När höstterminen drog igång efter förra sommaren fick jag ett fantastiskt roligt uppdrag på skolan där jag arbetar. Min chef undrade om jag ville vara med och utforma och inreda skolans nya personalrum, konferensrum och några kontor.

Jag blev fantastiskt glad och tackade ja på en gång. Vilken otroligt rolig utmaning och så kul att få vara med och påverka miljön på vår fina skola. Hittills hade jag bara inrett hem, hus och lägenheter. Så detta var verkligen något nytt och något som kan påverka mig och mina kollegors vardag på ett positivt sätt. Jag tror att man genom vackra miljöer och trivsamma lokaler kan öka både trivseln och arbetsglädjen på en arbetsplats.

Tillsammans med Kinnarps började vi tänka färger, mått, möbler och mattor. Jag hade ganska snabbt klart för mig hur jag ville ha det färgmässigt i vårt personalrum. Jag ville få fram en välkomnande känsla och lite som en oas, där personalen på skolan kan stressa ner och vila. Ett harmoniskt och trivsamt rum. Arbetet som pedagog kan i perioder vara både stressigt och intensivt och därför ville jag försöka skapa en plats för återhämtning och lugn. Med det tänkt kände jag att varma färger är att rekommendera och jag såg även framför mig ljusa väggar och möbler i stilrena former och i basfärger. Inte för mycket mönster, utan enfärgade kuddar och plädar. Färger påverkar oss på olika sätt. Därför är det viktigt att fundera över vilken känsla man vill uppnå i ett rum. Starka färger på väggar, möbler och tyger kan upplevas som stressigt och rörigt. Lugna, varma färgtoner bidrar däremot till en lugnare och mer avkopplande känsla. Till vårt personalrum valde jag ljusa färger i rosa, en aning lila och varmt gul på kuddar och filtar. Detta till en ljusgrå soffa i vinkel.

Personalrummet på skolan är ett kombinerat konferensrum och personalrum med tillhörande köksdel. Jag ville få till olika sektioner i rummet. En sektion där man sitter och äter och en sektion som inbjuder till lugn och ro och avkoppling med soffa och fåtöljer, filtar och kuddar. Till köksdelen valde vi höga barstolar till ett ovalt bord, där flera kan sitta samtidigt. Barstolarna har en mjuk yta och går fint ihop med soffan och detaljerna i den. Personalrummet har ganska små fönster, därför valde jag bort gardiner. I ett personalrum behövs möbler med många funktioner; fika, enskilda samtal, personalmöten och matplats. Detta skiljer sig en hel del från hur man kanske tänker när man inreder ett rum i sitt eget hem.

Vi valde att skärma av personalrummet från konferensrummet. Däremot sattes ett långsmalt fönster in mellan rummen, med tillhörande lamellgardin, som kan dras upp för ljusinsläpp och som kan avskärma, när möten och konferenser äger rum.

Jag gillar runda bord för stunder när människor möts och fikar och samtalar. Ett runt bord kräver ofta lite mer utrymme än ett traditionellt rektangulärt. Det kan dock vara värt att överväga ett runt bord, då den runda formen ger helt annat liv åt rummet och man ser alla runt bordet och ingen behöver vända och vrida på sig när man kommunicerar.

Ofta när vi inreder ett rum placerar vi gärna möbler längs väggarna. Kanske för att vi vill skapa så mycket fri yta som möjligt. Ofta är våra hem byggda i en kvadratisk form och därför är det kanske lättare att placera möblerna på just det sättet. Den fria ytan försvinner till viss del när man väljer ett runt bord, men öppnar samtidigt upp för en mer central mötesplats. Och det var just det jag ville få fram i vårt personalrum.

Belysningen i ett rum är a och o. Både när det gäller stämningen och känslan i rummet. Här valde vi att ta tillvara så mycket som möjligt av det naturliga ljusinsläppet från de fönster som finns. Över matplatsen hängde vi tre lampor, som ger ett rakt sken neråt. Vid soffan finns en modern stilren lampa för mysbelysning eller när man sitter och läser.

Nu njuter vi av lugna och avkopplande stunder i vårt nya personalrum och jag är oerhört glad att jag fick genomföra detta uppdrag tillsammans med Kinnarps. Det är både utvecklande och roligt att samarbeta och finna nya lösningar och idéer när det handlar om inredning. Jag är så nöjd med resultatet och av mina kollegor har det bara kommit positiv feedback på den förändring som vi gjort. Glad och stolt är jag att jag fick förtroendet. Och vad kul det är att ha ett fint och trevligt personalrum att samlas i och småprata över en kopp kaffe eller två.

 

- Malin Sjöström

Jag blev fantastiskt glad och tackade ja på en gång. Vilken otroligt rolig utmaning och så kul att få vara med och påverka miljön på vår fina skola. Hittills hade jag bara inrett hem, hus och lägenheter. Så detta var verkligen något nytt och något som kan påverka mig och mina kollegors vardag på ett positivt sätt. Jag tror att man genom vackra miljöer och trivsamma lokaler kan öka både trivseln och arbetsglädjen på en arbetsplats.

Tillsammans med Kinnarps började vi tänka färger, mått, möbler och mattor. Jag hade ganska snabbt klart för mig hur jag ville ha det färgmässigt i vårt personalrum. Jag ville få fram en välkomnande känsla och lite som en oas, där personalen på skolan kan stressa ner och vila. Ett harmoniskt och trivsamt rum. Arbetet som pedagog kan i perioder vara både stressigt och intensivt och därför ville jag försöka skapa en plats för återhämtning och lugn. Med det tänkt kände jag att varma färger är att rekommendera och jag såg även framför mig ljusa väggar och möbler i stilrena former och i basfärger. Inte för mycket mönster, utan enfärgade kuddar och plädar. Färger påverkar oss på olika sätt. Därför är det viktigt att fundera över vilken känsla man vill uppnå i ett rum. Starka färger på väggar, möbler och tyger kan upplevas som stressigt och rörigt. Lugna, varma färgtoner bidrar däremot till en lugnare och mer avkopplande känsla. Till vårt personalrum valde jag ljusa färger i rosa, en aning lila och varmt gul på kuddar och filtar. Detta till en ljusgrå soffa i vinkel.

Personalrummet på skolan är ett kombinerat konferensrum och personalrum med tillhörande köksdel. Jag ville få till olika sektioner i rummet. En sektion där man sitter och äter och en sektion som inbjuder till lugn och ro och avkoppling med soffa och fåtöljer, filtar och kuddar. Till köksdelen valde vi höga barstolar till ett ovalt bord, där flera kan sitta samtidigt. Barstolarna har en mjuk yta och går fint ihop med soffan och detaljerna i den. Personalrummet har ganska små fönster, därför valde jag bort gardiner. I ett personalrum behövs möbler med många funktioner; fika, enskilda samtal, personalmöten och matplats. Detta skiljer sig en hel del från hur man kanske tänker när man inreder ett rum i sitt eget hem.

Vi valde att skärma av personalrummet från konferensrummet. Däremot sattes ett långsmalt fönster in mellan rummen, med tillhörande lamellgardin, som kan dras upp för ljusinsläpp och som kan avskärma, när möten och konferenser äger rum.

Jag gillar runda bord för stunder när människor möts och fikar och samtalar. Ett runt bord kräver ofta lite mer utrymme än ett traditionellt rektangulärt. Det kan dock vara värt att överväga ett runt bord, då den runda formen ger helt annat liv åt rummet och man ser alla runt bordet och ingen behöver vända och vrida på sig när man kommunicerar.

Ofta när vi inreder ett rum placerar vi gärna möbler längs väggarna. Kanske för att vi vill skapa så mycket fri yta som möjligt. Ofta är våra hem byggda i en kvadratisk form och därför är det kanske lättare att placera möblerna på just det sättet. Den fria ytan försvinner till viss del när man väljer ett runt bord, men öppnar samtidigt upp för en mer central mötesplats. Och det var just det jag ville få fram i vårt personalrum.

Belysningen i ett rum är a och o. Både när det gäller stämningen och känslan i rummet. Här valde vi att ta tillvara så mycket som möjligt av det naturliga ljusinsläppet från de fönster som finns. Över matplatsen hängde vi tre lampor, som ger ett rakt sken neråt. Vid soffan finns en modern stilren lampa för mysbelysning eller när man sitter och läser.

Nu njuter vi av lugna och avkopplande stunder i vårt nya personalrum och jag är oerhört glad att jag fick genomföra detta uppdrag tillsammans med Kinnarps. Det är både utvecklande och roligt att samarbeta och finna nya lösningar och idéer när det handlar om inredning. Jag är så nöjd med resultatet och av mina kollegor har det bara kommit positiv feedback på den förändring som vi gjort. Glad och stolt är jag att jag fick förtroendet. Och vad kul det är att ha ett fint och trevligt personalrum att samlas i och småprata över en kopp kaffe eller två.

 

- Malin Sjöström

"Viktigt att hitta en helhet"

Kinnarps i Karlstad är en fristående möbelbutik med Kinnarps som huvudleverantör.

– För att kunna erbjuda ett så brett sortiment som möjligt använder vi oss av mellan 60-80 olika tillverkare, säger innesäljaren Ola Thimfors.

Kontor, vårdsektorn och skolor är de tre benen som Kinnarps står på och de erbjuder, utöver själva produkterna, även hjälp med inredning.

– Vi tänker mycket på mått, färger och framför allt funktion när vi pratar med företag om deras inredning, men oftast handlar det om att använda sunt förnuft och försöka få till en röd tråd.

Ola berättar att de lägger ett stort fokus på hållbarhet och att det är centralt för hela organisationen. Allt ifrån produktion till återvinning är så miljövänligt som möjligt.

 

- Ida Myrin