2017-07-11 17:44

2017-07-11 17:46

Smygstart på svampsäsongen

KIL: Värmlands landskapssvamp är underskattad.

80-200 ton svamp. Det är vad Wermlands Skogsförråd hanterar varje säsong. Mängden beror mycket på vädret.

Den första lasten med kantareller är på väg ut. Den ska ner till en grossist i Skåne. Priset är 280 kronor kilot och grossisten har legat på sedan ungefär en månad tillbaka för att få tag i svampen. Men än är säsongen inte riktigt i gång.

Ola Hultman startade företaget Wermlands Skogsförråd 1995, men då var det bara Karl Johansvamp som gällde.

I dag har de säsongbetonad försäljning med bland annat värmepellets vintertid, blommor under tidig sommar och djurprodukter året om.

Men störst av allt är svampen.

Privata säljare

Företaget har 25 arter svamp på inköpslistan och det är endast privatpersoner som kan sälja.

– Vi är noga med det. Vi är nog de enda i Sverige som kategoriskt köper av privatpersoner, vi handlar inte med partier, säger Ola Hultman.

Svampen måste dock vara hanterad på rätt sätt. Helst av allt ska den vara rensad i skogen och förvarad i träkorg.

– Plastkasse funkar fint om du ska hem och steka. Men du sänker hållbarheten. Optimalt hanterad kan svampen vara livsmedelsduglig i åtta till tio veckor. Men kör du plastkasse och kanske en halvtimme i en varm bil, då handlar det om timmar.

Mest kantareller

Den största volymen består helt klart av kantareller och även trattkantareller vid en bra säsong. Men Ola Hultman tycker att många svampar är underskattade. Det börjar dock ske en ökad efterfrågan av de mindre traditionella svamparna från restaurangbranschen.

Värmlands landskapssvamp

– Sotvaxskivling är en delikatess som är klart underskattad. Det är Värmlands landskapssvamp. Det luktar lite honung och smakar det lite grann också om man är försiktig med kryddningen. Svart, som namnet antyder, kritvit under. Tittar man nära på den, det är förtrollande syn så vackert det kan vara.

Han tycker även att kremlor borde finnas mer i de svenska köken.

– Kremlor är också underskattade. En lätt svamp att lära sig. Det finns inga farliga kremlor om du bara lär dig att urskilja kremlor. Det kan vara någon som du blir lite dålig i magen av men den smakar väldigt skarpt också.

Favoritsvamp

Vilken svamp som Ola Hultman kallar för sin favorit varierar.

– Jag byter tre fyra gånger per säsong. Just nu är det små kantareller. Det är bara att smörsteka dem.

Och lägga på en macka?

– Ja, eller äta som de är med en matsked.

Den första lasten med kantareller är på väg ut. Den ska ner till en grossist i Skåne. Priset är 280 kronor kilot och grossisten har legat på sedan ungefär en månad tillbaka för att få tag i svampen. Men än är säsongen inte riktigt i gång.

Ola Hultman startade företaget Wermlands Skogsförråd 1995, men då var det bara Karl Johansvamp som gällde.

I dag har de säsongbetonad försäljning med bland annat värmepellets vintertid, blommor under tidig sommar och djurprodukter året om.

Men störst av allt är svampen.

Privata säljare

Företaget har 25 arter svamp på inköpslistan och det är endast privatpersoner som kan sälja.

– Vi är noga med det. Vi är nog de enda i Sverige som kategoriskt köper av privatpersoner, vi handlar inte med partier, säger Ola Hultman.

Svampen måste dock vara hanterad på rätt sätt. Helst av allt ska den vara rensad i skogen och förvarad i träkorg.

– Plastkasse funkar fint om du ska hem och steka. Men du sänker hållbarheten. Optimalt hanterad kan svampen vara livsmedelsduglig i åtta till tio veckor. Men kör du plastkasse och kanske en halvtimme i en varm bil, då handlar det om timmar.

Mest kantareller

Den största volymen består helt klart av kantareller och även trattkantareller vid en bra säsong. Men Ola Hultman tycker att många svampar är underskattade. Det börjar dock ske en ökad efterfrågan av de mindre traditionella svamparna från restaurangbranschen.

Värmlands landskapssvamp

– Sotvaxskivling är en delikatess som är klart underskattad. Det är Värmlands landskapssvamp. Det luktar lite honung och smakar det lite grann också om man är försiktig med kryddningen. Svart, som namnet antyder, kritvit under. Tittar man nära på den, det är förtrollande syn så vackert det kan vara.

Han tycker även att kremlor borde finnas mer i de svenska köken.

– Kremlor är också underskattade. En lätt svamp att lära sig. Det finns inga farliga kremlor om du bara lär dig att urskilja kremlor. Det kan vara någon som du blir lite dålig i magen av men den smakar väldigt skarpt också.

Favoritsvamp

Vilken svamp som Ola Hultman kallar för sin favorit varierar.

– Jag byter tre fyra gånger per säsong. Just nu är det små kantareller. Det är bara att smörsteka dem.

Och lägga på en macka?

– Ja, eller äta som de är med en matsked.

  • Sandra Dahlskog