2018-07-27 14:50

2018-07-27 14:50

Svalbard runt – andra gången gillt

KIL

Glenn Mattsing från Kil ska försöka att ro runt Svalbard i år igen.

Hur är stämningen innan avfärd?

– Stämningen är bra. Inför förra årets försök hade vi inte den kunskap om väderförhållandena som vi har nu. Vi var absolut inte dåligt förberedda ifjol, men nu vet vi mer vad allting handlar om. Jag och Sören är lite slitna efter vårt plastprojekt i Almedalen, men sedan i vintras har vi tränat på ordentligt och vi är laddade på att komma i gång.

Vad blir den största utmaningen?

– Det finns många utmaningar som vi kan ställas inför. Ifjol stoppades vi av att passagen norr om Svalbard blev igenstängd av packisen, men som det ser ut nu kommer det inte att vara några problem med det. Det vi är mest oroliga över är dels det fysiska, det tar ordentligt på kroppen att ro så länge, men även isbjörnar och valrossar som finns där. Vi har med oss laddade gevär, redo att avfyras, om saker och ting skulle bli allvarliga.

Ni har även samarbetat med Naturskyddsföreningen inför resan, vad är det ni har gjort tillsammans?

– Vi har tagit fram ett utbildningskoncept för mellan- och högstadieelever om klimat och hav. Under resans gång kommer vi att hålla föreläsningar och frågestunder med skolklasser via satellittelefon. Med tanke på att isarna smälter har vi mycket fokus på hållbar utveckling och miljö i allmänhet.

Hur kan man följa er på resan?

– Vi kommer att skriva uppdateringar på vår hemsida, rowaroundsvalbard.se, och på vår facebooksida med samma namn. Förhoppningen är att bjuda på en uppdatering om dagen.

Hur är stämningen innan avfärd?

– Stämningen är bra. Inför förra årets försök hade vi inte den kunskap om väderförhållandena som vi har nu. Vi var absolut inte dåligt förberedda ifjol, men nu vet vi mer vad allting handlar om. Jag och Sören är lite slitna efter vårt plastprojekt i Almedalen, men sedan i vintras har vi tränat på ordentligt och vi är laddade på att komma i gång.

Vad blir den största utmaningen?

– Det finns många utmaningar som vi kan ställas inför. Ifjol stoppades vi av att passagen norr om Svalbard blev igenstängd av packisen, men som det ser ut nu kommer det inte att vara några problem med det. Det vi är mest oroliga över är dels det fysiska, det tar ordentligt på kroppen att ro så länge, men även isbjörnar och valrossar som finns där. Vi har med oss laddade gevär, redo att avfyras, om saker och ting skulle bli allvarliga.

Ni har även samarbetat med Naturskyddsföreningen inför resan, vad är det ni har gjort tillsammans?

– Vi har tagit fram ett utbildningskoncept för mellan- och högstadieelever om klimat och hav. Under resans gång kommer vi att hålla föreläsningar och frågestunder med skolklasser via satellittelefon. Med tanke på att isarna smälter har vi mycket fokus på hållbar utveckling och miljö i allmänhet.

Hur kan man följa er på resan?

– Vi kommer att skriva uppdateringar på vår hemsida, rowaroundsvalbard.se, och på vår facebooksida med samma namn. Förhoppningen är att bjuda på en uppdatering om dagen.

  • Philip Alfredsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.