2016-02-07 16:52

2016-02-07 16:52

Isfenomen i Bonäsviken

VISTEN

I Bonäsviken av sjön Visten, mellan Nilsby och Östra Ämtervik, har man de senaste dagarna kunnat se ett märkligt fenomen på isen. På ett avgränsat område av den annars så jämna och skridskovänliga isen är det som att det har varit en vak.

Sten Lindgren från föreningen Solstaskäret har varit där och säger sig kunna ana en förklaring. När det regnar samlas det vatten på isen.

På sina håll tyngs isen ner så att det bildas det halvmeterdjupa gropar med en diameter på så mycket som 50 meter. När det sedan kyler på bildas en ny tunn ishinna samtidigt som isen torkar upp och gropen dräneras. Det är då det spännande kan inträffa.

Mellan de två ishinnorna bildas vertikala iskristaller som växer i takt med att vattenytan sjunker. Och då ser det till sist ut som på bilden.

Sten Lindgren från föreningen Solstaskäret har varit där och säger sig kunna ana en förklaring. När det regnar samlas det vatten på isen.

På sina håll tyngs isen ner så att det bildas det halvmeterdjupa gropar med en diameter på så mycket som 50 meter. När det sedan kyler på bildas en ny tunn ishinna samtidigt som isen torkar upp och gropen dräneras. Det är då det spännande kan inträffa.

Mellan de två ishinnorna bildas vertikala iskristaller som växer i takt med att vattenytan sjunker. Och då ser det till sist ut som på bilden.