Linda Carlsson, för allmänheten känd som Miss Li, har funnits på våra horn- och trumhinnor i över tio år nu. Sedan debutalbumet Late Night Heartbroken Blues har hon seglat fram genom världen på ett musikaliskt skepp, fullastat med en säregen sångröst, en bländande utstrålning och med texter som kan beröra även den mest känslotomma människa. Nu har det färgsprakande skeppet anlänt till Karlstad.

Jag tror att vi alla har hört den. ”Om du lämnade mig nu”, låten som Miss Li gjorde tillsammans med Lars Winnerbäck, låg på Svensktoppen i hela 239 veckor. Deras gemensamma skildring av ett förhållande, som långsamt rinner iväg i sanden, är definitivt en av Sveriges absolut största ballader under 2000-talet.

Hennes musik har spelats i världskända tv-serier såsom Grey's Anatomy och Weeds, och storföretagen Apple och Volvo har använt hennes musik i sina reklamfilmer. Dessutom har väl få undgått hennes medverkan i tv-succén Så mycket bättre. Det är utan tvivel som man kan påstå att Miss Li har blivit en folkkär artist.

– Jag har väl blivit folkkär, både med och mot min vilja kan man säga. Att springa på biopremiärer och att äta gratis på diverse fester skulle aldrig falla mig in. Den typen av folkkärhet och kändisskap tar jag avstånd ifrån. Men att folk uppskattar och lyssnar på min musik har jag absolut inget emot.

”Jag levde destruktivt”

Hennes deltagande i Så mycket bättre under år 2012 skapade ett kraftfullt eko kring energiknippet från Borlänge. Hennes fantastiska tolkningar, av bland andra Pugh Rogefeldts, Magnus Ugglas och Olle Ljungströms låtar, har spelats på radiokanaler över hela Sverige och ny musik har forsat fram på löpande band sedan programmets slut.

Men några år innan vistelsen med de andra artisterna på Gotland, hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Linda drabbades av sjukdomen reaktiv artrit som är en kronisk ledinflammation.

Efter diagnosen fick hon höra av läkare att hon förmodligen aldrig skulle kunna stå på en scen igen. Med sin järnvilja trotsade hon läkarnas dystra framtidsvisioner och i dag turnerar hon som aldrig förr.

– Egentligen vill jag inte prata så mycket om min sjukdom, men kort och gott kan jag säga att det var det bästa som kunde ha hänt mig. Den räddade mitt liv. Innan levde jag destruktivt och tog inte hand om mig själv över huvud taget. Men när jag fick sjukdomsbeskedet var det som om någon knäppte mig på näsan och jag insåg att jag inte var odödlig, som jag tidigare hade trott. Nu är jag i princip helt frisk och jag bär med mig en viktig visdom från den tiden.

”Vi ska kämpa som grisar!”

2017 är Miss Li:s år, med en nysläppt, lovordad EP och en välbesökt sommarturné som sträcker sig över hela Sverige. Tidigare i sommar har hon headlinat på Liseberg samt Gröna Lund och har kryddat med festivalspelningar på både Bråvalla och hennes hemfestival Peace and Love. Hon är, onekligen, mer aktuell än någonsin.

– För drygt ett år sedan trodde jag fortfarande att jag aldrig skulle släppa något under namnet Miss Li igen. Men, livet förändras och jag älskar när saker och ting aldrig blir som man tänkt sig.

Ett stopp på din sommarturné blir i Karlstad och på Nöjesfabriken. Vad har du på Karlstad?

– Jag tänker bara på en sak: Hajk! Åh, vad jag kollade på Hajk när jag var liten. Trots det kan jag ändå inte knyta några knopar i dag.

Vad tänker du bjuda den värmländska publiken på, utöver en sjujäkla show?

– Kort och gott, det du sa: en sjujäkla show! Det finns tillräckligt med artister i dag som står still och kollar ner i marken och hoppas att publiken ska göra jobbet. Jag och mitt band går upp med målet att riva haket. Vi ska kämpa som grisar och vi går inte av scenen förrän varenda en i publiken sjunger med.

Ikväll gäller det verkligen att samtliga besökare på Nöjesfabriken håller i hatten när Miss Li kommer på besök. Dörrarna öppnas 18.00 och stagetime är satt till 20.00.

Jag tror att vi alla har hört den. ”Om du lämnade mig nu”, låten som Miss Li gjorde tillsammans med Lars Winnerbäck, låg på Svensktoppen i hela 239 veckor. Deras gemensamma skildring av ett förhållande, som långsamt rinner iväg i sanden, är definitivt en av Sveriges absolut största ballader under 2000-talet.

Hennes musik har spelats i världskända tv-serier såsom Grey's Anatomy och Weeds, och storföretagen Apple och Volvo har använt hennes musik i sina reklamfilmer. Dessutom har väl få undgått hennes medverkan i tv-succén Så mycket bättre. Det är utan tvivel som man kan påstå att Miss Li har blivit en folkkär artist.

– Jag har väl blivit folkkär, både med och mot min vilja kan man säga. Att springa på biopremiärer och att äta gratis på diverse fester skulle aldrig falla mig in. Den typen av folkkärhet och kändisskap tar jag avstånd ifrån. Men att folk uppskattar och lyssnar på min musik har jag absolut inget emot.

”Jag levde destruktivt”

Hennes deltagande i Så mycket bättre under år 2012 skapade ett kraftfullt eko kring energiknippet från Borlänge. Hennes fantastiska tolkningar, av bland andra Pugh Rogefeldts, Magnus Ugglas och Olle Ljungströms låtar, har spelats på radiokanaler över hela Sverige och ny musik har forsat fram på löpande band sedan programmets slut.

Men några år innan vistelsen med de andra artisterna på Gotland, hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Linda drabbades av sjukdomen reaktiv artrit som är en kronisk ledinflammation.

Efter diagnosen fick hon höra av läkare att hon förmodligen aldrig skulle kunna stå på en scen igen. Med sin järnvilja trotsade hon läkarnas dystra framtidsvisioner och i dag turnerar hon som aldrig förr.

– Egentligen vill jag inte prata så mycket om min sjukdom, men kort och gott kan jag säga att det var det bästa som kunde ha hänt mig. Den räddade mitt liv. Innan levde jag destruktivt och tog inte hand om mig själv över huvud taget. Men när jag fick sjukdomsbeskedet var det som om någon knäppte mig på näsan och jag insåg att jag inte var odödlig, som jag tidigare hade trott. Nu är jag i princip helt frisk och jag bär med mig en viktig visdom från den tiden.

”Vi ska kämpa som grisar!”

2017 är Miss Li:s år, med en nysläppt, lovordad EP och en välbesökt sommarturné som sträcker sig över hela Sverige. Tidigare i sommar har hon headlinat på Liseberg samt Gröna Lund och har kryddat med festivalspelningar på både Bråvalla och hennes hemfestival Peace and Love. Hon är, onekligen, mer aktuell än någonsin.

– För drygt ett år sedan trodde jag fortfarande att jag aldrig skulle släppa något under namnet Miss Li igen. Men, livet förändras och jag älskar när saker och ting aldrig blir som man tänkt sig.

Ett stopp på din sommarturné blir i Karlstad och på Nöjesfabriken. Vad har du på Karlstad?

– Jag tänker bara på en sak: Hajk! Åh, vad jag kollade på Hajk när jag var liten. Trots det kan jag ändå inte knyta några knopar i dag.

Vad tänker du bjuda den värmländska publiken på, utöver en sjujäkla show?

– Kort och gott, det du sa: en sjujäkla show! Det finns tillräckligt med artister i dag som står still och kollar ner i marken och hoppas att publiken ska göra jobbet. Jag och mitt band går upp med målet att riva haket. Vi ska kämpa som grisar och vi går inte av scenen förrän varenda en i publiken sjunger med.

Ikväll gäller det verkligen att samtliga besökare på Nöjesfabriken håller i hatten när Miss Li kommer på besök. Dörrarna öppnas 18.00 och stagetime är satt till 20.00.

Miss Li

Fullständigt namn: Linda Therese Carlsson.

Född: Borlänge.

Bor: Stockholm.

Ålder: 34.

Bakgrund: Slog igenom år 2006 på webbplatsen Myspace och senare samma år släppte hon sitt debutalbum. Totalt har hon släppt åtta album under sin drygt tioåriga karriär.

Aktuell: Med sin nysläppta EP ”Love Hurts” och en sommarturné som stannar till på Nöjesfabriken i Karlstad.