2016-03-15 21:43

2016-03-15 21:43

Protester under hett KS-möte

KIL: Oppositionen är emot Humletorps industriområde

Det blev ett välbesökt kommunstyrelsemöte i Kil på tisdagen. 25 boende i området Runnevål markerade närvaro i protest mot planerna på att bli grannar med ett industriområde.

Innan valet 2014 deklarerade Kils kommunalråd Mikael Johansson (S) att partiet ”inte skulle köra över Runnevålsborna” och driva igenom planerna på en industritomt intill villaområdet.

På tisdagens kommunstyrelsemöte var tongången en annan.

– Vi har inte kört över någon. Vi har lyssnat, vägt åsikterna och gjort ändringar i planen. Det målas upp ett skräckscenario och jag ser inte de problem som tas upp här, säger han.

Majoriteten, S och C, vill anta detaljplanen för Humletorps industriområde, vilket de gjorde. Oppositionens partier röstade alla på Hans Erikssons (M) yrkande att planärendet stoppas. De anser att det är fel att anlägga en industritomt där, då de boende i området protesterat och mår dåligt.

– Det är ett fruktansvärt beteende av de styrande i kommunen. Jag är känslig och mår redan dåligt av lukten från blästrings- och målerifirman intill. De har aldrig lyssnat på oss och jag är besviken på hur det här har skötts. Nu vill jag flytta ifrån Kil, säger Marie Börjesson efter mötet.

I området finns 316 villor med cirka 1 200 boenden. 90 procent av dem har undertecknat protestlistor mot industriområdet.

– Processen är långt ifrån färdig. Vi kommer att överklaga och risken är att det blir en het valfråga 2018, för de här partierna ska bort! Vi ger oss aldrig och nu fick vi svart på vitt vad de tycker om oss, säger Birgitta Bergh, ordförande i Runnevålsgruppen.

Närmas väntar beslut på nästa fullmäktigemöte.

Innan valet 2014 deklarerade Kils kommunalråd Mikael Johansson (S) att partiet ”inte skulle köra över Runnevålsborna” och driva igenom planerna på en industritomt intill villaområdet.

På tisdagens kommunstyrelsemöte var tongången en annan.

– Vi har inte kört över någon. Vi har lyssnat, vägt åsikterna och gjort ändringar i planen. Det målas upp ett skräckscenario och jag ser inte de problem som tas upp här, säger han.

Majoriteten, S och C, vill anta detaljplanen för Humletorps industriområde, vilket de gjorde. Oppositionens partier röstade alla på Hans Erikssons (M) yrkande att planärendet stoppas. De anser att det är fel att anlägga en industritomt där, då de boende i området protesterat och mår dåligt.

– Det är ett fruktansvärt beteende av de styrande i kommunen. Jag är känslig och mår redan dåligt av lukten från blästrings- och målerifirman intill. De har aldrig lyssnat på oss och jag är besviken på hur det här har skötts. Nu vill jag flytta ifrån Kil, säger Marie Börjesson efter mötet.

I området finns 316 villor med cirka 1 200 boenden. 90 procent av dem har undertecknat protestlistor mot industriområdet.

– Processen är långt ifrån färdig. Vi kommer att överklaga och risken är att det blir en het valfråga 2018, för de här partierna ska bort! Vi ger oss aldrig och nu fick vi svart på vitt vad de tycker om oss, säger Birgitta Bergh, ordförande i Runnevålsgruppen.

Närmas väntar beslut på nästa fullmäktigemöte.