2015-02-11 06:00

2015-02-11 06:00

Företag vill locka kunder till pyramidspel

KIL: Polisutredningar pågår i flera länder

På tisdagskvällen var Fagerås hembygdsgård bokad för ett informationsmöte med pyramidspelsföretaget Emgoldex. Men mötet flyttades i all hast sedan NWT hört av sig.
Företaget Emgoldex polisanmäldes i höstas av Lotteriinspektionen.

Det stormar kring Emgoldex som det senaste året haft arrangemang på flera håll i Sverige. Under informationsmöten lockar de kunder att investera i guld och tjäna mycket pengar.

Efter att man satt in 540 euro, drygt 5 100 kronor, i företaget och värvat minst två nya medlemmar till spelet placeras man i en pyramid och utlovas stora vinster i guld. Ett spel som i sin konstruktion förr eller senare är dömt att falla som ett korthus och lämna deltagarna lottlösa.

Man måste klättra flera nivåer innan man kan räkna med någon vinst och då är det stor risk att pyramiden redan rasat och guldet uteblir. Det räcker att en enda rekrytering inte lyckas värva två nya medlemmar för att pyramiden ska falla.

Polisanmält

Företaget är polisanmält i flera länder runt om i världen. I Sverige pågår just nu en utredning sedan Lotteriinspektionen anmälde företagets företrädare i oktober 2014.

– Det stämmer. Efter tips från allmänheten gjorde vi en utredning som i höstas ledde till en polisanmälan. Den går ut på att vi anser att Emgoldex är ett pyramidspel, vilket klassas som ett lotteri och är därmed förbjudet utan särskilt tillstånd, säger My Hamrén, presskommunikatör på Lotteriinspektionen.

Utredningen visar vidare att någon eller några personer kan misstänkas för att anordna det olovliga lotteriet i Sverige. De begår därmed brott mot lotterilagen genom kedjebrevsspel.

På Stockholmspolisen Söderort bekräftar man anmälan.

– Det finns ett pågående ärende där Lotteriinspektionen anser att Emgoldex bedriver en verksamhet som är ett brott mot lotterilagen, säger Anders Gartér, förundersökningsledare vid Söderortspolisens specialgrupp som utreder den typ av anmälningar.

Företaget finns även med på Finansinspektionens varningslista över företag man inte ska göra affärer med.

Nu i Värmland

Lokal media i Örebro, Göteborg och Gästrikland berättar att Emgoldex haft så kallade slutna informationsmöten för inbjudna dit flera hundra personer kommit. Både under 2014 och nu under 2015. Nu befaras dessa möten alltså även ha kommit till Värmland.

Ansvarig för Fagerås bygdegård, kunde på tisdagskvällen bekräfta att lokalen var bokad för ett privat arrangemang med Emgoldex, endast för särskilt inbjudna.

När NWT kom dit den utsatta tiden var bygdegården nedsläckt och tom. Mötet hade flyttats till annan lokal.

Det stormar kring Emgoldex som det senaste året haft arrangemang på flera håll i Sverige. Under informationsmöten lockar de kunder att investera i guld och tjäna mycket pengar.

Efter att man satt in 540 euro, drygt 5 100 kronor, i företaget och värvat minst två nya medlemmar till spelet placeras man i en pyramid och utlovas stora vinster i guld. Ett spel som i sin konstruktion förr eller senare är dömt att falla som ett korthus och lämna deltagarna lottlösa.

Man måste klättra flera nivåer innan man kan räkna med någon vinst och då är det stor risk att pyramiden redan rasat och guldet uteblir. Det räcker att en enda rekrytering inte lyckas värva två nya medlemmar för att pyramiden ska falla.

Polisanmält

Företaget är polisanmält i flera länder runt om i världen. I Sverige pågår just nu en utredning sedan Lotteriinspektionen anmälde företagets företrädare i oktober 2014.

– Det stämmer. Efter tips från allmänheten gjorde vi en utredning som i höstas ledde till en polisanmälan. Den går ut på att vi anser att Emgoldex är ett pyramidspel, vilket klassas som ett lotteri och är därmed förbjudet utan särskilt tillstånd, säger My Hamrén, presskommunikatör på Lotteriinspektionen.

Utredningen visar vidare att någon eller några personer kan misstänkas för att anordna det olovliga lotteriet i Sverige. De begår därmed brott mot lotterilagen genom kedjebrevsspel.

På Stockholmspolisen Söderort bekräftar man anmälan.

– Det finns ett pågående ärende där Lotteriinspektionen anser att Emgoldex bedriver en verksamhet som är ett brott mot lotterilagen, säger Anders Gartér, förundersökningsledare vid Söderortspolisens specialgrupp som utreder den typ av anmälningar.

Företaget finns även med på Finansinspektionens varningslista över företag man inte ska göra affärer med.

Nu i Värmland

Lokal media i Örebro, Göteborg och Gästrikland berättar att Emgoldex haft så kallade slutna informationsmöten för inbjudna dit flera hundra personer kommit. Både under 2014 och nu under 2015. Nu befaras dessa möten alltså även ha kommit till Värmland.

Ansvarig för Fagerås bygdegård, kunde på tisdagskvällen bekräfta att lokalen var bokad för ett privat arrangemang med Emgoldex, endast för särskilt inbjudna.

När NWT kom dit den utsatta tiden var bygdegården nedsläckt och tom. Mötet hade flyttats till annan lokal.