Nedräkningen inför julafton har redan börjat, och tårna tippar hela vägen fram till jordborden där vi frossar i god mat! Här kommer några julrecept för att modernisera julbordet denna vinter. Alla recepten är fria från gluten, mejeriprodukter och ägg.

Saffransbiffar, ca 20 st

1 förpackning svarta bönor, 230g kokta

1 förpackning naturell tofu, ca 270g

3 dl havregryn

1 förpackning saffran

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk sojasås

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt, efter smak

 

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda tofu och bönor i en matberedare, ha sedan i resten av ingredienserna och mixa till en krämig smet. Blöt händerna för att lättare forma små biffar. Stek dem i lite olja på låg värme tills de fått en såndär härlig gyllenbrun yta. Lägg upp biffarna på en plåt och grädda i ugnen i 30 minuter.

 

 

Rödbetshummus med en touch av kardemumma

1 förpackning kikärtor, 230g kokta

3 rödbetor, ca 150g kokta

3 msk ljus tahini

2 msk citronsaft

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

2 krm kardemumma

 

Koka och skala rödbetorna. Skölj kikärtorna tills det inte finns några bubblor kvar (detta underlättar för att minska gaserna). Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt.

 

 

Potatisgratäng med tångkaviar, 4 port.

5 potatisar, ca 500g

1 burk kronärtskockshjärtan, ca 240g

6 tsk tångkaviar

1/4 rödlök

 

Gratängsås:

2 1/2 dl cashewnötter

3 dl växtdryck, exempelvis havremjölk

2 tsk tångkaviar

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

1 tsk örtsalt

1 tsk svartpeppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka cashewnötterna i ungefär 10 minuter, under tiden kan du skala och skära potatisarna i tunna skivor, halvera kronärtskockshjärtan och strimla rödlöken. Häll av vattnet och mixa nötterna med havremjölk, tångkaviar, vitlök, citronsaft, örsalt och svartpeppar till en riktigt krämig sås. Varva först potatis, sås, kronärtskocka och sedan lök i en form, avsluta sista lagret med små klickar av tångkaviar. Låt gräddas i ugnen i 45 minuter.

 

 

Chokladtryfflar med apelsin, 15 st

Tryfflar:

1 1/2 dl färska dadlar

1 dl mandlar

1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl kakao

En nypa havssalt

3 msk apelsinsaft

1 tsk finrivet apelsinskal

 

Chokladtäcke:

1 msk kakao

1 msk kokosolja

1 msk lönnsirap (vanlig sirap funkar också)

 

Plocka ur kärnorna i dadlarna. Mixa mandlar, mandelmjöl, kakao, havssalt och apelsinsaft i en matberedare tills det inte är några bitar kvar, mixa sedan i dadlarna och apelsinskalet. För att göra chokladtäcket blandar du smält kokosolja, kakao och sirap i en liten skål (du kan även köra på lat-versionen och smälta mörk choklad istället). Rulla små tryfflar med blöta händer. Använd en gaffel för att doppa i chokladsåsen, lägg tryfflarna på en tallrik med bakplåtspapper över och ställ in i kylen tills chokladen har stelnat.

Saffransbiffar, ca 20 st

1 förpackning svarta bönor, 230g kokta

1 förpackning naturell tofu, ca 270g

3 dl havregryn

1 förpackning saffran

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk sojasås

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt, efter smak

 

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda tofu och bönor i en matberedare, ha sedan i resten av ingredienserna och mixa till en krämig smet. Blöt händerna för att lättare forma små biffar. Stek dem i lite olja på låg värme tills de fått en såndär härlig gyllenbrun yta. Lägg upp biffarna på en plåt och grädda i ugnen i 30 minuter.

 

 

Rödbetshummus med en touch av kardemumma

1 förpackning kikärtor, 230g kokta

3 rödbetor, ca 150g kokta

3 msk ljus tahini

2 msk citronsaft

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

2 krm kardemumma

 

Koka och skala rödbetorna. Skölj kikärtorna tills det inte finns några bubblor kvar (detta underlättar för att minska gaserna). Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt.

 

 

Potatisgratäng med tångkaviar, 4 port.

5 potatisar, ca 500g

1 burk kronärtskockshjärtan, ca 240g

6 tsk tångkaviar

1/4 rödlök

 

Gratängsås:

2 1/2 dl cashewnötter

3 dl växtdryck, exempelvis havremjölk

2 tsk tångkaviar

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

1 tsk örtsalt

1 tsk svartpeppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka cashewnötterna i ungefär 10 minuter, under tiden kan du skala och skära potatisarna i tunna skivor, halvera kronärtskockshjärtan och strimla rödlöken. Häll av vattnet och mixa nötterna med havremjölk, tångkaviar, vitlök, citronsaft, örsalt och svartpeppar till en riktigt krämig sås. Varva först potatis, sås, kronärtskocka och sedan lök i en form, avsluta sista lagret med små klickar av tångkaviar. Låt gräddas i ugnen i 45 minuter.

 

 

Chokladtryfflar med apelsin, 15 st

Tryfflar:

1 1/2 dl färska dadlar

1 dl mandlar

1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl kakao

En nypa havssalt

3 msk apelsinsaft

1 tsk finrivet apelsinskal

 

Chokladtäcke:

1 msk kakao

1 msk kokosolja

1 msk lönnsirap (vanlig sirap funkar också)

 

Plocka ur kärnorna i dadlarna. Mixa mandlar, mandelmjöl, kakao, havssalt och apelsinsaft i en matberedare tills det inte är några bitar kvar, mixa sedan i dadlarna och apelsinskalet. För att göra chokladtäcket blandar du smält kokosolja, kakao och sirap i en liten skål (du kan även köra på lat-versionen och smälta mörk choklad istället). Rulla små tryfflar med blöta händer. Använd en gaffel för att doppa i chokladsåsen, lägg tryfflarna på en tallrik med bakplåtspapper över och ställ in i kylen tills chokladen har stelnat.