Det är inte lätt att vara spelare... Särskilt inte på hösten. Vi inser redan nu att vi inte kommer hinna med ens en bråkdel av de topptitlar som släpps under september och oktober. Därför väljer vi att lyfta fram spelen som vi helt enkelt vägrar missa. Håll i hatten.

Destiny 2

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 6 september (pc-versionen släpps den 24 oktober)

Varför laga det som inte är trasigt? Destiny 2 påminner väldigt, väldigt (väldigt) mycket om sin föregångare. I stället för att kasta ut framgångskonceptet från ettan har Bungie valt att förändra precis så mycket som krävs för att hålla oss på kroken i några hundra timmar till - trots att det ju faktiskt står en gigantisk tvåa i titeln. Vapen- och klassystemet har byggts om, vi kan vänta oss nya PvP-lägen i The Crucible och kampanjen ska enligt utvecklarna själva innehålla fler uppdrag och filmsekvenser än tidigare. Detta i all ära, men vi hoppas ändå att något så småningom ska dyka upp som får uppföljaren att kännas lite, lite fräschare och hetare än vad den gör just nu.

 

Cuphead

Plattform: PC / XBOX ONE

Premiär: 29 september

Vi minns fortfarande när Cuphead visades upp för första gången. Året var 2014. Himlen var blå. Väntan sedan dess har varit lång och svår men nu är det alltså äntligen, äntligen dags. Hoppas, hoppas, hoppas att kombinationen 1930-tals tecknad-film-estetik och gammal rökig jazz är precis lika ljuvlig att spela som den är att titta och lyssna på.

 

Middle-Earth: Shadow of War

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 10 oktober

Minns du Sagan om Ringen? Klart du gör! Minns du slutet i första filmen när Aragorn säger till Frodo att han aldrig skulle ta ringen ifrån honom för att sen vända sig om och helt ensam kuta som en dåre rätt in i en klunga med Uruk-Hai-otäckingar? Gränslöst (och Frodo säger inte ens tack!?)! Där, ungefär, har du Middle-Earth: Shadow of War i ett nötskal. Gillar du att hacka orcer i Mordor som om det inte fanns någon morgondag så kommer du att trivas som fisken i vattnet här. Medan du väntar kan du passa på att spela föregångaren Middle-Earth: Shadow of Mordor.

 

South Park: The Fractured But Whole

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 17 oktober

Jo, visst! Ännu en uppföljare att hålla utkik efter. 2014 resulterade South Park-skaparnas (Matt Stone och Trey Parker) samarbete med Ubisoft i South Park: The Stick of Truth - ett rollspel där den bisarra humorn från TV-serien stod i fokus. Förutom att temat för barnens lek har ändrats från fantasy till superhjälte verkar det mesta vara sig likt även den här gången, vilket innebär att vi kan se fram emot ännu ett gigantiskt, spelbart avsnitt av South Park. Det duger för oss!

 

Super Mario Odyssey

Plattform: Nintendo Switch

Premiär: 27 oktober

Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild visade Nintendo att de nu (äntligen) är beredda att helt lämna gamla hjulspår och gå vidare mot fullständigt nyskapande spelupplevelser. Detta i sig räckte för att få oss att se fram emot nästa Super Mario-spel, och när varenda videosnutt från Super Mario Odyssey nu ser allt mer skruvad och smaskig ut kan vi inte utgå från något annat än att Nintendo kommer bjuda på höstens mest bisarra spelupplevelse.

 

Wolfenstein II: The New Colossus

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 27 oktober

Det är ingen räkmacka att vara B.J. Blazkowicz direkt. Efter att ha legat i koma i 14 år i föregångaren (briljanta Wolfenstein: The New Order) inleds nu The New Colossus med att han ligger i koma i ytterligare fem månader efter striden med Deathshead. Tröttsamt! Lyckligtvis vaknar han upp och fortsätter (rullstolsburen!) striden mot nazzarna utrustad med dubbla kulsprutor och en god dos beslutsamhet. Det är naturligtvis så barnförbjudet och brutalt som något över huvud taget kan bli, men för dig som har åldern inne ser svenskutvecklade Wolfenstein II ut att bli en av höstens absoluta höjdpunkter på spelfronten.

 

Katana Zero

Plattform: PC / MAC

Premiär: 2017

Du är en katana-bärande, vildsint lönnmördare i en urtjusigt neo-noir-sprudlande, pixelperfekt värld där tid och rum (och ond bråd död) står till ditt förfogande. Så ser det ut på trailern i alla fall, och med tanke på att utvecklarna som jobbar på spelet har såväl Undertale som The Binding of Isaac: Rebirth på CV:n lär vi kunna räkna med att Katana Zero lever upp till de skyhögt ställda förväntningarna. Även om inget datum är satt ännu (förutom 2017) håller vi tummarna för att det inte dröjer allt för länge innan vi får sätta tänderna i det enskilt mest lovande indiespelet i år.

Destiny 2

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 6 september (pc-versionen släpps den 24 oktober)

Varför laga det som inte är trasigt? Destiny 2 påminner väldigt, väldigt (väldigt) mycket om sin föregångare. I stället för att kasta ut framgångskonceptet från ettan har Bungie valt att förändra precis så mycket som krävs för att hålla oss på kroken i några hundra timmar till - trots att det ju faktiskt står en gigantisk tvåa i titeln. Vapen- och klassystemet har byggts om, vi kan vänta oss nya PvP-lägen i The Crucible och kampanjen ska enligt utvecklarna själva innehålla fler uppdrag och filmsekvenser än tidigare. Detta i all ära, men vi hoppas ändå att något så småningom ska dyka upp som får uppföljaren att kännas lite, lite fräschare och hetare än vad den gör just nu.

 

Cuphead

Plattform: PC / XBOX ONE

Premiär: 29 september

Vi minns fortfarande när Cuphead visades upp för första gången. Året var 2014. Himlen var blå. Väntan sedan dess har varit lång och svår men nu är det alltså äntligen, äntligen dags. Hoppas, hoppas, hoppas att kombinationen 1930-tals tecknad-film-estetik och gammal rökig jazz är precis lika ljuvlig att spela som den är att titta och lyssna på.

 

Middle-Earth: Shadow of War

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 10 oktober

Minns du Sagan om Ringen? Klart du gör! Minns du slutet i första filmen när Aragorn säger till Frodo att han aldrig skulle ta ringen ifrån honom för att sen vända sig om och helt ensam kuta som en dåre rätt in i en klunga med Uruk-Hai-otäckingar? Gränslöst (och Frodo säger inte ens tack!?)! Där, ungefär, har du Middle-Earth: Shadow of War i ett nötskal. Gillar du att hacka orcer i Mordor som om det inte fanns någon morgondag så kommer du att trivas som fisken i vattnet här. Medan du väntar kan du passa på att spela föregångaren Middle-Earth: Shadow of Mordor.

 

South Park: The Fractured But Whole

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 17 oktober

Jo, visst! Ännu en uppföljare att hålla utkik efter. 2014 resulterade South Park-skaparnas (Matt Stone och Trey Parker) samarbete med Ubisoft i South Park: The Stick of Truth - ett rollspel där den bisarra humorn från TV-serien stod i fokus. Förutom att temat för barnens lek har ändrats från fantasy till superhjälte verkar det mesta vara sig likt även den här gången, vilket innebär att vi kan se fram emot ännu ett gigantiskt, spelbart avsnitt av South Park. Det duger för oss!

 

Super Mario Odyssey

Plattform: Nintendo Switch

Premiär: 27 oktober

Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild visade Nintendo att de nu (äntligen) är beredda att helt lämna gamla hjulspår och gå vidare mot fullständigt nyskapande spelupplevelser. Detta i sig räckte för att få oss att se fram emot nästa Super Mario-spel, och när varenda videosnutt från Super Mario Odyssey nu ser allt mer skruvad och smaskig ut kan vi inte utgå från något annat än att Nintendo kommer bjuda på höstens mest bisarra spelupplevelse.

 

Wolfenstein II: The New Colossus

Plattform: PS4 / XBOX ONE / PC

Premiär: 27 oktober

Det är ingen räkmacka att vara B.J. Blazkowicz direkt. Efter att ha legat i koma i 14 år i föregångaren (briljanta Wolfenstein: The New Order) inleds nu The New Colossus med att han ligger i koma i ytterligare fem månader efter striden med Deathshead. Tröttsamt! Lyckligtvis vaknar han upp och fortsätter (rullstolsburen!) striden mot nazzarna utrustad med dubbla kulsprutor och en god dos beslutsamhet. Det är naturligtvis så barnförbjudet och brutalt som något över huvud taget kan bli, men för dig som har åldern inne ser svenskutvecklade Wolfenstein II ut att bli en av höstens absoluta höjdpunkter på spelfronten.

 

Katana Zero

Plattform: PC / MAC

Premiär: 2017

Du är en katana-bärande, vildsint lönnmördare i en urtjusigt neo-noir-sprudlande, pixelperfekt värld där tid och rum (och ond bråd död) står till ditt förfogande. Så ser det ut på trailern i alla fall, och med tanke på att utvecklarna som jobbar på spelet har såväl Undertale som The Binding of Isaac: Rebirth på CV:n lär vi kunna räkna med att Katana Zero lever upp till de skyhögt ställda förväntningarna. Även om inget datum är satt ännu (förutom 2017) håller vi tummarna för att det inte dröjer allt för länge innan vi får sätta tänderna i det enskilt mest lovande indiespelet i år.