2016-05-19 14:32

2016-05-19 22:31

Kor gick ner sig i sumpmark

KIL/FORSHAGA

På torsdagseftermiddagen fick Räddningstjänsten i Karlstad in ett larm om flera kor som gått ner sig i sumpmarken i Norra Hyn mellan Ekenäs och Lökene. På plats var Linnea Westmark som jobbar på gården.

Linnea Westmark jobbar hos bonden Axel Olov Karlsson på en gård utanför Kil. Hennes arbetspass i går, torsdag, var en minst sagt händelserik dag på jobbet. Linnea och hennes kollega var ute i hagen bland korna när djuren började röra sig ner mot sumpmarken.

– Helt plötsligt började ledaren i flocken råma, hon hade tagit sig ner i vattnet och fastnat. Jag tror att det var på grund av att det var ledaren i flocken som råmade som gjorde att de andra korna blev rädda och började springa ner mot vattnet de också, säger Linnea Westmark.

Linnea och hennes kollega lyckades ta sig upp på en jordvall i närheten av vattnet där korna satt fast. Därifrån försökte de sedan fösa korna tillbaka till fast mark.

– Då var det 20 kor som satt fast i sumpmarken men de flesta lyckades vi fösa tillbaka. Åtta stycken satt däremot fast rejält.

Enligt Linnea kunde det för en av korna slutat riktigt illa då den lyckades ta sig upp på jordvallen tjejerna stod på och tog sig då längre bort än de andra korna och ner i kanalen. 

– Den ena kon som tog sig ner i kanalen längre bort kom så djupt ner i vattnet att under ett ögonblick var huvudet helt under vattnet, precis när jag var på väg ner i vattnet för att hjälpa till tog hon sig upp med huvudet igen, fortsätter Linnea.

Linnea ringde då till sin chef, bonden Axel Olov Karlsson, och bad om hjälp. Räddningstjänsten tillkallades för att hjälpa till med räddningen men när de kom till platsen hade alla kor lyckats ta sig upp från sumpmarken på egen hand.

– När vi kom till platsen var alla korna redan säkra, så de enda vi gjorde var att åka ut till sumpmarken och kontrollera. Hela händelsen fick ett lyckligt slut och inga djur skadades, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstad.

Linnea Westmark jobbar hos bonden Axel Olov Karlsson på en gård utanför Kil. Hennes arbetspass i går, torsdag, var en minst sagt händelserik dag på jobbet. Linnea och hennes kollega var ute i hagen bland korna när djuren började röra sig ner mot sumpmarken.

– Helt plötsligt började ledaren i flocken råma, hon hade tagit sig ner i vattnet och fastnat. Jag tror att det var på grund av att det var ledaren i flocken som råmade som gjorde att de andra korna blev rädda och började springa ner mot vattnet de också, säger Linnea Westmark.

Linnea och hennes kollega lyckades ta sig upp på en jordvall i närheten av vattnet där korna satt fast. Därifrån försökte de sedan fösa korna tillbaka till fast mark.

– Då var det 20 kor som satt fast i sumpmarken men de flesta lyckades vi fösa tillbaka. Åtta stycken satt däremot fast rejält.

Enligt Linnea kunde det för en av korna slutat riktigt illa då den lyckades ta sig upp på jordvallen tjejerna stod på och tog sig då längre bort än de andra korna och ner i kanalen. 

– Den ena kon som tog sig ner i kanalen längre bort kom så djupt ner i vattnet att under ett ögonblick var huvudet helt under vattnet, precis när jag var på väg ner i vattnet för att hjälpa till tog hon sig upp med huvudet igen, fortsätter Linnea.

Linnea ringde då till sin chef, bonden Axel Olov Karlsson, och bad om hjälp. Räddningstjänsten tillkallades för att hjälpa till med räddningen men när de kom till platsen hade alla kor lyckats ta sig upp från sumpmarken på egen hand.

– När vi kom till platsen var alla korna redan säkra, så de enda vi gjorde var att åka ut till sumpmarken och kontrollera. Hela händelsen fick ett lyckligt slut och inga djur skadades, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstad.