Har du tröttnat på att äta den tråkiga mackan och fil med flingor på morgonen? Eller letar du efter hälsosamma och roligare idéer till frukostbordet? Då är de här enkla och mumsiga recepten något för dig! Allt är dessutom fritt från gluten, mejeriprodukter och ägg. Istället är de fyllda med näring och energi som ger dig en superkick under dagens första timmar.

Omega Smoothie

1 dl valnötter

1 banan

2 dl jordgubbar

1 msk färsk ingefära

1 clementin

1 dl mandel- eller havredryck

 

Grön Jordnötssmoothie

1 stor banan

2 matskedar jordnötssmör

2 nävar spenat

1 1/2 dl mandel- eller havredryck

 

Mixa alla ingredienserna i en blender. Servera gärna i en skål och toppa med nötter och frukt.

 

Djungel-havrekakor

2 dl havregryn

1 riktigt mogen banan

1 dl bär eller nötter

1 krm vanilj

3 msk mandelsmör

1/2 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen med en gaffel i en skål. Tillsätt mandelsmör, havregrynen, vaniljpulvret och och bakpulvret, fortsätt mosa. Tillsätt bären/nötterna och rör försiktigt om. Klicka ut och forma små kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 20 minuter för mjuka kakor, eller 5-10 minuter längre för lite krispigare kakor. De smakar godast när de har fått kyla ner sig!

 

Choco Chiapudding

3 msk chiafrön

2 dl havredryck

1 msk kakao

2 tsk agavesirap

½ krm salt

 

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål eller i ett glas kvällen innan. Chiafröna sjunker ner till botten, rör därför om tre gånger var tionde minut innan du stoppar in den i kylskåpet över natten. Servera gärna med bär och frukt.

 

Tofu Scramble

1 förpackning (270g) naturell tofu

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

½ tsk spiskummin

1 tsk salt

1/4 tsk gurkmeja

6 körsbärstomater

1 näve spenat eller grönkål

 

Hacka och stek löken, vitlöken och kryddorna tills de har mjuknat till. Tofun har en del vätska, pressa ur så mycket vätska du kan med hjälp av en handduk. Smula därefter ner den i stekpannan. För att tofun ska absorbera kryddorna jämnt kan du hälla i 1/2 dl vatten och röra om. Stek på medel värme med lock över tills tomaterna är mjuka. Ha i spenaten och låt stå 10 minuter till.

 

Omega Smoothie

1 dl valnötter

1 banan

2 dl jordgubbar

1 msk färsk ingefära

1 clementin

1 dl mandel- eller havredryck

 

Grön Jordnötssmoothie

1 stor banan

2 matskedar jordnötssmör

2 nävar spenat

1 1/2 dl mandel- eller havredryck

 

Mixa alla ingredienserna i en blender. Servera gärna i en skål och toppa med nötter och frukt.

 

Djungel-havrekakor

2 dl havregryn

1 riktigt mogen banan

1 dl bär eller nötter

1 krm vanilj

3 msk mandelsmör

1/2 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen med en gaffel i en skål. Tillsätt mandelsmör, havregrynen, vaniljpulvret och och bakpulvret, fortsätt mosa. Tillsätt bären/nötterna och rör försiktigt om. Klicka ut och forma små kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 20 minuter för mjuka kakor, eller 5-10 minuter längre för lite krispigare kakor. De smakar godast när de har fått kyla ner sig!

 

Choco Chiapudding

3 msk chiafrön

2 dl havredryck

1 msk kakao

2 tsk agavesirap

½ krm salt

 

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål eller i ett glas kvällen innan. Chiafröna sjunker ner till botten, rör därför om tre gånger var tionde minut innan du stoppar in den i kylskåpet över natten. Servera gärna med bär och frukt.

 

Tofu Scramble

1 förpackning (270g) naturell tofu

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

½ tsk spiskummin

1 tsk salt

1/4 tsk gurkmeja

6 körsbärstomater

1 näve spenat eller grönkål

 

Hacka och stek löken, vitlöken och kryddorna tills de har mjuknat till. Tofun har en del vätska, pressa ur så mycket vätska du kan med hjälp av en handduk. Smula därefter ner den i stekpannan. För att tofun ska absorbera kryddorna jämnt kan du hälla i 1/2 dl vatten och röra om. Stek på medel värme med lock över tills tomaterna är mjuka. Ha i spenaten och låt stå 10 minuter till.