Våren är på ingång och Karlstad comedy bjuder in till en femte säsong. Varannan torsdag står komiker från hela landet på Pitcher's scen för att få publiken att kikna av skratt. – Vi har många otroligt starka namn den här gången, säger komikern Erik Axelson som står bakom humorklubben.

Från början tänkte Erik att kvällen med Nisse Hallberg, alltså den 29 mars, skulle agera premiärkväll men när han lyckades boka Thomas Järvheden och Björn Gustafsson fick han tänka om.

– Jag träffade Björn av en slump och frågade om han ville gästa klubben. Han hade precis varit i Hollywood och pysslat med några riktigt stora grejer så det kändes häftigt att få hit honom!

Den slutsålda smygpremiären fick bli den 15 mars och med de två stora namnen kom även Tina Bergérus, Marcus Thapper och David Lundgren

Varje kväll innehåller minst fyra komiker med eget material. Tanken är att alltid hitta en bra mix som kan passa alla.

– Det är bra om kvällarna spretar lite. Förhoppningsvis kan man då upptäcka lite nya komiker, även om man kanske inte uppskattar exakt allt.

Hur tänker du när du bokar komiker?

– Jag försöker alltid ha ett stort namn som lockar och till det några lite mindre kända som fortfarande är skitbra. I Värmland har det inte alltid funnits en så stor stand up-kultur vilket gör att man inte känner till så många fler komiker än de som synts i tv. Därför ser jag mitt jobb lite som ett utbildningsprojekt där jag kan öppna upp den här världen lite mer.

Men nu för tiden verkar stand up gå hem även här i Karlstad, vad tror du det beror på?

– Det är absolut på uppgång, kanske lite beroende på att poddar växer mer och mer. Många av komikerna är nämligen ofta välkända poddare. Men det här med att Karlstad numer är ett givet stopp på alla komikers turnékartor kan jag nog inte analysera på ett ödmjukt sätt. Jag tror och hoppas att jag och Karlstad comedy har haft med det att göra.

Vad är det som gör stand up så roligt?

– Det finns en nerv i det som gör det fruktansvärt spännande. Stand up kan hela tiden gå åt helvete så när ett skämt flyger känner man någon sorts lättnad.

Var det därför du började själv?

– Kanske lite därför. Jag var en person som alltid skulle vara rolig, en hemsk människa helt enkelt. Fruktansvärt jobbig. Sedan upptäckte jag stand up och fick ett kvitto på att jag kunde vara rolig på beställning så då behövde jag inte hävda mig längre.

När var det här?

– Ungefär fem år sedan. Jag jobbade som producent för Hemma hos Appelquist så jag fick en bra inkörsport där.

Vad är planen för Karlstad comedy?

– Nästa säsong planeras lite lätt redan nu. Jag tänker mig kanske en lite mer internationell kväll med bra komiker från England, bland annat. Sedan har jag mycket firmajobb som produktionsbolag där företag hyr in klubben som underhållning.

Från början tänkte Erik att kvällen med Nisse Hallberg, alltså den 29 mars, skulle agera premiärkväll men när han lyckades boka Thomas Järvheden och Björn Gustafsson fick han tänka om.

– Jag träffade Björn av en slump och frågade om han ville gästa klubben. Han hade precis varit i Hollywood och pysslat med några riktigt stora grejer så det kändes häftigt att få hit honom!

Den slutsålda smygpremiären fick bli den 15 mars och med de två stora namnen kom även Tina Bergérus, Marcus Thapper och David Lundgren

Varje kväll innehåller minst fyra komiker med eget material. Tanken är att alltid hitta en bra mix som kan passa alla.

– Det är bra om kvällarna spretar lite. Förhoppningsvis kan man då upptäcka lite nya komiker, även om man kanske inte uppskattar exakt allt.

Hur tänker du när du bokar komiker?

– Jag försöker alltid ha ett stort namn som lockar och till det några lite mindre kända som fortfarande är skitbra. I Värmland har det inte alltid funnits en så stor stand up-kultur vilket gör att man inte känner till så många fler komiker än de som synts i tv. Därför ser jag mitt jobb lite som ett utbildningsprojekt där jag kan öppna upp den här världen lite mer.

Men nu för tiden verkar stand up gå hem även här i Karlstad, vad tror du det beror på?

– Det är absolut på uppgång, kanske lite beroende på att poddar växer mer och mer. Många av komikerna är nämligen ofta välkända poddare. Men det här med att Karlstad numer är ett givet stopp på alla komikers turnékartor kan jag nog inte analysera på ett ödmjukt sätt. Jag tror och hoppas att jag och Karlstad comedy har haft med det att göra.

Vad är det som gör stand up så roligt?

– Det finns en nerv i det som gör det fruktansvärt spännande. Stand up kan hela tiden gå åt helvete så när ett skämt flyger känner man någon sorts lättnad.

Var det därför du började själv?

– Kanske lite därför. Jag var en person som alltid skulle vara rolig, en hemsk människa helt enkelt. Fruktansvärt jobbig. Sedan upptäckte jag stand up och fick ett kvitto på att jag kunde vara rolig på beställning så då behövde jag inte hävda mig längre.

När var det här?

– Ungefär fem år sedan. Jag jobbade som producent för Hemma hos Appelquist så jag fick en bra inkörsport där.

Vad är planen för Karlstad comedy?

– Nästa säsong planeras lite lätt redan nu. Jag tänker mig kanske en lite mer internationell kväll med bra komiker från England, bland annat. Sedan har jag mycket firmajobb som produktionsbolag där företag hyr in klubben som underhållning.

Vårsäsongen på Karlstad comedy

(15/3 - Björn Gustafsson, Thomas Järvheden, Tina Bergérus, Marcus Thapper, David Lundgren)

29/3 - Nisse Hallberg, Elina Du Rietz, Ann Gräsberg, Henrik Källman

12/4 - Ann Westin, Christoffer Fernis, Sebastian Andersson, Mathias Heldevik

26/4 - Carl Stanley, Elin Almén, Tobias Erehed, John Gillberg

10/5 - Kristoffer Appelquist, Ami Hallberg Pauli, Hannes Pettersson, Sverrir Marinosson

24/5 - Therese Sandins soloshow ”Tjockis”

Konferencier på samtliga kvällar är Erik Axelson.