2016-07-19 06:00

2016-07-19 06:00

Stora satsningar i bygden

FAGERÅS: Ny butik och restaurang vid "Macken"

1999 fick invånarna i Fagerås, Kils kommun, uppleva tystnaden. Riksvägen genom Fagerås fick en annan dragning och de flesta av bygdens 470 invånare gillade läget, men efter några års törnrosasömn är Fagerås på väg att leva upp igen.
– Nu är den automatiska drivmedelsanläggningen på plats vid ”Macken” och snart sätter en krögare i gång restaurangen och pizzabageriet. Sedan blir det en ny butik med närproducerat av alla de slag. Fagerås kommer återigen att hamna på kartan, säger Johnny Olsson, ordförande i Fageråsbygdens byalag

Det blir så här häftigt när människorna på landsbygden samverkar och får med sig kommunen, i det här fallet Kils kommun.

– Jag är full av beundran över byalaget och föreningarnas sätt att medverka till en positiv utveckling i bygden. Det gör det lättare för oss politiker att vara med på tåget, säger kommunalrådet Georg Forsberg, ( C), KIls kommun.

Inga kändisar

Vad är då Fagerås känt för? I nutid handlar det om den årliga gospelfestivalen som lockar publik från när och fjärran. Att det en gång i tiden fanns massabruk, tegelbruk och halmfabrik i Fagerås är det nog inte många som känner till.

– Vi brukar säga att det inte finns några kändisar i Fagerås. Det är bara ” vanligt” folk” i bygden. Någon inom Geijer-familjen lär dock ha varit bosatt i bygden. Men vi har en riktig guldklimp i den ” kungliga väntsalen” i stationshuset, säger C.G. Salomonsson, styrelseledamot i byalaget.

Väntsalen var någonting Georg Forsberg flitigt använde sig av när han skulle övertyga de andra politikerna i kommunen att satsa en miljon kronor vardera på Fagerås och Högboda.

Eget resecentrum

Egentligen är det fantastiskt att lilla Fagerås har ett eget resecentrum, någonting som Karlstads kommun lider brist på.

– Här kan du se fem bussar på plats samtidigt. Vi har utmärkta kommunikationer till Karlstad, både med järnväg och buss, säger Hans Dölerud, styrelseledamot i byalaget.

Detta innebär att Fagerås lätt skulle kunna fördubbla invånarantalet, Bredbandet är på plats och det finns de som menar att uppkopplingarna i datorn fungerar bättre i Fagerås än i Karlstad. Det finns gott om mark för nybyggnation. Personer som har världen som sitt arbetsfält och jobbar via sina datorer skulle lätt kunna bo och verka i Fagerås.

– De är hjärtligt välkomna, säger Johnny Olsson.

Flera invigningar

Om några veckor invigs automatstationen som sedan installationen i maj säljer 2 000 liter drivmedel om dygnet. Inom kort inviger landshövding Kennet Johansson anläggningen, men han får längre fram göra ett nytt besök till ” Macken” i Fagerås och då inviga restaurangen och den nya butiken för närproducerat.

– Vi är inne på tanken att butiken skall satsa på närproducerat, men då med speciella produkter som intresserar konsumenterna. Vi vill skapa ett nytt minicentrum för lokalproducerat.

Laddstolpe

Men byalaget vill också locka in bilisterna från huvudvägarna till besök i restaurangen och butiken. Kanske speciellt de som har elbilar.

– Vi tänker satsa på en laddstolpe vid ”Macken”. Vi har redan dragit fram ledningarna, säger Johnny Olsson.

Heja Fagerås. Men kan inte säga annat om de satsningar som pågår.

Det blir så här häftigt när människorna på landsbygden samverkar och får med sig kommunen, i det här fallet Kils kommun.

– Jag är full av beundran över byalaget och föreningarnas sätt att medverka till en positiv utveckling i bygden. Det gör det lättare för oss politiker att vara med på tåget, säger kommunalrådet Georg Forsberg, ( C), KIls kommun.

Inga kändisar

Vad är då Fagerås känt för? I nutid handlar det om den årliga gospelfestivalen som lockar publik från när och fjärran. Att det en gång i tiden fanns massabruk, tegelbruk och halmfabrik i Fagerås är det nog inte många som känner till.

– Vi brukar säga att det inte finns några kändisar i Fagerås. Det är bara ” vanligt” folk” i bygden. Någon inom Geijer-familjen lär dock ha varit bosatt i bygden. Men vi har en riktig guldklimp i den ” kungliga väntsalen” i stationshuset, säger C.G. Salomonsson, styrelseledamot i byalaget.

Väntsalen var någonting Georg Forsberg flitigt använde sig av när han skulle övertyga de andra politikerna i kommunen att satsa en miljon kronor vardera på Fagerås och Högboda.

Eget resecentrum

Egentligen är det fantastiskt att lilla Fagerås har ett eget resecentrum, någonting som Karlstads kommun lider brist på.

– Här kan du se fem bussar på plats samtidigt. Vi har utmärkta kommunikationer till Karlstad, både med järnväg och buss, säger Hans Dölerud, styrelseledamot i byalaget.

Detta innebär att Fagerås lätt skulle kunna fördubbla invånarantalet, Bredbandet är på plats och det finns de som menar att uppkopplingarna i datorn fungerar bättre i Fagerås än i Karlstad. Det finns gott om mark för nybyggnation. Personer som har världen som sitt arbetsfält och jobbar via sina datorer skulle lätt kunna bo och verka i Fagerås.

– De är hjärtligt välkomna, säger Johnny Olsson.

Flera invigningar

Om några veckor invigs automatstationen som sedan installationen i maj säljer 2 000 liter drivmedel om dygnet. Inom kort inviger landshövding Kennet Johansson anläggningen, men han får längre fram göra ett nytt besök till ” Macken” i Fagerås och då inviga restaurangen och den nya butiken för närproducerat.

– Vi är inne på tanken att butiken skall satsa på närproducerat, men då med speciella produkter som intresserar konsumenterna. Vi vill skapa ett nytt minicentrum för lokalproducerat.

Laddstolpe

Men byalaget vill också locka in bilisterna från huvudvägarna till besök i restaurangen och butiken. Kanske speciellt de som har elbilar.

– Vi tänker satsa på en laddstolpe vid ”Macken”. Vi har redan dragit fram ledningarna, säger Johnny Olsson.

Heja Fagerås. Men kan inte säga annat om de satsningar som pågår.