2017-04-12 17:39

2017-04-12 17:39

Nu byggs Kils bibliotek om

KIL: "Tror att det kommer betyda mycket för Kils centrum"

Efter flera år av diskussioner och väntan är det nu klart. Kils bibliotek kommer att renoveras och byggas om.
– Det är en lättnad att det blir av säger bibliotekarien Anna Johansson.

Det nuvarande bibliotekshuset byggdes 1972 och under åren som har gått har inte mycket hänt. Men nu kommer biblioteket få fräscha lokaler och den gamla Metrolokalen, där det blir plats för café och utställningsyta, integreras i ”nybygget”.

Kommunalrådet Georg Forsberg (C) säger att ombyggnationen är en del av centrumutvecklingen i Kil.

– Det ska bli en mötesplats.

– Det kommer att renoveras och moderniseras, biblioteket är i dåligt skick, fyller kollegan Mikael Johansson (S) i.

Flyttar en stund

Anna Johansson, bibliotekarie, och Anna Ranström, biblioteksassistent är glada över att renoveringen äntligen blir av.

– Det har pratats om det här väldigt länge. Jag tror att det kommer betyda mycket för Kils centrum och ökar attraktionskraften. Barnfamiljer vill ha ett fräscht bibliotek att gå till, säger Anna Johansson.

Det nya biblioteksförslaget har tagits fram av bibliotekspersonal, kulturchefen och Kilsbostäder.

Under ombyggnationen – som inleds inom kort – kommer biblioteket att flytta till Kil Arena.

– Vi kommer att ha en liten yta, så mycket kommer att packas ner. Men vi har det mest populära, tidskrifter, och vi kommer att ha ett litet aktuellt bestånd från varje avdelning och göra nyinköp, som vanligt, säger Anna Johansson.

– Och det kommer att finnas lösningar för att det ska fungera för alla att ta sig dit, flikar Anna Ranström in.

Elva miljoner

Kostnaden för ombyggnationen kommer enligt beräkningar att hamna på drygt 11 miljoner kronor. Biblioteksverksamhetens budget ökas med 330 000 kronor för 2018 och därefter med 560 000 kronor årligen. Drygt 100 000 kronor av kostnaden ska användas till utsmyckning, tanken är att konsten ska ha Kilsprägel.

Invigningen av de nya lokalerna är planerad till juni 2018.

Beslutet togs av en enig kommunstyrelse under tisdagen, men beslutet ska också klubbas i fullmäktige.

Det nuvarande bibliotekshuset byggdes 1972 och under åren som har gått har inte mycket hänt. Men nu kommer biblioteket få fräscha lokaler och den gamla Metrolokalen, där det blir plats för café och utställningsyta, integreras i ”nybygget”.

Kommunalrådet Georg Forsberg (C) säger att ombyggnationen är en del av centrumutvecklingen i Kil.

– Det ska bli en mötesplats.

– Det kommer att renoveras och moderniseras, biblioteket är i dåligt skick, fyller kollegan Mikael Johansson (S) i.

Flyttar en stund

Anna Johansson, bibliotekarie, och Anna Ranström, biblioteksassistent är glada över att renoveringen äntligen blir av.

– Det har pratats om det här väldigt länge. Jag tror att det kommer betyda mycket för Kils centrum och ökar attraktionskraften. Barnfamiljer vill ha ett fräscht bibliotek att gå till, säger Anna Johansson.

Det nya biblioteksförslaget har tagits fram av bibliotekspersonal, kulturchefen och Kilsbostäder.

Under ombyggnationen – som inleds inom kort – kommer biblioteket att flytta till Kil Arena.

– Vi kommer att ha en liten yta, så mycket kommer att packas ner. Men vi har det mest populära, tidskrifter, och vi kommer att ha ett litet aktuellt bestånd från varje avdelning och göra nyinköp, som vanligt, säger Anna Johansson.

– Och det kommer att finnas lösningar för att det ska fungera för alla att ta sig dit, flikar Anna Ranström in.

Elva miljoner

Kostnaden för ombyggnationen kommer enligt beräkningar att hamna på drygt 11 miljoner kronor. Biblioteksverksamhetens budget ökas med 330 000 kronor för 2018 och därefter med 560 000 kronor årligen. Drygt 100 000 kronor av kostnaden ska användas till utsmyckning, tanken är att konsten ska ha Kilsprägel.

Invigningen av de nya lokalerna är planerad till juni 2018.

Beslutet togs av en enig kommunstyrelse under tisdagen, men beslutet ska också klubbas i fullmäktige.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.