När regnet smattrar på fönsterblecket, dagarna blir kortare, det är höst på riktigt och vintern är i antågande, känns det extra lyxigt och skönt att vila fötterna på en stor, varm och vacker matta. Jag har dem i både matsalen, köket, i sovrummet och i badrummen. Vi har ett stort hus med många rum. Varje matta är unik och noga utvald och de flesta är orientaliska.

Jag är helt fast i nätauktioner. Jag budar på gamla gustavianska speglar, barrockbyråer och orientaliska mattor. Vårt hem är över hundra år gammalt och vi har inrett varje rum i en stil som går åt det herrgårdsliknande hållet, med möbler och interiör från olika delar av världen. De orientaliska mattorna är ett viktigt inslag i vårt hem och en stor del av inredningen. Vi har stora golvytor som kräver många mattor.

Äkta mattor kan vara väldiga dyra eftersom varje matta är unik och gjord för hand. De flesta av våra mattor är inte nya, utan från lokala auktioner på nätet. Många av dem vi har i vårt hem är från gamla Värmländska herrgårdar och mellan 30-70 år gamla. Vi köper bara mattor i gott skick och oftast åker vi och tittar på dem innan vi lägger bud i auktionen. Det känns bra ur ett miljöperspektiv att köpa vintage och dessutom sparar vi flera tusentals kronor på att köpa via auktioner. Mattorna kommer ursprungligen från Centralasien och har sin historia från de kringresande nomadfolken i samma område. Mattorna skulle skydda mot vinterns stränga kyla, samtidigt som de verkade som vackra färgstarka prydnader i nomadtälten.

Just orientaliska mattor har många fördelar; de är vackra och sköna att gå på, men framförallt verkar smulor och smuts ha en tendens att försvinna. Det är hur praktiskt som helst!

Orientaliska mattor är bara en del i den inredningsstil som vi valt i vårt hem. Balans är A och O för att lyckas med sin inredning. En balans mellan ljust och mörkt, kalla och varma material, luftigt och kompakt. Funktion och placering har också stor betydelse. Att inkludera ljuskällor i hemmet hjälper till att väcka intresse för föremål och ting, som man vill lyfta fram lite extra. Tänk ombonat och generöst i din inredning för hösten och vintern. Våga sätt färg på väggarna, gärna i en dov färgskala. Våga mönster. Mixa soffkuddar i färger du tycker om, gärna i sammet och tillsammans med tvättat linne. Helrätt och så snyggt! Testa nätauktioner för möbler och inredning och satsa på en genuin matta i vinter. Lyxigt, snyggt och väldigt praktiskt.

Vårt hem är inte perfekt. Vi har damm i hörnen och stora tvätthögar som väntar på att bli omhändertagna. Vi snubblar över skor i hallen och vår hund drar in grus och lera efter långa höstpromenader. Så tacka vet jag de "grusvänlig” och färgstarka mattorna i vårt hem. Jag kan inte få för många och jag har definitivt inte budat hem min sista.

När regnet smattrar på fönsterblecket, dagarna blir kortare, det är höst på riktigt och vintern är i antågande, känns det extra lyxigt och skönt att vila fötterna på en stor, varm och vacker matta. Jag har dem i både matsalen, köket, i sovrummet och i badrummen. Vi har ett stort hus med många rum. Varje matta är unik och noga utvald och de flesta är orientaliska.

Jag är helt fast i nätauktioner. Jag budar på gamla gustavianska speglar, barrockbyråer och orientaliska mattor. Vårt hem är över hundra år gammalt och vi har inrett varje rum i en stil som går åt det herrgårdsliknande hållet, med möbler och interiör från olika delar av världen. De orientaliska mattorna är ett viktigt inslag i vårt hem och en stor del av inredningen. Vi har stora golvytor som kräver många mattor.

Äkta mattor kan vara väldiga dyra eftersom varje matta är unik och gjord för hand. De flesta av våra mattor är inte nya, utan från lokala auktioner på nätet. Många av dem vi har i vårt hem är från gamla Värmländska herrgårdar och mellan 30-70 år gamla. Vi köper bara mattor i gott skick och oftast åker vi och tittar på dem innan vi lägger bud i auktionen. Det känns bra ur ett miljöperspektiv att köpa vintage och dessutom sparar vi flera tusentals kronor på att köpa via auktioner. Mattorna kommer ursprungligen från Centralasien och har sin historia från de kringresande nomadfolken i samma område. Mattorna skulle skydda mot vinterns stränga kyla, samtidigt som de verkade som vackra färgstarka prydnader i nomadtälten.

Just orientaliska mattor har många fördelar; de är vackra och sköna att gå på, men framförallt verkar smulor och smuts ha en tendens att försvinna. Det är hur praktiskt som helst!

Orientaliska mattor är bara en del i den inredningsstil som vi valt i vårt hem. Balans är A och O för att lyckas med sin inredning. En balans mellan ljust och mörkt, kalla och varma material, luftigt och kompakt. Funktion och placering har också stor betydelse. Att inkludera ljuskällor i hemmet hjälper till att väcka intresse för föremål och ting, som man vill lyfta fram lite extra. Tänk ombonat och generöst i din inredning för hösten och vintern. Våga sätt färg på väggarna, gärna i en dov färgskala. Våga mönster. Mixa soffkuddar i färger du tycker om, gärna i sammet och tillsammans med tvättat linne. Helrätt och så snyggt! Testa nätauktioner för möbler och inredning och satsa på en genuin matta i vinter. Lyxigt, snyggt och väldigt praktiskt.

Vårt hem är inte perfekt. Vi har damm i hörnen och stora tvätthögar som väntar på att bli omhändertagna. Vi snubblar över skor i hallen och vår hund drar in grus och lera efter långa höstpromenader. Så tacka vet jag de "grusvänlig” och färgstarka mattorna i vårt hem. Jag kan inte få för många och jag har definitivt inte budat hem min sista.