Vårens godaste dag närmar sig, vi kommer aldrig tröttna på den älskade klassiska våfflan med glass och sylt på. Men varför inte ta det till nästa nivå och fira våfflan hela dagen lång med dessa växtbaserade och glutenfria recept som tar oss till USA på frukost, syd-öst Asien vid lunch, middag i Mexico och dessert i himmelriket?

CHOKLAD & BANAN

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

1 mosad banan

2 msk Kakao

2 dl havredryck

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

50g mörk choklad

2 krm salt

1 dl agave sirap

1/2 tsk bakpulver

 

Tillbehör

Banan

1 dl färska dadlar

1 dl havredryck

1 1/2 msk kakao

1 krm salt

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med havredryck, kakao och salt i en blender till en riktigt slät sås. Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite neutral olja. Grädda och servera våfflorna med banan och chokladsåsen.

 

PEANUT BUTTER JELLY

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

1 dl jordnötssmör

1 1/2 dl havredryck

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1 dl agave sirap

1/2 tsk bakpulver

2 krm salt

1/4 tsk vaniljpulver

 

Tillbehör

4 msk jordnötssmör

3 msk agave sirap

1 msk havredryck

Jordgubbssylt

Jordnötter

Jordgubbar

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå. Blanda ihop jordnötssmör, agave sirap och havredryck i en liten skål. Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite neutral olja. Grädda och servera våfflorna med jordnötssåsen, jordgubbssylt, hackade jordnötter och jordgubbar

 

EL MEXICANO

4 st

 

Våffelsmet

1 dl majsmjöl

2 dl bovetemjöl

3 dl sojadryck

1 msk örtsalt

1 tsk paprikapulver

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1/2 finhackad rödlök

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 hackad Röd paprika

1/2 tsk bakpulver

2 msk rapsolja

 

Tillbehör

1 burk svarta bönor á 320g

1/2 dl färsk hackad koriander

1 avokado

1/2 grönsaksbuljongtärning

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 hackad tomat

1/2 msk spiskummin

1/2 tsk chipotlepulver

1/2 dl majs

1/2 lime

2 krm peppar

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder bönorna.

Hacka och stek löken tills de fått färg, för sedan i bönorna utan att skölja av dem. Skär upp tomaten i små bitar och tillsätt tillsammans med majsen, grönsaksbuljongen och resten av kryddorna. Pressa ur saften från en halv lime och tillsätt.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite olja, grädda våfflorna och servera med bönorna och skivad avokado.

 

MATIGA KOKOSVÅFFLOR

4 st

 

Våffelsmet

1 1/5 dl Bovetemjöl

1 1/2 dl Kokosmjöl

3 dl Kokosmjölk

1 msk kokosolja

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk

3 msk krossade linfrön elller chiafrön

1 riven morot

2 tsk limesaft

 

Tillbehör

1 msk torkad sjögräs

2 msk miso

1 förpackning tofu

1 msk sesamolja

1 msk grön currypasta

1 msk tamari (sojasås)

1/4 strimlad rödkål

1/2 färsk chili

2 salladslökar

Sesamfrön

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder tofun. Blanda miso, currypasta och tamari med 2 msk vatten i en liten skål. Lägg i sjögräset så det mjukas upp.

Smula tofun i stora bitar och stek i sesamolja tillsammans med rödkålen och chili på hög värme. Ha i miso- och curry blandningen och stek tills det absorberats upp av tofun.

Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite kokosolja. Grädda våfflorna, servera med tofu blandningen och toppa med sesamfrön och salladslök.

 

 

PIZZA POCKET

4 st

 

Våffelsmet

3 dl Havremjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk Salt

2 msk Rapsolja

1 msk agave sirap

3 dl sojadryck

 

Inte ostsås

2 dl cashewnötter

4 msk näringsjäst (valfritt)

2 vitlöksklyfta

1 tsk vitpeppar

1 tsk paprikapulver

2 tsk örtsalt

1/2 tsk peppar

2-3 dl sojadryck

 

Tomatsås

200 g finkrossade tomater

3 msk tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk basilika

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1/4 tsk peppar

2 tsk sirap

1 tsk olivolja

 

Fyllning

1/2 dl skivad rödlök

1/2 dl oliver

1 dl svamp

 

Koka cashewnötterna i 10 minuter. Mixa alla ingredienserna i en blender i 5 minuter eller tills såsen är riktigt krämig.

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder tomatsåsen och fyllningen.

Pressa vitlöksklyftan och stek den gyllenbrun i en tsk olivolja. Ha i resterande ingredienserna och låt stå på låg värme. Hacka och stek rödlök, svamp och oliverna.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite olivolja. Grädda våfflorna på låg värme, lite tunnare än vanligt. Lagra tomatsås, ostsås och fyllningen mellan två våfflor och grädda igen i ungefär två minuter.

 

 

CITRON & VANILJ

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1 dl havredryck

1 dl agave sirap

2 krm tsk salt

2 msk kokosolja

1/2 tsk bakpulver

1 msk citronsaft

1 krm vaniljpulver

 

Frosting

1 dl Kokossocker

3 msk Tofutti cream cheese

Citron zest från 1 citron

1 krm Vaniljpulver

1 dl färska hallon

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du vispar ihop frostingen.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med kokosolja. Grädda våfflorna och servera med citron frostingen och färska hallon

CHOKLAD & BANAN

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

1 mosad banan

2 msk Kakao

2 dl havredryck

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

50g mörk choklad

2 krm salt

1 dl agave sirap

1/2 tsk bakpulver

 

Tillbehör

Banan

1 dl färska dadlar

1 dl havredryck

1 1/2 msk kakao

1 krm salt

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med havredryck, kakao och salt i en blender till en riktigt slät sås. Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite neutral olja. Grädda och servera våfflorna med banan och chokladsåsen.

 

PEANUT BUTTER JELLY

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

1 dl jordnötssmör

1 1/2 dl havredryck

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1 dl agave sirap

1/2 tsk bakpulver

2 krm salt

1/4 tsk vaniljpulver

 

Tillbehör

4 msk jordnötssmör

3 msk agave sirap

1 msk havredryck

Jordgubbssylt

Jordnötter

Jordgubbar

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå. Blanda ihop jordnötssmör, agave sirap och havredryck i en liten skål. Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite neutral olja. Grädda och servera våfflorna med jordnötssåsen, jordgubbssylt, hackade jordnötter och jordgubbar

 

EL MEXICANO

4 st

 

Våffelsmet

1 dl majsmjöl

2 dl bovetemjöl

3 dl sojadryck

1 msk örtsalt

1 tsk paprikapulver

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1/2 finhackad rödlök

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 hackad Röd paprika

1/2 tsk bakpulver

2 msk rapsolja

 

Tillbehör

1 burk svarta bönor á 320g

1/2 dl färsk hackad koriander

1 avokado

1/2 grönsaksbuljongtärning

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 hackad tomat

1/2 msk spiskummin

1/2 tsk chipotlepulver

1/2 dl majs

1/2 lime

2 krm peppar

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder bönorna.

Hacka och stek löken tills de fått färg, för sedan i bönorna utan att skölja av dem. Skär upp tomaten i små bitar och tillsätt tillsammans med majsen, grönsaksbuljongen och resten av kryddorna. Pressa ur saften från en halv lime och tillsätt.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite olja, grädda våfflorna och servera med bönorna och skivad avokado.

 

MATIGA KOKOSVÅFFLOR

4 st

 

Våffelsmet

1 1/5 dl Bovetemjöl

1 1/2 dl Kokosmjöl

3 dl Kokosmjölk

1 msk kokosolja

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk

3 msk krossade linfrön elller chiafrön

1 riven morot

2 tsk limesaft

 

Tillbehör

1 msk torkad sjögräs

2 msk miso

1 förpackning tofu

1 msk sesamolja

1 msk grön currypasta

1 msk tamari (sojasås)

1/4 strimlad rödkål

1/2 färsk chili

2 salladslökar

Sesamfrön

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder tofun. Blanda miso, currypasta och tamari med 2 msk vatten i en liten skål. Lägg i sjögräset så det mjukas upp.

Smula tofun i stora bitar och stek i sesamolja tillsammans med rödkålen och chili på hög värme. Ha i miso- och curry blandningen och stek tills det absorberats upp av tofun.

Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite kokosolja. Grädda våfflorna, servera med tofu blandningen och toppa med sesamfrön och salladslök.

 

 

PIZZA POCKET

4 st

 

Våffelsmet

3 dl Havremjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk Salt

2 msk Rapsolja

1 msk agave sirap

3 dl sojadryck

 

Inte ostsås

2 dl cashewnötter

4 msk näringsjäst (valfritt)

2 vitlöksklyfta

1 tsk vitpeppar

1 tsk paprikapulver

2 tsk örtsalt

1/2 tsk peppar

2-3 dl sojadryck

 

Tomatsås

200 g finkrossade tomater

3 msk tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk basilika

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1/4 tsk peppar

2 tsk sirap

1 tsk olivolja

 

Fyllning

1/2 dl skivad rödlök

1/2 dl oliver

1 dl svamp

 

Koka cashewnötterna i 10 minuter. Mixa alla ingredienserna i en blender i 5 minuter eller tills såsen är riktigt krämig.

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du förbereder tomatsåsen och fyllningen.

Pressa vitlöksklyftan och stek den gyllenbrun i en tsk olivolja. Ha i resterande ingredienserna och låt stå på låg värme. Hacka och stek rödlök, svamp och oliverna.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med lite olivolja. Grädda våfflorna på låg värme, lite tunnare än vanligt. Lagra tomatsås, ostsås och fyllningen mellan två våfflor och grädda igen i ungefär två minuter.

 

 

CITRON & VANILJ

4 st

 

Våffelsmet

3 dl havremjöl

3 msk krossade linfrön eller chiafrön

1 dl havredryck

1 dl agave sirap

2 krm tsk salt

2 msk kokosolja

1/2 tsk bakpulver

1 msk citronsaft

1 krm vaniljpulver

 

Frosting

1 dl Kokossocker

3 msk Tofutti cream cheese

Citron zest från 1 citron

1 krm Vaniljpulver

1 dl färska hallon

 

Blanda ihop våffelsmeten och låt stå medan du vispar ihop frostingen.

Hetta upp och smörj våffeljärnet med kokosolja. Grädda våfflorna och servera med citron frostingen och färska hallon