2016-03-17 06:00

2016-03-17 06:00

Nu kan Kil sätta planerna i verket

KIL: Centrum ska bli grönare och trevligare

Efter många år av funderingar och planering så har Kils kommun nu ekonomisk möjlighet att förverkliga några av sina visioner och bland annat göra centrum till en trevligare plats.

Kilsborna kommer att få stå ut med en hel del byggstök i centrum de närmaste åren när planerna för Resecentrum, torget och Storgatan sätts i verket. När det är klart ska de ha ett centrum som är både livligare och tryggare enligt politikernas visioner.

Den första etappen som gäller Gröna torget är under arbete och ska invigas i juni. Där ska bland annat finnas lekplats, boulebanor och grillplats. 8 miljoner kronor är prislappen på Gröna torget som går från att ha varit en tom öppen plats till ett ställe för Kilsborna att umgås.

Öppen plats

I vår kommer också byggandet av ett resecentrum vid järnvägsstationen att påbörjas för att vara färdigt i oktober. Området mellan järnvägsstationen och biblioteket på andra sidan.

Trafiken framför järnvägsstationen stängs av och här kommer att finnas sittplatser och möjligheter till uteserveringar. För biblioteket finns planer på en öppnare verksamhet med café och utställningar.

Utdraget arbete

Sedan återstår förändringar på Storgatan som ligger som sista etapp och beräknas vara klara under 2018.

– Vi har valt att göra arbetet under en lägre tid för att inte konsekvenserna ska bli så stora under tiden det pågår, säger Georg Forsberg kommunalråd (C).

Storgatan i Kil ska bli grönare och mer trafiksäker för att gynna handlarna i Kil som har svårt att konkurrera med närheten till Bergvik och Karlstad.

– Vi kommer att ta hjälp av medborgarna för att bestämma utformningen, säger kommunalråd Mikael Johansson (S).

Bättre ekonomi

Georg Forsberg presenterade siffrorna som fått Kil att se positivt på framtiden: 2008 hade kommunen ett minus på 181 miljoner kronor. Vid årsslutet 2015 visar siffrorna på plus igen med ett eget kapital på 10 miljoner kronor.

– Nu har vi äntligen pengar att realisera våra planer, säger Georg Forsberg.

Området Lövenstrand, öster om Runnevål började förberedas för bostadsbyggande under 2015. Av 35 villatomter är 25 sålda och tre byggen har påbörjats. I Skommita, Tallåsen och Viksta by planeras även för radhus och kedjehus.

– Där är intresset minde än för villorna, säger Georg Forsberg.

I Viksta by undersöks möjligheterna att bygga två åttavånings punkthus.

Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen ställde man sig positiv till detaljplanen för Humletorp.

– Företag tycker att de får för få erbjudanden om industrimark. Det kan vi ändra på nu, säger Georg Forsberg.

Kilsborna kommer att få stå ut med en hel del byggstök i centrum de närmaste åren när planerna för Resecentrum, torget och Storgatan sätts i verket. När det är klart ska de ha ett centrum som är både livligare och tryggare enligt politikernas visioner.

Den första etappen som gäller Gröna torget är under arbete och ska invigas i juni. Där ska bland annat finnas lekplats, boulebanor och grillplats. 8 miljoner kronor är prislappen på Gröna torget som går från att ha varit en tom öppen plats till ett ställe för Kilsborna att umgås.

Öppen plats

I vår kommer också byggandet av ett resecentrum vid järnvägsstationen att påbörjas för att vara färdigt i oktober. Området mellan järnvägsstationen och biblioteket på andra sidan.

Trafiken framför järnvägsstationen stängs av och här kommer att finnas sittplatser och möjligheter till uteserveringar. För biblioteket finns planer på en öppnare verksamhet med café och utställningar.

Utdraget arbete

Sedan återstår förändringar på Storgatan som ligger som sista etapp och beräknas vara klara under 2018.

– Vi har valt att göra arbetet under en lägre tid för att inte konsekvenserna ska bli så stora under tiden det pågår, säger Georg Forsberg kommunalråd (C).

Storgatan i Kil ska bli grönare och mer trafiksäker för att gynna handlarna i Kil som har svårt att konkurrera med närheten till Bergvik och Karlstad.

– Vi kommer att ta hjälp av medborgarna för att bestämma utformningen, säger kommunalråd Mikael Johansson (S).

Bättre ekonomi

Georg Forsberg presenterade siffrorna som fått Kil att se positivt på framtiden: 2008 hade kommunen ett minus på 181 miljoner kronor. Vid årsslutet 2015 visar siffrorna på plus igen med ett eget kapital på 10 miljoner kronor.

– Nu har vi äntligen pengar att realisera våra planer, säger Georg Forsberg.

Området Lövenstrand, öster om Runnevål började förberedas för bostadsbyggande under 2015. Av 35 villatomter är 25 sålda och tre byggen har påbörjats. I Skommita, Tallåsen och Viksta by planeras även för radhus och kedjehus.

– Där är intresset minde än för villorna, säger Georg Forsberg.

I Viksta by undersöks möjligheterna att bygga två åttavånings punkthus.

Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen ställde man sig positiv till detaljplanen för Humletorp.

– Företag tycker att de får för få erbjudanden om industrimark. Det kan vi ändra på nu, säger Georg Forsberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.