2015-02-02 06:00

2015-02-03 09:25

Dålig lokal inkomstutveckling

EKONOMI: Kristinehamn bland de 20 sämsta i landet

Kristinehamn ligger inte bra till när det gäller inkomstutvecklingen i kommunen de senaste tio åren. När tillväxten i landets 290 kommuner rankas hamnar Kristinehamn på plats 270. Många värmländska kommuner ligger i botten.

Kiruna är den kommun som toppar tillväxtligan, sett till skattekraften.

På tio år, från 2005 till 2015, har den beskattningsbara inkomsten per invånare, ökat med hela 53 procent i Kiruna. I snitt i landet ligger ökningen på 33 procent, enligt den genomgång som tidningen Dagens samhälle gjort.

Andra kommuner med en bra inkomstutveckling är Gällivare, Aneby och Hörby.

I botten med sämsta utvecklingen under perioden finns Perstorp och Filipstad.

24 procent

I Kristinehamn har skattekraften ökat med 24 procent under perioden, vilket alltså är sämre än rikssnittet.

Av de 19 kommuner som haft en sämre utveckling än Kristinehamn ligger fyra i Värmland. Det handlar om Årjäng, Eda, Munkfors och Filipstad. Även grannkommunen Degerfors ligger sämre till än Kristinehamn.

Förortskommuner

Lite mer otippat finns även Järfälla, Sigtuna, Sundbyberg i botten. Det är snabbt växande kommuner som ingen förknippar med problem. Men utvecklingen där har bromsats på grund av att de nya invånarna har lägre snittinkomst än de som redan bor där.

Skulle kommunerna rankas efter högsta inkomsterna per person skulle förortskommunerna runt Stockholm ligga avsevärt bättre till på rankningen än de gör när utvecklingen på tio år rankas.

Snittinkomsten för en Kristinehamnare var 133 526 kronor för tio år sedan och är nu 165 534 kronor, enligt de siffror som presenteras i undersökningen.

Kiruna är den kommun som toppar tillväxtligan, sett till skattekraften.

På tio år, från 2005 till 2015, har den beskattningsbara inkomsten per invånare, ökat med hela 53 procent i Kiruna. I snitt i landet ligger ökningen på 33 procent, enligt den genomgång som tidningen Dagens samhälle gjort.

Andra kommuner med en bra inkomstutveckling är Gällivare, Aneby och Hörby.

I botten med sämsta utvecklingen under perioden finns Perstorp och Filipstad.

24 procent

I Kristinehamn har skattekraften ökat med 24 procent under perioden, vilket alltså är sämre än rikssnittet.

Av de 19 kommuner som haft en sämre utveckling än Kristinehamn ligger fyra i Värmland. Det handlar om Årjäng, Eda, Munkfors och Filipstad. Även grannkommunen Degerfors ligger sämre till än Kristinehamn.

Förortskommuner

Lite mer otippat finns även Järfälla, Sigtuna, Sundbyberg i botten. Det är snabbt växande kommuner som ingen förknippar med problem. Men utvecklingen där har bromsats på grund av att de nya invånarna har lägre snittinkomst än de som redan bor där.

Skulle kommunerna rankas efter högsta inkomsterna per person skulle förortskommunerna runt Stockholm ligga avsevärt bättre till på rankningen än de gör när utvecklingen på tio år rankas.

Snittinkomsten för en Kristinehamnare var 133 526 kronor för tio år sedan och är nu 165 534 kronor, enligt de siffror som presenteras i undersökningen.