Richard Hannay hamnar motvilligt i en katt-och-råtta-lek av sällan skådat slag när han anklagas för ett mord han inte begått samtidigt som han jagar en mörk hemlighet som ständigt verkar lura precis runt hörnet. Det är premissen för Alfred Hitchcocks film som bygger på John Buchans roman med samma namn, men till skillnad från spion-thrillern från 30-talet har pjäsbearbetningen av De 39 Stegen på Värmlandsteatern lämnat utrymme för en rejäl mängd humor.

– Thriller-intrigen finns där och handlingen drivs hela tiden framåt mot en upplösning, men sättet vi framför det på gör att det blir komedi av det hela, säger Staffan Lindström, regissör.

Mikael Olofson spelar huvudrollen som Richard Hannay. De övriga drygt 30 rollerna spelas av Gustav Nordansjö, Johanna Jansson och Christopher Grahn. De blixtsnabba karaktärsbytena sker ofta mitt framför ögonen på publiken. Det gäller med andra ord att hålla fokus, konstaterar ensemblen.

– Jag får inte prata som en tant när jag spelar spion till exempel. Det har skett hemma några gånger. Då får jag leta och fundera och, just ja, det är såhär hon pratar ja, säger Gustav Nordansjö medan han skjuter fram underkäken till ett rejält underbett, byter dialekt och plötsligt befinner sig i en av sina drygt 15 roller.

– Och så ska jag ha rätt hatt till rätt röst så att säga. Det kommer bli jättekul.

Att ensemblen är så pass liten upplever gruppen som positivt och speciellt.

– Man är tillsammans och det blir liksom ingen dötid. Det blir mycket personligare. Ett direktare tilltal. Man är aktiv hela tiden, säger Mikael Olofson.

– Det finns också ett visst mått av improvisation. Man har en viss frihet att lösa situationen på sitt sätt. Det är väldigt kul att jobba fram tillsammans. Jag kommer inte sitta och säga att ”exakt såhär ska ni göra” utan det måste vi hitta tillsammans, säger Staffan Lindström.

Produktionen består till ovanligt stor omfattning av nya ansikten och gamla bekantskaper för Värmlandsteatern. Johanna Jansson sökte till produktionen samma vecka som hon flyttade till Karlstad, Gustav Nordansjö är tillbaka efter ett teateruppehåll på drygt 15 år, Helene Forsman är ny som producent på Värmlandsteatern och Mikael Olofsson gör sin första huvudroll, för att nämna några exempel.

– Det är kul förstås att få en huvudroll, men på något sätt är det ändå samma sak. Det är mer text, säger Mikael Olofsson.

De 39 Stegen kommer att spelas på Tempelriddaren mellan den 7 oktober och den 18 november. Dekor och i viss mån rekvisita och kostym kommer att hållas nere på minimum, dels för att det över huvud taget ska gå att förflytta sig snabbt mellan geografiska miljöer – men också för att det förstås ser roligt ut när en skådespelare byter hatt och plötsligt blir någon helt annan.

– Det sker inför öppen ridå kan man säga, berättar Staffan Lindström. Producent Helene Forsman fyller i:

– Man växlar mellan en gata i London och en lägenhet genom en gatlykta som bärs in eller ut, till exempel. Man kan också befinna sig på en tågkupé med hjälp av några resväskor eller i en bil genom att placera resväskorna på ett visst sätt. Det mesta kan användas på flera sätt än ett.

Det är ett tag kvar till premiär och i skrivande stund har arbetet med föreställningen bara börjat. Jag får ändå se två scener som skvallrar om en komedi i högt tempo, där scentekniska och regimässiga lösningar utgör lika mycket humor som själva manuset och handlingen. I en scen, på taket av ett tåg, uppmanas Mikael Olofsson att fladdra på sina egna kläder så att det ser ut som att han håller på att blåsa av samtidigt som Gustav Nordansjö kämpar för att hålla i hans ben.

– Vår förhoppning är att publiken ska ha haft roligt när de varit här, men också att man suttit och klurat under föreställningen. Det är flera lager. Humor, spänning och ”rafflande intrig”, säger vi, men det är verkligen så, säger Helene Forsman.

– Vi kommer jobba mycket med ljus och ljud också, för att skapa stämningar och miljöer. David Runqvist designar ljud och ljus. Teknikerna kommer att få det nästan lika svettigt som skådespelarna, säger Staffan Lindström.

Till sist då, vad är de 39 stegen för något egentligen?

– Det får bli en överraskning! Vi kan nog säga så mycket som att det är svårt att lista ut, säger Staffan Lindström med ett skratt.

– Thriller-intrigen finns där och handlingen drivs hela tiden framåt mot en upplösning, men sättet vi framför det på gör att det blir komedi av det hela, säger Staffan Lindström, regissör.

Mikael Olofson spelar huvudrollen som Richard Hannay. De övriga drygt 30 rollerna spelas av Gustav Nordansjö, Johanna Jansson och Christopher Grahn. De blixtsnabba karaktärsbytena sker ofta mitt framför ögonen på publiken. Det gäller med andra ord att hålla fokus, konstaterar ensemblen.

– Jag får inte prata som en tant när jag spelar spion till exempel. Det har skett hemma några gånger. Då får jag leta och fundera och, just ja, det är såhär hon pratar ja, säger Gustav Nordansjö medan han skjuter fram underkäken till ett rejält underbett, byter dialekt och plötsligt befinner sig i en av sina drygt 15 roller.

– Och så ska jag ha rätt hatt till rätt röst så att säga. Det kommer bli jättekul.

Att ensemblen är så pass liten upplever gruppen som positivt och speciellt.

– Man är tillsammans och det blir liksom ingen dötid. Det blir mycket personligare. Ett direktare tilltal. Man är aktiv hela tiden, säger Mikael Olofson.

– Det finns också ett visst mått av improvisation. Man har en viss frihet att lösa situationen på sitt sätt. Det är väldigt kul att jobba fram tillsammans. Jag kommer inte sitta och säga att ”exakt såhär ska ni göra” utan det måste vi hitta tillsammans, säger Staffan Lindström.

Produktionen består till ovanligt stor omfattning av nya ansikten och gamla bekantskaper för Värmlandsteatern. Johanna Jansson sökte till produktionen samma vecka som hon flyttade till Karlstad, Gustav Nordansjö är tillbaka efter ett teateruppehåll på drygt 15 år, Helene Forsman är ny som producent på Värmlandsteatern och Mikael Olofsson gör sin första huvudroll, för att nämna några exempel.

– Det är kul förstås att få en huvudroll, men på något sätt är det ändå samma sak. Det är mer text, säger Mikael Olofsson.

De 39 Stegen kommer att spelas på Tempelriddaren mellan den 7 oktober och den 18 november. Dekor och i viss mån rekvisita och kostym kommer att hållas nere på minimum, dels för att det över huvud taget ska gå att förflytta sig snabbt mellan geografiska miljöer – men också för att det förstås ser roligt ut när en skådespelare byter hatt och plötsligt blir någon helt annan.

– Det sker inför öppen ridå kan man säga, berättar Staffan Lindström. Producent Helene Forsman fyller i:

– Man växlar mellan en gata i London och en lägenhet genom en gatlykta som bärs in eller ut, till exempel. Man kan också befinna sig på en tågkupé med hjälp av några resväskor eller i en bil genom att placera resväskorna på ett visst sätt. Det mesta kan användas på flera sätt än ett.

Det är ett tag kvar till premiär och i skrivande stund har arbetet med föreställningen bara börjat. Jag får ändå se två scener som skvallrar om en komedi i högt tempo, där scentekniska och regimässiga lösningar utgör lika mycket humor som själva manuset och handlingen. I en scen, på taket av ett tåg, uppmanas Mikael Olofsson att fladdra på sina egna kläder så att det ser ut som att han håller på att blåsa av samtidigt som Gustav Nordansjö kämpar för att hålla i hans ben.

– Vår förhoppning är att publiken ska ha haft roligt när de varit här, men också att man suttit och klurat under föreställningen. Det är flera lager. Humor, spänning och ”rafflande intrig”, säger vi, men det är verkligen så, säger Helene Forsman.

– Vi kommer jobba mycket med ljus och ljud också, för att skapa stämningar och miljöer. David Runqvist designar ljud och ljus. Teknikerna kommer att få det nästan lika svettigt som skådespelarna, säger Staffan Lindström.

Till sist då, vad är de 39 stegen för något egentligen?

– Det får bli en överraskning! Vi kan nog säga så mycket som att det är svårt att lista ut, säger Staffan Lindström med ett skratt.

De 39 Stegen

Spelperiod: 7 oktober – 18 november

Antal föreställningar: 20

Genre: Thrillerkomedi

Spelas på: Tempelriddaren, Karlstad