5 snabba... med Olle Fridebring, projektledare för Carlstad Beer & Whisky Festival.

Den 3-4 november kör ni för tredje året i rad. Hur började allt?

– Jag har jobbat på en del mässor tidigare och kände att det här konceptet saknades i Karlstad och Värmland, så det var på den vägen. Jag tog kontakt med David Nordberg, som jobbat en del i krogbranschen, för att styra upp något bra. Vi känner varandra sedan kanske 20 år tillbaka då jag tränade honom i fotboll när han var pojke.

Vad är det som gjort festivalen till en sådan succé?

– Det ligger mycket hårt arbete bakom såklart. Det gäller att ligga i med marknadsföring och utställare så att man får en hög kvalitet på allt. Tidigare har vi haft runt 5600 besökare under en hel helg, vilket är helt fantastiskt!

Varför är det så intressant med just öl och whisky?

– Intresset för mat, dryck, smaker och aromer kommer mer och mer. Det räcker med att slå på TV:n så kan man direkt hitta något som berör ämnet. När det kommer till öl så finns det nu en trend tack vare det internationella öldrickandet men också genom alla microbryggerier vi har här i Sverige, som tar fram egna smaker och provningar. På whiskysidan är det just nu trendigt med eklagrad single malt whisky från Skotland och Japan, som det kommer finnas ett brett utbud av på festivalen.

Har ni några nyheter i år?

– Flera stycken! Vi har till exempel tagit fram vin som alternativ i båda utställningshallarna eftersom det finns besökare som inte är så förtjusta i just öl eller whisky. Det är inget vi har nischat in oss på, men det kommer finnas i alla fall. Vi har också fler delikatesser än tidigare, så att man får testa på ännu fler smaker och tillbehör. Självklart är det dessutom många nya utställare. Alla stora grossister och internationella koncerner är givetvis kvar, men det är mycket nytt. Bland annat alla microbryggerier vi har här i Värmland. Förhoppningsvis kommer vi även kunna bjuda på musikunderhållning i anslutning till hallarna.

Varför ska man komma på festivalen?

– Man ges en unik chans att provsmaka ett mycket brett utbud av öl och whisky och delikatesser. Man får också experthjälp av utställarna om vad som passar ihop med viss mat och dryck, de är verkligen experter på sina egna varor.

Den 3-4 november kör ni för tredje året i rad. Hur började allt?

– Jag har jobbat på en del mässor tidigare och kände att det här konceptet saknades i Karlstad och Värmland, så det var på den vägen. Jag tog kontakt med David Nordberg, som jobbat en del i krogbranschen, för att styra upp något bra. Vi känner varandra sedan kanske 20 år tillbaka då jag tränade honom i fotboll när han var pojke.

Vad är det som gjort festivalen till en sådan succé?

– Det ligger mycket hårt arbete bakom såklart. Det gäller att ligga i med marknadsföring och utställare så att man får en hög kvalitet på allt. Tidigare har vi haft runt 5600 besökare under en hel helg, vilket är helt fantastiskt!

Varför är det så intressant med just öl och whisky?

– Intresset för mat, dryck, smaker och aromer kommer mer och mer. Det räcker med att slå på TV:n så kan man direkt hitta något som berör ämnet. När det kommer till öl så finns det nu en trend tack vare det internationella öldrickandet men också genom alla microbryggerier vi har här i Sverige, som tar fram egna smaker och provningar. På whiskysidan är det just nu trendigt med eklagrad single malt whisky från Skotland och Japan, som det kommer finnas ett brett utbud av på festivalen.

Har ni några nyheter i år?

– Flera stycken! Vi har till exempel tagit fram vin som alternativ i båda utställningshallarna eftersom det finns besökare som inte är så förtjusta i just öl eller whisky. Det är inget vi har nischat in oss på, men det kommer finnas i alla fall. Vi har också fler delikatesser än tidigare, så att man får testa på ännu fler smaker och tillbehör. Självklart är det dessutom många nya utställare. Alla stora grossister och internationella koncerner är givetvis kvar, men det är mycket nytt. Bland annat alla microbryggerier vi har här i Värmland. Förhoppningsvis kommer vi även kunna bjuda på musikunderhållning i anslutning till hallarna.

Varför ska man komma på festivalen?

– Man ges en unik chans att provsmaka ett mycket brett utbud av öl och whisky och delikatesser. Man får också experthjälp av utställarna om vad som passar ihop med viss mat och dryck, de är verkligen experter på sina egna varor.