2015-02-10 11:13

2015-02-10 11:15

Vältaliga män lurar äldre

POLISEN: Lämna inte ut personnummer

Polisen varnar för välklädda män som lurar av äldre deras personnummer.
I fredags knackade de på hos en äldre kvinna, granne med polishuset.

De välklädda männen i ljusa jackor uppger sig att vara från Teliasonera och ringer på hos äldre för att övertyga dem om att byta telefonabonnemang. De var väldigt påträngande och lyckades till slut få kvinnan att skriva på ett papper om att flytta över sitt abonnemang och även lämna ut sitt personnummer.

Karl-Erik Rask på Kristinehamnspolisen har varit i kontakt med Teliasonera, som uppger att de inte använder sig av sådana här affärsmetoder. Man ska inte lämna ut sitt personnummer till vem som helst. Särskilt inte om de inte legitimerar sig.

Kvinnan, som har nedsatt syn, vet inte vilket papper hon skrev på och nu är hon rädd att hennes personnummer ska användas i något annat sammanhang.

Det finns några enkla regler för äldre. Öppna aldrig dörren för främmande. Be anhöriga eller bekanta att ringa innan de kommer på besök. Skaffa ett tittöga om du inte redan har ett. Grannar kan också vara observanta på när okända personer är i trapphusen.

Kristinehamnspolisen vill nu ha kontakt med personer som sett männen och kan berätta mer. De ringer till polisen i Kristinehamn och ber att få tala med förundersökningsledaren Karl-Erik Rask. Telefonnumret är 114 14.

De välklädda männen i ljusa jackor uppger sig att vara från Teliasonera och ringer på hos äldre för att övertyga dem om att byta telefonabonnemang. De var väldigt påträngande och lyckades till slut få kvinnan att skriva på ett papper om att flytta över sitt abonnemang och även lämna ut sitt personnummer.

Karl-Erik Rask på Kristinehamnspolisen har varit i kontakt med Teliasonera, som uppger att de inte använder sig av sådana här affärsmetoder. Man ska inte lämna ut sitt personnummer till vem som helst. Särskilt inte om de inte legitimerar sig.

Kvinnan, som har nedsatt syn, vet inte vilket papper hon skrev på och nu är hon rädd att hennes personnummer ska användas i något annat sammanhang.

Det finns några enkla regler för äldre. Öppna aldrig dörren för främmande. Be anhöriga eller bekanta att ringa innan de kommer på besök. Skaffa ett tittöga om du inte redan har ett. Grannar kan också vara observanta på när okända personer är i trapphusen.

Kristinehamnspolisen vill nu ha kontakt med personer som sett männen och kan berätta mer. De ringer till polisen i Kristinehamn och ber att få tala med förundersökningsledaren Karl-Erik Rask. Telefonnumret är 114 14.