Karlstadslivs nya inredningskrönikör Malin Sjöström berättar om hur det skandinaviska möter detaljer från Asien i hennes hem.

Jag har alltid varit intresserad av interiör & design. Mitt mål är att skapa en vacker och harmonisk hemmiljö för mig och min familj. I december 2010 flyttade jag och familjen till Kina. Det var här som inspirationen tog fart på riktigt och det var framförallt det kinesiska sättet att inreda och forma ett hem, som inspirerade och påverkade mig.

Under åren vi bodde i Chengdu, i Sichuanprovinsen i Kina, tog en vän med mig till en antikmarknad. En helt fantastisk möbelmarknad där gamla skåp, stolar, bord och statyetter blandades med traditionellt kinesiskt porslin och med starka kryddliknande dofter och brädspelande kineser. En miljö jag aldrig tidigare vistats i, men som gav mersmak.

De flesta möblerna var gjorda i bambu eller ädelträ och vissa i klara starka färger, utsmyckade med kinesiska tecken eller handkarvade mönster. Jag kom hem med två stora och tunga antika skåp och flera urnor, i blått och vitt. Vårt hem, som fram till dess varit inrett med möbler i huvudsak från IKEA, kom nu att blandas med flera inslag av asiatisk design och interiör.

Redan där och då kunde jag se hur ett stort och vackert, om än lite nött, kinaskåp med avvikande inslag, skapade energi i rummet och gjorde sig fantastiskt väl med det övriga, lite avskalade, skandinaviska möblemanget. Det blev en spännande blandning i vårt hem. En balans av gammalt och nytt, asiatiskt och skandinaviskt.

Mötet med den kinesiska designen och inredningsstilen blev startskottet för mitt intresse att börja studera Feng shui, som handlar just om att skapa harmoni och balans. Feng shui betyder ”vind och vatten” och är en tretusenårig lära som kommer från just Kina. Enkelt handlar det om hur vi påverkas av allt runt omkring oss, i tillvaron och i hemmet. Jag fokuserar på att skapa en miljö som får mig och min familj att må bra. Om det är möbler från IKEA eller Asien spelar inte så stor roll. Det är balansen och harmonin som är det viktiga.

Efter några år i Chengdu flyttade vi till Shanghai. Här fick jag möjlighet att studera både Feng Shui och Interior Design på riktigt. I takt med att mina språkkunskaper i kinesiska förbättrades, blev min stora hobby att åka runt till olika antika marknader för att köpa på mig asiatisk interiör och för att inspireras.

De två kinesiska skåpen står idag i vårt hus hemma i Karlstad. Jag dekorerar dem gärna med urnor och detaljer i blått och vitt tillsammans med mässingdetaljer och sensommarblommor från trädgården.

Det känns lyxigt att kunna blanda möbler och interiör från olika delar av världen i vårt hem. Det påminner mig om alla människor vi mött och platser vi besökt. En enkel, men klassisk vietnamesisk rishatt, tillsammans med två gamla koffertar från någonstans i Asien, illustrerar resandet och mötet och ger mig en känsla av att vara på väg. Och det är lite så det är i vår familj. Vi reser ofta och gärna långt bort. Och alltid med någon nytt (eller gammalt) med hem i bagaget.

Den asiatiska designen står sig starkt i konkurrensen med det skandinaviska. Vi hittar den i butiker, på mässor och även hemma hos mig. Jag tar gärna till mig av mode och trender, men håller mig till en bas som genomsyrar hemmet. I höst behåller jag gärna detaljer i blått och vitt och mixar med kuddar och tyger, gärna i sammet och i färgerna djuplila, vinrött och dusty pink. Välkomna till en ny spännande höst och med mig, Malin Sjöström, som ny inredningskrönikör.

Jag har alltid varit intresserad av interiör & design. Mitt mål är att skapa en vacker och harmonisk hemmiljö för mig och min familj. I december 2010 flyttade jag och familjen till Kina. Det var här som inspirationen tog fart på riktigt och det var framförallt det kinesiska sättet att inreda och forma ett hem, som inspirerade och påverkade mig.

Under åren vi bodde i Chengdu, i Sichuanprovinsen i Kina, tog en vän med mig till en antikmarknad. En helt fantastisk möbelmarknad där gamla skåp, stolar, bord och statyetter blandades med traditionellt kinesiskt porslin och med starka kryddliknande dofter och brädspelande kineser. En miljö jag aldrig tidigare vistats i, men som gav mersmak.

De flesta möblerna var gjorda i bambu eller ädelträ och vissa i klara starka färger, utsmyckade med kinesiska tecken eller handkarvade mönster. Jag kom hem med två stora och tunga antika skåp och flera urnor, i blått och vitt. Vårt hem, som fram till dess varit inrett med möbler i huvudsak från IKEA, kom nu att blandas med flera inslag av asiatisk design och interiör.

Redan där och då kunde jag se hur ett stort och vackert, om än lite nött, kinaskåp med avvikande inslag, skapade energi i rummet och gjorde sig fantastiskt väl med det övriga, lite avskalade, skandinaviska möblemanget. Det blev en spännande blandning i vårt hem. En balans av gammalt och nytt, asiatiskt och skandinaviskt.

Mötet med den kinesiska designen och inredningsstilen blev startskottet för mitt intresse att börja studera Feng shui, som handlar just om att skapa harmoni och balans. Feng shui betyder ”vind och vatten” och är en tretusenårig lära som kommer från just Kina. Enkelt handlar det om hur vi påverkas av allt runt omkring oss, i tillvaron och i hemmet. Jag fokuserar på att skapa en miljö som får mig och min familj att må bra. Om det är möbler från IKEA eller Asien spelar inte så stor roll. Det är balansen och harmonin som är det viktiga.

Efter några år i Chengdu flyttade vi till Shanghai. Här fick jag möjlighet att studera både Feng Shui och Interior Design på riktigt. I takt med att mina språkkunskaper i kinesiska förbättrades, blev min stora hobby att åka runt till olika antika marknader för att köpa på mig asiatisk interiör och för att inspireras.

De två kinesiska skåpen står idag i vårt hus hemma i Karlstad. Jag dekorerar dem gärna med urnor och detaljer i blått och vitt tillsammans med mässingdetaljer och sensommarblommor från trädgården.

Det känns lyxigt att kunna blanda möbler och interiör från olika delar av världen i vårt hem. Det påminner mig om alla människor vi mött och platser vi besökt. En enkel, men klassisk vietnamesisk rishatt, tillsammans med två gamla koffertar från någonstans i Asien, illustrerar resandet och mötet och ger mig en känsla av att vara på väg. Och det är lite så det är i vår familj. Vi reser ofta och gärna långt bort. Och alltid med någon nytt (eller gammalt) med hem i bagaget.

Den asiatiska designen står sig starkt i konkurrensen med det skandinaviska. Vi hittar den i butiker, på mässor och även hemma hos mig. Jag tar gärna till mig av mode och trender, men håller mig till en bas som genomsyrar hemmet. I höst behåller jag gärna detaljer i blått och vitt och mixar med kuddar och tyger, gärna i sammet och i färgerna djuplila, vinrött och dusty pink. Välkomna till en ny spännande höst och med mig, Malin Sjöström, som ny inredningskrönikör.