2015-03-14 06:00

2015-03-14 13:10

Nu avslöjas sanningen

KRISTINEHAMN: Mest kände eleven Holger Aspeborn”Ruda” mannen bakom Holger

Brogårdsgymnasiets mest kände elev är Holger Aspeborn. Han gick där 1957-1964, men dyker upp då och då. Nyligen skrev han insändare i Corren, häromåret i NKP.

Nu kan det avslöjas. Holger föddes 1957 någon dag innan läroverket skulle på resa till Karlskoga och 25 meters bassängen. Sådan fanns inte i Kristinehamn förrän 1964. Blev det fler än 36 elever måste ytterligare en buss rekvirereras. Då dök Holger Aspeborn upp bara för att ställa till det.

Anders Rudqvist kom på namnet. ”Holger” var lagom gammaldags och alla nya tagna namn slutade på -born eller något liknande.

Nu erkänner Anders Rudqvist att han var pappa till Holger. En hel del hjälp med hyssen fick han av Bosse Lindström och andra.

I Karlskoga vid hemresa slet gymnastikdirektören kapten Elis V. Svanström sitt hår. Nu var det bara 36 elever, var var den 37:e. Till slut kröp det fram att han redan åkt hem på egen hand.

Lyckat. Nu började Aspeborn leva sitt eget liv, utan att han syntes till. Kapten Svanström fick en rad vykort på läroverket skickat från hela världen och alla var undertecknade Holger Aspeborn. Kaptenen blev ursinnig men lyckade aldrig utröna vem Holger var, ingen visste i vilken klass han gick eller var han var.

Höjdpunkten var när Holger svarade så bra att han 1963 blev uttagen till frågesporten ”Vi som vet mest” i Sveriges Radio. Holger dök förstås aldrig upp, men det gjorde hans fanclub med en stor banderoll.

Holger var så duktig att han var bland de bästa eleverna i uttagningen till vi som vet mest, där 130 läroverk tävlade om 16 platser. Den som svarade i Holgers namn var Anders Larsson, en av de tre i vinnarlaget 1963.

Nu håller den sanna historien på att skrivas om Holger. Han har en egen hemsida: http://www.aspeborn.se/.

Läs mer om hyssen där och bidra gärna med någon egen historia. Men den ska vara sann.

Nu kan det avslöjas. Holger föddes 1957 någon dag innan läroverket skulle på resa till Karlskoga och 25 meters bassängen. Sådan fanns inte i Kristinehamn förrän 1964. Blev det fler än 36 elever måste ytterligare en buss rekvirereras. Då dök Holger Aspeborn upp bara för att ställa till det.

Anders Rudqvist kom på namnet. ”Holger” var lagom gammaldags och alla nya tagna namn slutade på -born eller något liknande.

Nu erkänner Anders Rudqvist att han var pappa till Holger. En hel del hjälp med hyssen fick han av Bosse Lindström och andra.

I Karlskoga vid hemresa slet gymnastikdirektören kapten Elis V. Svanström sitt hår. Nu var det bara 36 elever, var var den 37:e. Till slut kröp det fram att han redan åkt hem på egen hand.

Lyckat. Nu började Aspeborn leva sitt eget liv, utan att han syntes till. Kapten Svanström fick en rad vykort på läroverket skickat från hela världen och alla var undertecknade Holger Aspeborn. Kaptenen blev ursinnig men lyckade aldrig utröna vem Holger var, ingen visste i vilken klass han gick eller var han var.

Höjdpunkten var när Holger svarade så bra att han 1963 blev uttagen till frågesporten ”Vi som vet mest” i Sveriges Radio. Holger dök förstås aldrig upp, men det gjorde hans fanclub med en stor banderoll.

Holger var så duktig att han var bland de bästa eleverna i uttagningen till vi som vet mest, där 130 läroverk tävlade om 16 platser. Den som svarade i Holgers namn var Anders Larsson, en av de tre i vinnarlaget 1963.

Nu håller den sanna historien på att skrivas om Holger. Han har en egen hemsida: http://www.aspeborn.se/.

Läs mer om hyssen där och bidra gärna med någon egen historia. Men den ska vara sann.