2016-10-12 09:41

2016-10-12 09:41

Högst boendekostnader i Kil

VÄRMLAND: Nils Holgersson-rapporten 2016

Priserna för el, värme, avfall och vatten i länet fortsätter att öka och det gör även skillnaderna mellan kommunerna. Mellan Karlstad som är billigast och Kil som är dyrast är skillnaden nu hela 28 procent.

I snitt höjdes taxorna och avgifterna för el, värme, avfall och vatten med 4 procent under 2016. Den billigaste kommunen att bo i länet är Karlstad där månadskostnaden ligger på 1 711 kronor, (+ 3 procent.)

Summan bygger på ett snittpris på årsbasis inklusive moms för en vanlig trerumslägenhet. Tvåa ligger Kristinehamn med 1 811 kronor (+ 3 procent) och på tredje plats hamnar Arvika med 1 821 kronor där priset har gått ner med 2 procent till 1 821 kronor.

Fyra hamnar Säffle med 1 931 kronor. Det är årets största ökning, 6 procent.

Men skillnaderna ökar mellan kommunerna. Dyrast är Kil där månadskostnaden nu hamnar på 2 195 kronor, en uppgång med 3 procent. Näst dyrast är Munkfors med 2 188 kronor (+2 procent) och på tredje plats återfinns Storfors med en kostnad på 2 166 kronor (– 1 procent).

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

I snitt höjdes taxorna och avgifterna för el, värme, avfall och vatten med 4 procent under 2016. Den billigaste kommunen att bo i länet är Karlstad där månadskostnaden ligger på 1 711 kronor, (+ 3 procent.)

Summan bygger på ett snittpris på årsbasis inklusive moms för en vanlig trerumslägenhet. Tvåa ligger Kristinehamn med 1 811 kronor (+ 3 procent) och på tredje plats hamnar Arvika med 1 821 kronor där priset har gått ner med 2 procent till 1 821 kronor.

Fyra hamnar Säffle med 1 931 kronor. Det är årets största ökning, 6 procent.

Men skillnaderna ökar mellan kommunerna. Dyrast är Kil där månadskostnaden nu hamnar på 2 195 kronor, en uppgång med 3 procent. Näst dyrast är Munkfors med 2 188 kronor (+2 procent) och på tredje plats återfinns Storfors med en kostnad på 2 166 kronor (– 1 procent).

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.