2016-09-08 20:10

2016-09-08 20:10

Kommunen förstår kritiken mot de planerade punkthusen

KIL: "Om fem–tio år så kan det här vara hus som är i bebyggelsen"

Det planeras för ett höghusbygge på Viksta, vilket får invånarna i Kil att undra kring och protestera mot bygget.

Kommunalrådet förstår kritiken.

Först var det tänkt att höghusen, som är så kallade punkthus, skulle vid Tallåsen, men nu är det alltså på Viksta som planerna finns.

Många Kilsbor har hört av sig till NWT och är kritiska till kommunens planer på höghusbygge på Viksta. ”Vilka ska bo där” och ”var kommer de ifrån” är två frågor som återkommer i kritiken. Kommunalrådet Georg Forsberg (C) förstår invånarna.

– Självklart är människor frågande till om åttavåningshus funkar i Kil, men vi vet att 35 har visat intresse och det är viktigt för en kommun som ska attrahera nya människor att det finns alternativa boendeformer.

Kan se märkligt ut

Det är en styrgrupp med representanter från alla partier som varit med att ta fram planen över Viksta, och man har varit politiskt överens. Georg Forsberg säger att såväl arkitekter som intresserade varit positiva till ett sådant boende i området.

– De som vill bo där vill inte bo centralt och de tycker det är ett naturskönt område. Så då testar vi den här idén, och sedan får vi försöka hitta exploaterare som får förfina planerna med bland annat kundsökningar.

Flytt påverkar färre

Kommunen är medveten om att det kan se märkligt ut till en början, men man tänker långsiktigt.

– Kils bebyggelse startade i det här området en gång, nu vill vi börja bygga ihop centrum med Frykens södra spets. Så i dag kan det se ut som de ligger utanför, men om fem–tio år så kan det här vara hus som är i bebyggelsen.

Flytten av husen från Tallåsen till Viksta gör att färre människor påverkas av nybyggnationen säger kommunalrådet.

Kan vara framgångsrikt

– På Viksta gård kommer man få en förändrad boendemiljö, och jag förstår att de är kritiska. Men den här typen av hus har vi sett i grannkommuner och det kan vara ett framgångsrikt koncept för Kil, så nu gör vi det här försöket.

I området byggs också småhus, har det varit kritik mot dem också?

– En del, men den har blivit större mot de här husen. Många tycker att det är att kasta ut höghus på landet, säger Georg Forsberg.

En detaljplan för området kan komma att antas i november. Kommunens kostnad för planeringen av området landar på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Först var det tänkt att höghusen, som är så kallade punkthus, skulle vid Tallåsen, men nu är det alltså på Viksta som planerna finns.

Många Kilsbor har hört av sig till NWT och är kritiska till kommunens planer på höghusbygge på Viksta. ”Vilka ska bo där” och ”var kommer de ifrån” är två frågor som återkommer i kritiken. Kommunalrådet Georg Forsberg (C) förstår invånarna.

– Självklart är människor frågande till om åttavåningshus funkar i Kil, men vi vet att 35 har visat intresse och det är viktigt för en kommun som ska attrahera nya människor att det finns alternativa boendeformer.

Kan se märkligt ut

Det är en styrgrupp med representanter från alla partier som varit med att ta fram planen över Viksta, och man har varit politiskt överens. Georg Forsberg säger att såväl arkitekter som intresserade varit positiva till ett sådant boende i området.

– De som vill bo där vill inte bo centralt och de tycker det är ett naturskönt område. Så då testar vi den här idén, och sedan får vi försöka hitta exploaterare som får förfina planerna med bland annat kundsökningar.

Flytt påverkar färre

Kommunen är medveten om att det kan se märkligt ut till en början, men man tänker långsiktigt.

– Kils bebyggelse startade i det här området en gång, nu vill vi börja bygga ihop centrum med Frykens södra spets. Så i dag kan det se ut som de ligger utanför, men om fem–tio år så kan det här vara hus som är i bebyggelsen.

Flytten av husen från Tallåsen till Viksta gör att färre människor påverkas av nybyggnationen säger kommunalrådet.

Kan vara framgångsrikt

– På Viksta gård kommer man få en förändrad boendemiljö, och jag förstår att de är kritiska. Men den här typen av hus har vi sett i grannkommuner och det kan vara ett framgångsrikt koncept för Kil, så nu gör vi det här försöket.

I området byggs också småhus, har det varit kritik mot dem också?

– En del, men den har blivit större mot de här husen. Många tycker att det är att kasta ut höghus på landet, säger Georg Forsberg.

En detaljplan för området kan komma att antas i november. Kommunens kostnad för planeringen av området landar på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.