Varje tisdagskväll ses löpgruppen Bara Vanlig på Gubbholmen i Karlstad för att träna och röra på sig ihop. – Syftet med Bara Vanlig är att erbjuda kravlös träning i form av löpning tillsammans med barn, unga och vuxna med funktionsvariationer, berättar Elin Jonsson som leder gruppen i Karlstad.
Den ideella föreningen har egentligen sitt huvudsäte i Stockholm där initiativtagaren Niclas Wennerlund även föreläser och utbildar i ledarskap. Själva löpgruppen startade han när han upptäckte bristen på lämpliga löpningsgrupper för hans dotter. I Karlstad startades projektet upp av Elin för drygt ett år sedan.

 

– Jag såg en artikel om Bara Vanlig i en tidning och ringde då upp dem med en gång eftersom jag kände att jag ville haka på konceptet, säger hon.

Elin har tidigare jobbat som personlig assistent och såg möjligheten i att fler ska få chansen att känna grupptillhörighet.

– Genom jobbet upptäckte jag att den här kravlösa träningen i grupp var väldigt står att nå, så jag ville kunna erbjuda det här i stan. Deltagarna får en social känsla och motion främjar alla individer positivt både psykiskt och fysiskt. Jag spelar själv innebandy och är väldigt aktiv så det här med att träna i grupp med vänner är en självklarhet för mig.

Träffarna sker veckovis så att träningen blir regelbunden. Klockan 18.30 på tisdagar samlas deltagarna på Gubbholmen, där de har tillgång till både utegym och ett bra löpspår. Än så länge är det ungefär tre personer som aktivt deltar men man hoppas på att fler ska dyka upp framöver.

– Vi börjar alltid med att värma upp gemensamt och efter det bestämmer vi hur vi vill göra resten av passet!

Det finns inga krav på hur man ska sköta sin träning, alla måste inte göra samma sak. Tanken är att man ska kunna rulla, krypa, gå, springa eller med olika hjälpmedel ta sig fram precis hur man vill, så länge man rör på sig.

– Behöver man en vän, vårdnadshavare, assistent eller dylikt tar man så klart med sig det. Alla är välkomna!

Vad är det bästa med Bara Vanlig?

– Det absolut bästa är att man får en sådan underbar gemenskap samtidigt som man är ute och motionerar!

Den ideella föreningen har egentligen sitt huvudsäte i Stockholm där initiativtagaren Niclas Wennerlund även föreläser och utbildar i ledarskap. Själva löpgruppen startade han när han upptäckte bristen på lämpliga löpningsgrupper för hans dotter. I Karlstad startades projektet upp av Elin för drygt ett år sedan.

 

– Jag såg en artikel om Bara Vanlig i en tidning och ringde då upp dem med en gång eftersom jag kände att jag ville haka på konceptet, säger hon.

Elin har tidigare jobbat som personlig assistent och såg möjligheten i att fler ska få chansen att känna grupptillhörighet.

– Genom jobbet upptäckte jag att den här kravlösa träningen i grupp var väldigt står att nå, så jag ville kunna erbjuda det här i stan. Deltagarna får en social känsla och motion främjar alla individer positivt både psykiskt och fysiskt. Jag spelar själv innebandy och är väldigt aktiv så det här med att träna i grupp med vänner är en självklarhet för mig.

Träffarna sker veckovis så att träningen blir regelbunden. Klockan 18.30 på tisdagar samlas deltagarna på Gubbholmen, där de har tillgång till både utegym och ett bra löpspår. Än så länge är det ungefär tre personer som aktivt deltar men man hoppas på att fler ska dyka upp framöver.

– Vi börjar alltid med att värma upp gemensamt och efter det bestämmer vi hur vi vill göra resten av passet!

Det finns inga krav på hur man ska sköta sin träning, alla måste inte göra samma sak. Tanken är att man ska kunna rulla, krypa, gå, springa eller med olika hjälpmedel ta sig fram precis hur man vill, så länge man rör på sig.

– Behöver man en vän, vårdnadshavare, assistent eller dylikt tar man så klart med sig det. Alla är välkomna!

Vad är det bästa med Bara Vanlig?

– Det absolut bästa är att man får en sådan underbar gemenskap samtidigt som man är ute och motionerar!