I butiken Kronas skidor & cykel handlar mycket av försäljningen om återanvändning. Här kan man nämligen både köpa och byta in sin skidutrustning. – På det sättet bidrar vi till ett ökat miljötänk och kan dessutom sätta lite lägre priser så att ännu fler har möjlighet att åka mer skidor, säger butiksägaren Christer Rosenlund.

Inför varje säsong köper Christer in stora lager med skidor och pjäxor från företag runt om i Sverige och Alperna.

– Det är både begagnat och nytt, lågpris och premium. Tanken är att det ska finnas till alla typer av skidåkare, oavsett kapacitet, säger han.

När privatpersoner sedan kommer för att handla kan han byta in deras gamla utrustning, förutsatt att allt är helt och fräscht, för att kunna sälja vidare till ett begagnat pris. Innan de ställs ut till försäljning brukar de alltid kontrolleras, renoveras, slipas och vallas för att bli så gott som nya undertill. Dessutom säljs allt begagnat med ett års garanti.

– I Värmland finns det många skidåkare och vi har tillgäng tillgång till många olika typer av skidbackar och fina anläggningar. Därför känns det onödigt att man ska slänga sina gamla skidor, när det nästan garanterat finns någon annan som kan få användning för dem.

Varje vår görs det en rensning för att köra det som inte blivit sålt till Fritidsbanken.

 

Det är drygt tre år sedan Christer köpte upp Krona på Hammar, som numer heter Kronas skidor & cykel, och då var butiken en ren säsongsverksamhet. Men även om skidorna fortfarande dominerar finns det nu också en cykelverkstad, där de reparerar alla typer av cyklar, och försäljning av elcyklar. Tack vare det kan de följa den röda tråden och erbjuda miljövänliga aktiviteter under hela året.

– När vintersäsongen är över plockar vi om i butiken och fyller den med cyklar! Vi tar in riktiga kvalitetscyklar som håller länge och bra, berättar Christer.

Inför varje säsong köper Christer in stora lager med skidor och pjäxor från företag runt om i Sverige och Alperna.

– Det är både begagnat och nytt, lågpris och premium. Tanken är att det ska finnas till alla typer av skidåkare, oavsett kapacitet, säger han.

När privatpersoner sedan kommer för att handla kan han byta in deras gamla utrustning, förutsatt att allt är helt och fräscht, för att kunna sälja vidare till ett begagnat pris. Innan de ställs ut till försäljning brukar de alltid kontrolleras, renoveras, slipas och vallas för att bli så gott som nya undertill. Dessutom säljs allt begagnat med ett års garanti.

– I Värmland finns det många skidåkare och vi har tillgäng tillgång till många olika typer av skidbackar och fina anläggningar. Därför känns det onödigt att man ska slänga sina gamla skidor, när det nästan garanterat finns någon annan som kan få användning för dem.

Varje vår görs det en rensning för att köra det som inte blivit sålt till Fritidsbanken.

 

Det är drygt tre år sedan Christer köpte upp Krona på Hammar, som numer heter Kronas skidor & cykel, och då var butiken en ren säsongsverksamhet. Men även om skidorna fortfarande dominerar finns det nu också en cykelverkstad, där de reparerar alla typer av cyklar, och försäljning av elcyklar. Tack vare det kan de följa den röda tråden och erbjuda miljövänliga aktiviteter under hela året.

– När vintersäsongen är över plockar vi om i butiken och fyller den med cyklar! Vi tar in riktiga kvalitetscyklar som håller länge och bra, berättar Christer.

Christers tips när du ska köpa skidutrustning

Pjäxor:

Det är viktigt att en pjäxa sitter bra komfortmässigt. Den genomsnittlige åkaren ska oftast ha en pjäxa som är lagom hård och sitter bra på foten. Tänk också på att en lite kraftigare vad många gånger behöver ha en anpassad pjäxa för vaden, det finns sådana!

För barn och juniorer ska det helst vara en mjuk lite lättare pjäxa. Till mindre barn behöver man inte ha en pjäxa med många spännen då det faktiskt kan öka risken för att barnen får ont i foten. Tänk också på att köpa juniorpjäxor till barn så länge de faktiskt är juniorer, skynda inte med att gå upp till vuxenmodeller. Lite samma sak gäller racingpjäxor. Använd inte det om du inte åker just racing.

När det kommer till storlekar är det vanligt med en storlek större än vad man har på skor. Om det är till barn behöver man inte vara rädd för att pjäxan är lite stor. En stor pjäxa som köps i november är inte lika stor till påsk eftersom barnen växer.

 

Skidor:

Även här bör man köpa en utrustning som matchar hur duktig man är. Alltså inte racingskidor ifall du inte vill hålla på med det. Men ta inte något alldeles för enkelt heller. En bra riktlinje kan vara att köpa skidor efter hur duktig du vill bli inom kort.

Köper du begagnat, så titta gärna på hur belagen ser ut, är de vallade, hur slitna eller hur mycket är det kvar av stålkanten. Naturligtvis ska man även kontrollera bindningarna så att dessa är hela och sitter ordentligt fast i skidan.

Fokusera inte så mycket på ovansidan, det viktiga är undersidan och bindningarna. Visst kan man vilja ha en snygg skida, men funktionen bör vara viktigare. Är du osäker på hur långa dina skidor ska vara är en generell rekommendation att de ska mellan hakan och ögonbrynen, men även vikt och åkerfarenhet samt typ av skida spelar in. En vanlig missuppfattning är att skidorna blir lättare att åka på om de är kortare, så är inte fallet. Sist men inte minst, ta hjälp med inställning av vikt och pjäxans storlek om du inte är säker på hur man gör detta på rätt sätt.