Nya grönsaker är i säsong och vädret blir kallare. Vad är inte då mer passande än att laga mat som är både värmande och god för magen? Alla recepten är fria från gluten, mejeriprodukter och ägg. Ta dig an utmaningen och prova något nytt på matbordet i höst!

PIZZARUTOR AV QUINOA

Pizzabotten:

3 dl vit quinoa
3 dl vatten
2 krm salt

Sätt ugnen på 220 grader.
Mixa quinoa, salt och vatten i en mixer tills en slät smet har formats.
 

Tomatsås:

200 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1⁄2 tsk timjan
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk peppar

Finhacka och stek vitlöken i en kastrull tills den fått lite färg. Blanda i kryddorna och krossade tomater. Låt såsen gotta till sig på svag värme i 5 minuter.

Inte Ostsås:

1⁄2 dl kokta kikärtor
1⁄2 dl blötlagda eller kokta cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 vitlök
1⁄4 tsk vitpeppar
1⁄2 tsk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1⁄2 tsk peppar
1 dl vatten

För att få en slät kräm bör ingredienserna blandas i en mixer. Mixa gärna lite extra länge, så den blir sådär, extra krämig.

Toppings:

Svamp, skivad
Pumpa, tunt skivad
Aubergine, 0,5 cm tunt skivad
Rödlök, också tunt skivad

Häll ut quinoa-smeten på en plåt med bakplåtspapper, använd en slickepott och bred ut smeten tunt. Låt gräddas 15 minuter i ugnen. Nu passar det bra att börja med tomatsåsen!

Vänd försiktigt över pizzabotten på ett nytt bakplåtspapper så den kan gräddas på båda sidorna. Innan du stoppar den tillbaka i ugnen breder du på tomatsåsen, klicka på ostsåsen och toppar av med grönsakerna. Skjuv tillbaka pizzan i ugnen i 15 minuter! Sen är det bara att skära upp pizzan i hur många bitar du vill, beroende på hur stora du önskar dem att bli.
 

 

BLACK BEAN BURGER 4 portioner

Burgare:

460 svarta bönor, kokta (2 förpackningar)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl havremjöl (krossade havrergryn funkar också bra)
3 msk krossade linfrön eller chiafrön
1 dl hackad färsk koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
Valfritt: zest från en halv citron
Sesamfrön att vända burgarna i

Dressing:

2 msk ljus tahini
2 msk näringsjäst
1 tsk ketchup
1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1/2 tsk örtsalt
2 krm spiskummin
1 krm vitpeppar
Vatten efter önskad konsistens

Tillbehör jag rekommenderar:

Hamburgerbröd
Sötpotatisstrips
Syltad rödlök
Sallad
Ketchup
BBQ sås

Börja med att blanda krossade frön med 6 msk vatten och låt det tjocka till sig till en pudding. Mosa bönorna lätt i en bunke med en gaffel (du behöver inte mörda varenda böna, det är onödigt). Finhacka lökarna och koriandern. Blanda ihop alla ingredienserna väl, slarva inte! Forma fyra burgare och täck med sesamfrö. Stek på medelvärme 3-5 minuter per sida.

 

PUMPASOPPA 4 portioner

500 gram butternutpumpa (ungefär en halv pumpa)
4 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljong
1 gul lök
2 msk finhackad ingefära
2 msk finhackad koriander
1 vitlöksklyfta
2 cm chili
1 tsk curry
1/2 tsk spiskummin

Grovhacka lökarna och stek i en stor kastrull tills de är transparenta. Skär pumpan i kuber (mindre kuber = mindre koktid!). Häll i vattnet och låt det koka upp tillsammans med pumpan, sänk värmen en aning så det puttar. Häv ner resten av ingredienserna och låt soppan puttra tills pumpan är mjuk, då är det dags att mixa! Du kan använda en stavmixer direkt i kastrullen, eller hälla över soppan i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pumpakärnor för lite crunch!
 

 

HÖSTSALLAD 4 portioner

Kryddade linser:

2 dl gröna linser
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk muskotnöt
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mejram
2 krm svartpeppar
1 äpple
1 rödbeta
6 soltorkade tomater
1 dm purjolök
1/4 gurka

Rödbetor tar lång tid att koka, därför börjar du med att skära rödbetan i små kuber (life hack). Koka därefter linserna i saltat vatten, ungefär en halvtimme.
Hacka äpple, purjolök, gurka och soltorkade tomater. Blanda samman alla ingredienser.

Grönkål:

100 gram grönkål
2 msk vitvinsvinäger

Ge grönkålen en thaimassage, det gör grönkålen mjukare, godare och lättare att äta.

Dressing:

2 msk ljus tahini
1 msk tamarisoja
1/2 msk citron
 

 

VARM LINSGRYTA 4 portioner

4 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
5 dl osötad sojadryck
2 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
100g färsk spenat
1 röd chili
1 förpackning krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök

Hacka och stek lökarna och chilin i en stor kastrull tills de fått lite färg. Sänk värmen en aning. Blanda i resten av ingredienserna förutom spenaten.
Låt puttra i 20 minuter, smaka sedan av med salt och peppar. Blanda i spenaten och låt puttra 5 minuter till.
Servera med ris, bröd eller som soppa.
 

 

SÖTA MOROTSBOLLAR 15-20 bollar

1 1/2 dl finrivna morötter
2 1/2 dl cashewnötter (går bra att använda mandel, eller valnöt, eller varför inte en blandning av alla!)
1 1/2 urkärnade färska dadlar (ca 7 st)
1 dl havregryn
1/2 tsk malen kardemumma
2 krm kanel
1 krm ingefära
1 krm havssalt

Mixa nötterna tillsammans med havregrynen i en matberedare tills det blir smuligt. Ha i resten av ingredienserna och fortsätt mixa så allt kombineras.
Nu är det dags att rulla! Om du blöter händerna så slipper smeten klibba fast sig på handflatorna. Ställ in bollarna i kylskåpet så de hårdnar till sig.

PIZZARUTOR AV QUINOA

Pizzabotten:

3 dl vit quinoa
3 dl vatten
2 krm salt

Sätt ugnen på 220 grader.
Mixa quinoa, salt och vatten i en mixer tills en slät smet har formats.
 

Tomatsås:

200 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1⁄2 tsk timjan
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk peppar

Finhacka och stek vitlöken i en kastrull tills den fått lite färg. Blanda i kryddorna och krossade tomater. Låt såsen gotta till sig på svag värme i 5 minuter.

Inte Ostsås:

1⁄2 dl kokta kikärtor
1⁄2 dl blötlagda eller kokta cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 vitlök
1⁄4 tsk vitpeppar
1⁄2 tsk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1⁄2 tsk peppar
1 dl vatten

För att få en slät kräm bör ingredienserna blandas i en mixer. Mixa gärna lite extra länge, så den blir sådär, extra krämig.

Toppings:

Svamp, skivad
Pumpa, tunt skivad
Aubergine, 0,5 cm tunt skivad
Rödlök, också tunt skivad

Häll ut quinoa-smeten på en plåt med bakplåtspapper, använd en slickepott och bred ut smeten tunt. Låt gräddas 15 minuter i ugnen. Nu passar det bra att börja med tomatsåsen!

Vänd försiktigt över pizzabotten på ett nytt bakplåtspapper så den kan gräddas på båda sidorna. Innan du stoppar den tillbaka i ugnen breder du på tomatsåsen, klicka på ostsåsen och toppar av med grönsakerna. Skjuv tillbaka pizzan i ugnen i 15 minuter! Sen är det bara att skära upp pizzan i hur många bitar du vill, beroende på hur stora du önskar dem att bli.
 

 

BLACK BEAN BURGER 4 portioner

Burgare:

460 svarta bönor, kokta (2 förpackningar)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl havremjöl (krossade havrergryn funkar också bra)
3 msk krossade linfrön eller chiafrön
1 dl hackad färsk koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
Valfritt: zest från en halv citron
Sesamfrön att vända burgarna i

Dressing:

2 msk ljus tahini
2 msk näringsjäst
1 tsk ketchup
1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1/2 tsk örtsalt
2 krm spiskummin
1 krm vitpeppar
Vatten efter önskad konsistens

Tillbehör jag rekommenderar:

Hamburgerbröd
Sötpotatisstrips
Syltad rödlök
Sallad
Ketchup
BBQ sås

Börja med att blanda krossade frön med 6 msk vatten och låt det tjocka till sig till en pudding. Mosa bönorna lätt i en bunke med en gaffel (du behöver inte mörda varenda böna, det är onödigt). Finhacka lökarna och koriandern. Blanda ihop alla ingredienserna väl, slarva inte! Forma fyra burgare och täck med sesamfrö. Stek på medelvärme 3-5 minuter per sida.

 

PUMPASOPPA 4 portioner

500 gram butternutpumpa (ungefär en halv pumpa)
4 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljong
1 gul lök
2 msk finhackad ingefära
2 msk finhackad koriander
1 vitlöksklyfta
2 cm chili
1 tsk curry
1/2 tsk spiskummin

Grovhacka lökarna och stek i en stor kastrull tills de är transparenta. Skär pumpan i kuber (mindre kuber = mindre koktid!). Häll i vattnet och låt det koka upp tillsammans med pumpan, sänk värmen en aning så det puttar. Häv ner resten av ingredienserna och låt soppan puttra tills pumpan är mjuk, då är det dags att mixa! Du kan använda en stavmixer direkt i kastrullen, eller hälla över soppan i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pumpakärnor för lite crunch!
 

 

HÖSTSALLAD 4 portioner

Kryddade linser:

2 dl gröna linser
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk muskotnöt
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mejram
2 krm svartpeppar
1 äpple
1 rödbeta
6 soltorkade tomater
1 dm purjolök
1/4 gurka

Rödbetor tar lång tid att koka, därför börjar du med att skära rödbetan i små kuber (life hack). Koka därefter linserna i saltat vatten, ungefär en halvtimme.
Hacka äpple, purjolök, gurka och soltorkade tomater. Blanda samman alla ingredienser.

Grönkål:

100 gram grönkål
2 msk vitvinsvinäger

Ge grönkålen en thaimassage, det gör grönkålen mjukare, godare och lättare att äta.

Dressing:

2 msk ljus tahini
1 msk tamarisoja
1/2 msk citron
 

 

VARM LINSGRYTA 4 portioner

4 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
5 dl osötad sojadryck
2 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
100g färsk spenat
1 röd chili
1 förpackning krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök

Hacka och stek lökarna och chilin i en stor kastrull tills de fått lite färg. Sänk värmen en aning. Blanda i resten av ingredienserna förutom spenaten.
Låt puttra i 20 minuter, smaka sedan av med salt och peppar. Blanda i spenaten och låt puttra 5 minuter till.
Servera med ris, bröd eller som soppa.
 

 

SÖTA MOROTSBOLLAR 15-20 bollar

1 1/2 dl finrivna morötter
2 1/2 dl cashewnötter (går bra att använda mandel, eller valnöt, eller varför inte en blandning av alla!)
1 1/2 urkärnade färska dadlar (ca 7 st)
1 dl havregryn
1/2 tsk malen kardemumma
2 krm kanel
1 krm ingefära
1 krm havssalt

Mixa nötterna tillsammans med havregrynen i en matberedare tills det blir smuligt. Ha i resten av ingredienserna och fortsätt mixa så allt kombineras.
Nu är det dags att rulla! Om du blöter händerna så slipper smeten klibba fast sig på handflatorna. Ställ in bollarna i kylskåpet så de hårdnar till sig.