Ståltråd kan bli dödsfälla

KARLSTAD/KIL: Farligt tilltag vid grusgropen i Hynboholm

Vem spänner upp ståltråd mellan trädstammarna vid grusgropen i Hynboholm?
– Det måste vara någon som är ute efter att skada, säger Hannah Ekström i Kil, som hittade trådar på flera ställen i torsdags.

Hannah Ekström och hennes kompis Robbin Sjögren hade suttit en stund vid grillplatsen, och var på väg tillbaka till bilen när hon föll raklång.

– Först trodde jag att jag snubblat, men så såg jag att någon spänt en ståltråd mellan bänken och ett träd, och att det var den jag snubblat på. Då blir man ju lite fundersam.

– När jag tittade närmare insåg jag att någon måste ha gjort det med flit. Tråden var ordentligt fastsatt i ankelhöjd.

Fler trådar

De hade ingen tång, men lyckades få loss ståltråden och snurra upp den så ingen skulle komma till skada innan de fortsatte mot bilen.

– Då gick jag in i en ståltråd till. Den här satt i knähöjd. Då blev jag förbannad. Hur vi än vänder och vrider på det, så kan vi inte komma på någon annan förklaring än att någon är ute efter att skada människor eller djur. Vi får gå runt alla träd och kolla noga, sa jag till Robbin, för ståltrådarna syns inte, och det kan ju finnas fler.

Det dröjde inte länge innan Robbin Sjögren hittade en tråd till som spänts upp i midjehöjd, och Hannah Ekström fann en hel härva som låg på marken.

De plockade bort fällorna, men vet ju inte om det finns fler i området. Sedan la Hannah Ekström ut en varning på Facebook, som nu delats av många upprörda människor.

Stora risker

– Det är många som åker cross och rider, och släpper hunden här. Det är ett aktivt ställe. Om du rider eller kör på en ståltråd med crossen flyger du av, och slungas iväg. Det kan bli allvarliga skador.

– Sedan tänker jag på djuren. Jag har själv hund, och jag är väldigt glad att jag inte hade henne med mig den här gången för jag brukar släppa henne från bilen. Då rusar hon ner precis här. Om ståltråden, som var helt stum när jag gick emot den, inte skär halsen av dem så kan den skära i ben och tassar. Och tänk på de vilda djuren, som inte får någon hjälp om de kommer till skada eller trasslar in sig.

Hannah Ekström funderar på om detta kan ha något samband med händelsen vid lekparken på Gröna Torget i Kils centrum, Kils kommun gått ut och varnat för. Någon ska ha placerat uppåtriktade skruvar i konstgräset.

– Allt verkar ju ha hänt under 24 timmar, och det är inte långt mellan platserna.

Fotnot: Markägaren vill på förekommen anledning påpeka att det inte är tillåtet att köra motocross i grusgropen.

2017-05-19 19:07

2017-05-22 10:08