2015-02-11 14:28

2015-02-11 14:28

Tio äldre utsatta för "Teliabedragarna"

KRISTINEHAMN

Tio äldre har utsatts för bedragarna som vill lura av dem personnumret. Hälften har lämnat ut det.

– De hörde av sig under onsdagen sedan de läst NKP, säger förundersökningsledaren Karl-Erik Rask vid Kristinehamnspolisen.

Han uppmanar nu alla att inte lämna ut några personnummer till personer som ringer på. Särskilt inte till personer som varken legitimerar sig eller prsenterar sig med namn.

NKP berättade i onsdagsnumret om att en kvinna blivit lurad i fredags. Nu handlar det om tio till i centrala Kristinehamn, som under torsdag-fredag i förra veckan fått besök av två välklädda män. De utger sig från att vara från Teliasonera och vill vältaligt övertyga de äldre att byta telefonoperatör.

Bolaget använder inte sådana metoder och deras anställda ska alltid legitimera sig.

Vad bedragarna ska använda personnumret till är oklart, men Karl-Erik Rask har uppmanat de äldre att höra av sig till sin bank. Det är också känt att bedragare kan kapa personnummer och beställa tjänster och varor i den riktige personens namn.

Om du fått besök av de här männen ska du ringa till polisen 114 14 och be att få tala med Karl-Erik Rask, som under de fall som inträffat i Östvärmland.

Det finns några enkla regler för äldre. Öppna aldrig dörren för främmande. Be anhöriga eller bekanta att ringa innan de kommer på besök. Skaffa ett tittöga om du inte redan har ett. Grannar kan också vara observanta på när okända personer är i trapphusen.

– De hörde av sig under onsdagen sedan de läst NKP, säger förundersökningsledaren Karl-Erik Rask vid Kristinehamnspolisen.

Han uppmanar nu alla att inte lämna ut några personnummer till personer som ringer på. Särskilt inte till personer som varken legitimerar sig eller prsenterar sig med namn.

NKP berättade i onsdagsnumret om att en kvinna blivit lurad i fredags. Nu handlar det om tio till i centrala Kristinehamn, som under torsdag-fredag i förra veckan fått besök av två välklädda män. De utger sig från att vara från Teliasonera och vill vältaligt övertyga de äldre att byta telefonoperatör.

Bolaget använder inte sådana metoder och deras anställda ska alltid legitimera sig.

Vad bedragarna ska använda personnumret till är oklart, men Karl-Erik Rask har uppmanat de äldre att höra av sig till sin bank. Det är också känt att bedragare kan kapa personnummer och beställa tjänster och varor i den riktige personens namn.

Om du fått besök av de här männen ska du ringa till polisen 114 14 och be att få tala med Karl-Erik Rask, som under de fall som inträffat i Östvärmland.

Det finns några enkla regler för äldre. Öppna aldrig dörren för främmande. Be anhöriga eller bekanta att ringa innan de kommer på besök. Skaffa ett tittöga om du inte redan har ett. Grannar kan också vara observanta på när okända personer är i trapphusen.