdig. Det finns flera bevis mot honom. Hans tidigare erkännande, kombinerad med en detaljerad beskrivning av vad som hänt, samt förekomsten av hans blod på glasskärvorna i butiken styrker att han är gärningsmannen.

31-åringen har dömts till en månads fängelse för stöld och narkotikabrott. Han ska också betala ut ett skadestånd till butiken på cirka 3 400 kronor.

Händelsen skedde på natten den 6 september 2014. Polisen fick ett larm om inbrott på Rosenbergs papper & foto. En patrull åkte till platsen, men då var gärningsmannen redan försvunnen. Någon hade tagit sig in i butiken genom att krossa en fönsterruta till entrédörren. Vid brottplatsundersökningen hittades glasskärvor med blodfläckar. Blodet på en av skärvorna skickades på analys och det kunde konstateras att det kom från 31-åringen, som är känd av polisen sedan tidigare.

Två versioner

31-åringen själv har lämnat olika versioner av vad som hände. Vid de två polisförhören erkände han brottet. Han berättade att han krossat entrérutan till butiken med en hammare och gick in. Han skar sig i handen, men märkte det först efter att han lämnat platsen. Väl inne stal han en skrivare, kameratillbehör och en miniräknare. Det totala värdet på stöldgodset var närmare 6 000 kronor.

31-åringen lastade allt på en cykelkärra och cyklade sedan därifrån. Han åkte till en vän och lastade ur grejerna hos honom.

Fängelse

I tingsrätten däremot förnekade 31-åringen brottet. Han förklarade att han i tidigare förhör känt sig pressad att erkänna, för att han ville släppas på fri fot. 31-åringen menade att han endast hjälpt till att lasta grejerna.

Tingsrätten har bedömt att 31-åringens förklaring i rätten inte är trovärdig. Det finns flera bevis mot honom. Hans tidigare erkännande, kombinerad med en detaljerad beskrivning av vad som hänt, samt förekomsten av hans blod på glasskärvorna i butiken styrker att han är gärningsmannen.

31-åringen har dömts till en månads fängelse för stöld och narkotikabrott. Han ska också betala ut ett skadestånd till butiken på cirka 3 400 kronor.