2015-01-22 16:06

2015-03-13 13:55

Villkorlig dom för sjöfyllerist

KRISTINEHAMN: Klarade inte att angöra en brygga

Den varma sommaren inbjöd till mycket båtliv, men en dag i slutet av juli stördes friden på Kalvön när en berusad båtförare skulle lägga till.
Under torsdagen dömdes han för grovt sjöfylleri.

Den 60-årige båtföraren har inte förnekat att han hade druckit då han framförde båten den olycksaliga dagen i juli. Enligt egen uppgift hade han tagit ett par, tre starköl, men kände sig inte speciellt påverkad.

Mannens förklaring till att han körde in i en annan båt inte bara en utan två gånger när han skulle lägga till är att blev distraherad av folk som uppehöll sig på bryggan samt att hans telefon ringde i samma stund.

Den andra båtägaren samt ytterligare en person har vittnat om att 60-åringen gick vingligt och sluddrade. Båda drog slutsatsen att han var onykter. Själv förklarar 60-åringen sitt vinglande med att han har en haltande gång.

Det visade sig vid provtagning att mannen hade motsvarande 2,12 promille alkohol i blodet, men rätten fäster mindre betydelse vid det eftersom han drack alkohol även efter landstigningen. Däremot anser rätten att han har gjort sig skyldig till grovt sjöfylleri. Normalt sett skulle det ge ett fängelsestraff. Då mannen lever under ordnade former och är tidigare ostraffat nöjer sig rätten med villkorlig dom i kombination med ett kännbart bötesstraff, 100 dagsböter à 300 kronor.

Den 60-årige båtföraren har inte förnekat att han hade druckit då han framförde båten den olycksaliga dagen i juli. Enligt egen uppgift hade han tagit ett par, tre starköl, men kände sig inte speciellt påverkad.

Mannens förklaring till att han körde in i en annan båt inte bara en utan två gånger när han skulle lägga till är att blev distraherad av folk som uppehöll sig på bryggan samt att hans telefon ringde i samma stund.

Den andra båtägaren samt ytterligare en person har vittnat om att 60-åringen gick vingligt och sluddrade. Båda drog slutsatsen att han var onykter. Själv förklarar 60-åringen sitt vinglande med att han har en haltande gång.

Det visade sig vid provtagning att mannen hade motsvarande 2,12 promille alkohol i blodet, men rätten fäster mindre betydelse vid det eftersom han drack alkohol även efter landstigningen. Däremot anser rätten att han har gjort sig skyldig till grovt sjöfylleri. Normalt sett skulle det ge ett fängelsestraff. Då mannen lever under ordnade former och är tidigare ostraffat nöjer sig rätten med villkorlig dom i kombination med ett kännbart bötesstraff, 100 dagsböter à 300 kronor.