Vi leker med tanken! Kanske har du precis köpt en ny konsol inför semestern och undrar vilka spel du ska börja med? Eller så kanske det helt enkelt är dags att köpa ett nytt spel? Här listar vi tre spel, utan speciell rangordning, som du helt enkelt inte får missa om du äger Nintendo Switch, Playstation 4 eller Xbox One.

Nintendo Switch

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ett fulländat mästerverk på alla tänkbara sätt. Jo, faktiskt. Med Breath of the Wild har Nintendo överträffat såväl sig själva som hela äventyrsgenren. Den gigantiska spelvärlden är verkligen proppad med detaljer på ett sätt som gör att ingen spelsession blir den andra lik. Det blir heller aldrig riktigt som man tänkt sig, för när du är på väg någonstans kommer du att hitta tio andra saker du bara måste undersöka på vägen. Att utforska hela Hyrule är ett åtagande som kommer ta dig flera månader, om ens det räcker, och du kommer att njuta i fulla drag av varje sekund.

För dig som: Vill känna dig som en nioåring på världens största äventyr igen.

Inte för dig som: Letar efter något som går snabbt att spela klart, eller föredrar en mer linjär spelupplevelse.

Mario Kart 8 Deluxe

Om man skulle ta ordet ”spelglädje”, mosa ned det i en råsaftcentrifug, mixa alltsammans på högsta möjliga effekt, lagra på ekfat i en källare i norra Italien i veckorna tre – ja, då skulle slutresultatet mest troligt mynna ut i Mario Kart 8 Deluxe. Att Nintendo har gjort renodlad multiplayer-glädje till en vetenskap, det är sen gammalt, men frågan är om man någonsin har lyckats bättre än här. Samla ihop tre vänner och spela så kommer du förstå vad vi menar.

För dig som: Söker ett perfekt multiplayer-spel att spela i soffan (eller on-the-go!) med goda vänner.

Inte för dig som: Hatar racing/att ha kul.

Shovel Knight: Treasure Trove

Yacht Club Games har plockat russinen ur 8-bitars-kakan och blandat friskt från spel som Mega Man 2, Duck Tales, Zelda 2: The Adventure of Link och Castlevania med moderna titlar som Terraria och Dark Souls. Allt ser ut, låter och känns precis som våra mest älskade nostalgiska spelminnen från NES-tiden. Treasure Trove innehåller grundspelet samt två expansioner och är därför den definitiva versionen av Shovel Knight.

För dig som: Tycker att spel var bättre förr.

Inte för dig som: Tycker att spel är bättre nu.

Xbox One

The Witcher 3: Wild Hunt

Karlstadslivs Oskar Nyström har plöjt ned mer än 150 timmar i den avslutande delen i trilogin om monsterjägaren Geralt, och trots detta aldrig nått slutet av spelet. Här snackar vi massivt rollspelande och utforskande på en helt ny nivå. Glöm Skyrim. Glöm Dragon Age: Inquisition. The Witcher 3: Wild Hunt har satt en ribba för västerländska single player-rollspel som kommer att sitta ohotad länge.

För dig som: Vill dyka djupt, djupt ned i en makalöst detaljrik fantasyvärld och bara förlora dig själv.

Inte för dig som: Inte har 100-250 timmar till övers.

Grand Theft Auto V

Det fjärde mest sålda spelet genom alla tider, och rättmätigt så. Grand Theft Auto V är den ultimata sandlådan, proppad med bilar, motorcyklar, båtar, flygplan, minnesvärda karaktärer, vapen, minispel och ett vansinnigt välgjort onlineläge som än idag uppdateras med nytt innehåll. Rockstars styrka ligger i att bygga spelvärldar som verkligen känns levande, och hittills är Grand Theft Auto V kronan på verket. Varenda bakgård och gränd har något intressant att upptäcka och om du inte orkar ta dig an något uppdrag räcker det gott med att bara hoppa in i en bil eller upp på en motorcykel och åka dit impulserna tar dig.

För dig som: Vill leka gangster i världens bästa sandlåda.

Inte för dig som: Inte har fyllt 18 ännu. Grand Theft Auto V innehåller i princip enbart barnförbjudet innehåll.

Dark Souls III

Dark Souls-serien myntade uttrycket ”Prepare to die” och använde det sedan stenhårt i marknadsföringssammanhang. Det är ett märkligt försäljningsargument, men det är också väldigt, väldigt sant. Du kommer att dö, dö igen och sedan dö lite till i Dark Souls III, men varje avklarad fiende innebär en vinst som känns ända in i magen.

För dig som: Står pall för en rejäl utmaning.

Inte för dig som: Blir frustrerad och vill ge upp efter ett par misslyckanden.

Playstation 4

Bloodborne

Från skaparna av Dark Souls-serien. Bloodborne innehåller mycket av det som gör Dark Souls så bra men vänder samtidigt upp och ned på sitt eget grundkoncept. Istället för att jobba defensivt gäller det att hela tiden ligga på offensiven. Skölden har bytts ut mot en pistol och hälsa återställs genom att blixtsnabbt hugga tillbaka inom någon sekund efter att man har blivit skadad. Resultatet är ett av de absolut bästa spelen i modern tid.

För dig som: Vill dansa tango med döden.

Inte för dig som: Föredrar ett lägre, mer förlåtande speltempo.

Horizon Zero Dawn

Utforska en postapokalyptisk värld fylld med robotdinosaurier i ett av de snyggaste spelen som någonsin skapats. Rustad med pil och båge gäller det att kombinera pricksäkert bågskytte med smygande och strategi för att överleva. Till en början är det utforskandet av den makabert vackra spelvärlden som lockar men efter ett tag tar storyn fart på riktigt och lyfter Horizon Zero Dawn till helt nya höjder.

För dig som: Gillar urtjusig grafik, snitsiga slow motion-effekter och otäcka robotdinosaurier.

Inte för dig som: Inte orkar med ytterligare en öppen spelvärld.

Uncharted 4: A Thief’s End

Nathan Drakes fjärde och sista(?) Indiana Jones-äventyr är också hans bästa. Det här är spelvärldens motsvarighet till en actionpackad Hollywood-rulle och i den fjärde delen är allt större, snyggare och explosivare än... ja, allt annat egentligen. Utforska ruiner, skjut, smyg, ratta jeep och vansinnesklättra dig fram över i princip hela jorden för att till sist tacka av Nathan i ett avsked som inte kan anses som något annat än värdigt.

För dig som: Vill uppleva skrikframkallande, snorsnygg action i 15 timmar.

Inte för dig som: Inte tål linjära spelupplevelser.

Nintendo Switch

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ett fulländat mästerverk på alla tänkbara sätt. Jo, faktiskt. Med Breath of the Wild har Nintendo överträffat såväl sig själva som hela äventyrsgenren. Den gigantiska spelvärlden är verkligen proppad med detaljer på ett sätt som gör att ingen spelsession blir den andra lik. Det blir heller aldrig riktigt som man tänkt sig, för när du är på väg någonstans kommer du att hitta tio andra saker du bara måste undersöka på vägen. Att utforska hela Hyrule är ett åtagande som kommer ta dig flera månader, om ens det räcker, och du kommer att njuta i fulla drag av varje sekund.

För dig som: Vill känna dig som en nioåring på världens största äventyr igen.

Inte för dig som: Letar efter något som går snabbt att spela klart, eller föredrar en mer linjär spelupplevelse.

Mario Kart 8 Deluxe

Om man skulle ta ordet ”spelglädje”, mosa ned det i en råsaftcentrifug, mixa alltsammans på högsta möjliga effekt, lagra på ekfat i en källare i norra Italien i veckorna tre – ja, då skulle slutresultatet mest troligt mynna ut i Mario Kart 8 Deluxe. Att Nintendo har gjort renodlad multiplayer-glädje till en vetenskap, det är sen gammalt, men frågan är om man någonsin har lyckats bättre än här. Samla ihop tre vänner och spela så kommer du förstå vad vi menar.

För dig som: Söker ett perfekt multiplayer-spel att spela i soffan (eller on-the-go!) med goda vänner.

Inte för dig som: Hatar racing/att ha kul.

Shovel Knight: Treasure Trove

Yacht Club Games har plockat russinen ur 8-bitars-kakan och blandat friskt från spel som Mega Man 2, Duck Tales, Zelda 2: The Adventure of Link och Castlevania med moderna titlar som Terraria och Dark Souls. Allt ser ut, låter och känns precis som våra mest älskade nostalgiska spelminnen från NES-tiden. Treasure Trove innehåller grundspelet samt två expansioner och är därför den definitiva versionen av Shovel Knight.

För dig som: Tycker att spel var bättre förr.

Inte för dig som: Tycker att spel är bättre nu.

Xbox One

The Witcher 3: Wild Hunt

Karlstadslivs Oskar Nyström har plöjt ned mer än 150 timmar i den avslutande delen i trilogin om monsterjägaren Geralt, och trots detta aldrig nått slutet av spelet. Här snackar vi massivt rollspelande och utforskande på en helt ny nivå. Glöm Skyrim. Glöm Dragon Age: Inquisition. The Witcher 3: Wild Hunt har satt en ribba för västerländska single player-rollspel som kommer att sitta ohotad länge.

För dig som: Vill dyka djupt, djupt ned i en makalöst detaljrik fantasyvärld och bara förlora dig själv.

Inte för dig som: Inte har 100-250 timmar till övers.

Grand Theft Auto V

Det fjärde mest sålda spelet genom alla tider, och rättmätigt så. Grand Theft Auto V är den ultimata sandlådan, proppad med bilar, motorcyklar, båtar, flygplan, minnesvärda karaktärer, vapen, minispel och ett vansinnigt välgjort onlineläge som än idag uppdateras med nytt innehåll. Rockstars styrka ligger i att bygga spelvärldar som verkligen känns levande, och hittills är Grand Theft Auto V kronan på verket. Varenda bakgård och gränd har något intressant att upptäcka och om du inte orkar ta dig an något uppdrag räcker det gott med att bara hoppa in i en bil eller upp på en motorcykel och åka dit impulserna tar dig.

För dig som: Vill leka gangster i världens bästa sandlåda.

Inte för dig som: Inte har fyllt 18 ännu. Grand Theft Auto V innehåller i princip enbart barnförbjudet innehåll.

Dark Souls III

Dark Souls-serien myntade uttrycket ”Prepare to die” och använde det sedan stenhårt i marknadsföringssammanhang. Det är ett märkligt försäljningsargument, men det är också väldigt, väldigt sant. Du kommer att dö, dö igen och sedan dö lite till i Dark Souls III, men varje avklarad fiende innebär en vinst som känns ända in i magen.

För dig som: Står pall för en rejäl utmaning.

Inte för dig som: Blir frustrerad och vill ge upp efter ett par misslyckanden.

Playstation 4

Bloodborne

Från skaparna av Dark Souls-serien. Bloodborne innehåller mycket av det som gör Dark Souls så bra men vänder samtidigt upp och ned på sitt eget grundkoncept. Istället för att jobba defensivt gäller det att hela tiden ligga på offensiven. Skölden har bytts ut mot en pistol och hälsa återställs genom att blixtsnabbt hugga tillbaka inom någon sekund efter att man har blivit skadad. Resultatet är ett av de absolut bästa spelen i modern tid.

För dig som: Vill dansa tango med döden.

Inte för dig som: Föredrar ett lägre, mer förlåtande speltempo.

Horizon Zero Dawn

Utforska en postapokalyptisk värld fylld med robotdinosaurier i ett av de snyggaste spelen som någonsin skapats. Rustad med pil och båge gäller det att kombinera pricksäkert bågskytte med smygande och strategi för att överleva. Till en början är det utforskandet av den makabert vackra spelvärlden som lockar men efter ett tag tar storyn fart på riktigt och lyfter Horizon Zero Dawn till helt nya höjder.

För dig som: Gillar urtjusig grafik, snitsiga slow motion-effekter och otäcka robotdinosaurier.

Inte för dig som: Inte orkar med ytterligare en öppen spelvärld.

Uncharted 4: A Thief’s End

Nathan Drakes fjärde och sista(?) Indiana Jones-äventyr är också hans bästa. Det här är spelvärldens motsvarighet till en actionpackad Hollywood-rulle och i den fjärde delen är allt större, snyggare och explosivare än... ja, allt annat egentligen. Utforska ruiner, skjut, smyg, ratta jeep och vansinnesklättra dig fram över i princip hela jorden för att till sist tacka av Nathan i ett avsked som inte kan anses som något annat än värdigt.

För dig som: Vill uppleva skrikframkallande, snorsnygg action i 15 timmar.

Inte för dig som: Inte tål linjära spelupplevelser.