För två år sedan startade Kristian Thorén Västra Ämterviks Bryggeri. Sedan dess har han jobbat hårt med att utveckla nya ölsorter, uppgradera utrustningen och, framför allt, investera tid i bryggeriet för att kunna brygga i sin takt - på sitt sätt.

Det surrar och piper inne i Västra Ämterviks bryggeri i centrala Sunne. ”Det är pumpen jag köpte när jag startade”, förklarar Kristian Thorén, ”men jag får en ny snart som ska vara helt ljudlös”. Påtaglig är också den doft som fyller lokalen. Det luktar öl fast ändå inte.

– Vi försöker ha öppna fönster så att det ska bli så mycket drag som möjligt under bryggdagarna.

Kristian Thorén började på noll för lite drygt tre år sedan och tog ett lån för att kunna köpa det mest nödvändiga.

– Det är mycket jag önskar att jag hade haft från början, men samtidigt hade jag ju inte såna volymkrav då. Helt nya bryggerier som går in med tre-fyra miljoner måste kunna sälja ganska stora volymer redan från dag ett för att täcka upp lånen. Jag gick in med 400 000 allt som allt. Det är en pyttesumma i sammanhanget.

2002 flyttade Kristian Thorén från Kumla till Karlstad, inte för att brygga öl, utan för att plugga till lärare.

– Jag hade egentligen tänkt bli kemist eller biolog men under gymnasiet tog litteraturintresset över så jag pluggade till lärare i svenska och samhällskunskap istället.

Kanske var det just intresset för kemi och biologi som fick honom att som 18-åring brygga sina första flaskor hemma?

– Då var det mest för att förse mig själv med billig alkohol, men jag upptäckte ganska snart att det fanns vissa trix för att få ölen att faktiskt smaka bra. Ju mer omsorg jag lade i bryggprocessen, desto bättre blev det.

De tidiga bryggexperimenten gav varierat resultat. Kristian medger att han var alldeles för fokuserad på alkoholhalten.

– Jag sockrade mina flaskor alldeles för mycket. Det var som ett fyrverkeri i källaren när det jäste, så jag har ägnat många veckor av mitt liv åt att skrubba golv och tak.

Hans eget bryggeri låg från början i ett gammalt bageri i Västra Ämtervik (därav namnet) men flyttade tidigt till Sunne centrum. Nu brygger Kristian Thorén i ett gammalt kök som stått tomt och oanvänt sedan 2004, och flytten medförde vissa ändringar i recepten.

– Vattnet i Västra Ämtervik skiljer sig ganska mycket från vattnet här. Det är högra alkalinitet och högre ph-värde i Sunne vilket gjorde att de första ölen jag bryggde här blev otroligt beska. Till slut så fick jag till det. I dag tillsätter vi mjölksyra i vattnet för att sänka ph:t.

Västra Ämterviks Bryggeri ingår i ett ekosystem i norra Värmland som innebär att ölet både påverkar och påverkas av det lokala mathantverket. Just den här dagen ska Kristian Thorén skyffla drav (använd malt) och köra bort den till gården Ridgedale Permaculture som i sin tur använder den i sin odling.

– Ridgedale i sin tur odlar humle som vi ska använda här. Och så har vi den rostade havren som är väldigt lokal för Sunne och Torsby, Finnskogen här. Basen för hela bryggeriet är egentligen havren, det är den som lyfter ut oss från mängden.

I september 2014 lanserades ölet Fryken Havre Ale från Västra Ämterviks Bryggeri på Systembolaget.

Hur var det att se dina första flaskor i butik?

– Det var det jag hade framför hela tiden under uppstartsperioden. ”Tänk om ett år, då kanske de här ölen finns på hyllan på systemet”. Det var en otroligt härlig känsla den dagen de faktiskt stod där och jag hade allt det här arbetet bakom mig. Då var jag otroligt stolt.

Kort därefter tog han fram Fryken Havre Ipa och i juni i år lanserades Fryken Blond Ale. Båda har gått om sin föregångare i försäljning. Om sistnämnda säger han såhär:

– Utgångspunkten är en amerikansk ljus ale med lite veteölstoner. Den har gått om de övriga två i försäljning och är helt klart mest populär.

2014 sålde Västra Ämterviks Bryggeri drygt 3000 liter och 2015 låg den siffran på 13 000 liter. I år hoppas Kristian på en årsvolym på omkring 20 000 liter.

Förstod du direkt att du skulle kunna leva på det här?

– Förra hösten sa jag upp mig från jobbet som studievägledare och bestämde mig för att satsa helt på det här, men det är egentligen först nu jag kan ta ut en lön som går att leva på. Det är inte alla månader det går heller. Bryggeriet är fortfarande i en uppstartsfas. Man måste hela tiden uppgradera sig och framför allt köpa sig tid.

I framtiden hoppas Kristian Thorén att bryggeriet hamnar i Västra Ämtervik igen.

– Och att vi kan göra det mer öppet för allmänheten. Jag skulle jättegärna om, låt säga tio år, öppna ett nybyggt bryggeri i Västra Ämtervik där jag bestämt alla detaljer själv tillsammans med en arkitekt. Kanske med en restaurangdel, bryggerivisningar och en bar så att det blir ett nav och ett naturligt utflyktsställe för värmlänningar och svenskar.

Såhär går bryggprocessen till:

1. Varmt vatten, runt 70 grader, blandas med krossade maltkorn till en gröt som kallas för mäsk. Enzymer som finns naturligt i malten börjar bryta ned stärkelser i malten till socker.

2. Vätskan silas av från malten. Malten som blir kvar kallas för drav, men cirka 80 % av näringen i malten följer med vätskan som nu bytt namn och kallas för vört.

3. Vörten kokas tillsammans med humlekottar. Humlen ger ölet beskan medan malten ger sötman. Man kan också tillsätta humlen efter koket eller till och med efter jäsningen, beroende på hur mycket aromer man vill få ur humlen.

4. Efter koket kyls vörten ned till ungefär 18-20 grader. Därefter tillsätts jäst och ölet får stå och jäsa i en dryg vecka. Före och efter jäsning mäts densiteten på vörten för att få precis på decimalen rätt alkoholhalt. Efter jäsning ska ölet mogna i drygt två veckor.

5. Ölet tappas upp i fyra flaskor åt gången som etiketteras för hand och skickas ut till butik.

Det surrar och piper inne i Västra Ämterviks bryggeri i centrala Sunne. ”Det är pumpen jag köpte när jag startade”, förklarar Kristian Thorén, ”men jag får en ny snart som ska vara helt ljudlös”. Påtaglig är också den doft som fyller lokalen. Det luktar öl fast ändå inte.

– Vi försöker ha öppna fönster så att det ska bli så mycket drag som möjligt under bryggdagarna.

Kristian Thorén började på noll för lite drygt tre år sedan och tog ett lån för att kunna köpa det mest nödvändiga.

– Det är mycket jag önskar att jag hade haft från början, men samtidigt hade jag ju inte såna volymkrav då. Helt nya bryggerier som går in med tre-fyra miljoner måste kunna sälja ganska stora volymer redan från dag ett för att täcka upp lånen. Jag gick in med 400 000 allt som allt. Det är en pyttesumma i sammanhanget.

2002 flyttade Kristian Thorén från Kumla till Karlstad, inte för att brygga öl, utan för att plugga till lärare.

– Jag hade egentligen tänkt bli kemist eller biolog men under gymnasiet tog litteraturintresset över så jag pluggade till lärare i svenska och samhällskunskap istället.

Kanske var det just intresset för kemi och biologi som fick honom att som 18-åring brygga sina första flaskor hemma?

– Då var det mest för att förse mig själv med billig alkohol, men jag upptäckte ganska snart att det fanns vissa trix för att få ölen att faktiskt smaka bra. Ju mer omsorg jag lade i bryggprocessen, desto bättre blev det.

De tidiga bryggexperimenten gav varierat resultat. Kristian medger att han var alldeles för fokuserad på alkoholhalten.

– Jag sockrade mina flaskor alldeles för mycket. Det var som ett fyrverkeri i källaren när det jäste, så jag har ägnat många veckor av mitt liv åt att skrubba golv och tak.

Hans eget bryggeri låg från början i ett gammalt bageri i Västra Ämtervik (därav namnet) men flyttade tidigt till Sunne centrum. Nu brygger Kristian Thorén i ett gammalt kök som stått tomt och oanvänt sedan 2004, och flytten medförde vissa ändringar i recepten.

– Vattnet i Västra Ämtervik skiljer sig ganska mycket från vattnet här. Det är högra alkalinitet och högre ph-värde i Sunne vilket gjorde att de första ölen jag bryggde här blev otroligt beska. Till slut så fick jag till det. I dag tillsätter vi mjölksyra i vattnet för att sänka ph:t.

Västra Ämterviks Bryggeri ingår i ett ekosystem i norra Värmland som innebär att ölet både påverkar och påverkas av det lokala mathantverket. Just den här dagen ska Kristian Thorén skyffla drav (använd malt) och köra bort den till gården Ridgedale Permaculture som i sin tur använder den i sin odling.

– Ridgedale i sin tur odlar humle som vi ska använda här. Och så har vi den rostade havren som är väldigt lokal för Sunne och Torsby, Finnskogen här. Basen för hela bryggeriet är egentligen havren, det är den som lyfter ut oss från mängden.

I september 2014 lanserades ölet Fryken Havre Ale från Västra Ämterviks Bryggeri på Systembolaget.

Hur var det att se dina första flaskor i butik?

– Det var det jag hade framför hela tiden under uppstartsperioden. ”Tänk om ett år, då kanske de här ölen finns på hyllan på systemet”. Det var en otroligt härlig känsla den dagen de faktiskt stod där och jag hade allt det här arbetet bakom mig. Då var jag otroligt stolt.

Kort därefter tog han fram Fryken Havre Ipa och i juni i år lanserades Fryken Blond Ale. Båda har gått om sin föregångare i försäljning. Om sistnämnda säger han såhär:

– Utgångspunkten är en amerikansk ljus ale med lite veteölstoner. Den har gått om de övriga två i försäljning och är helt klart mest populär.

2014 sålde Västra Ämterviks Bryggeri drygt 3000 liter och 2015 låg den siffran på 13 000 liter. I år hoppas Kristian på en årsvolym på omkring 20 000 liter.

Förstod du direkt att du skulle kunna leva på det här?

– Förra hösten sa jag upp mig från jobbet som studievägledare och bestämde mig för att satsa helt på det här, men det är egentligen först nu jag kan ta ut en lön som går att leva på. Det är inte alla månader det går heller. Bryggeriet är fortfarande i en uppstartsfas. Man måste hela tiden uppgradera sig och framför allt köpa sig tid.

I framtiden hoppas Kristian Thorén att bryggeriet hamnar i Västra Ämtervik igen.

– Och att vi kan göra det mer öppet för allmänheten. Jag skulle jättegärna om, låt säga tio år, öppna ett nybyggt bryggeri i Västra Ämtervik där jag bestämt alla detaljer själv tillsammans med en arkitekt. Kanske med en restaurangdel, bryggerivisningar och en bar så att det blir ett nav och ett naturligt utflyktsställe för värmlänningar och svenskar.

Såhär går bryggprocessen till:

1. Varmt vatten, runt 70 grader, blandas med krossade maltkorn till en gröt som kallas för mäsk. Enzymer som finns naturligt i malten börjar bryta ned stärkelser i malten till socker.

2. Vätskan silas av från malten. Malten som blir kvar kallas för drav, men cirka 80 % av näringen i malten följer med vätskan som nu bytt namn och kallas för vört.

3. Vörten kokas tillsammans med humlekottar. Humlen ger ölet beskan medan malten ger sötman. Man kan också tillsätta humlen efter koket eller till och med efter jäsningen, beroende på hur mycket aromer man vill få ur humlen.

4. Efter koket kyls vörten ned till ungefär 18-20 grader. Därefter tillsätts jäst och ölet får stå och jäsa i en dryg vecka. Före och efter jäsning mäts densiteten på vörten för att få precis på decimalen rätt alkoholhalt. Efter jäsning ska ölet mogna i drygt två veckor.

5. Ölet tappas upp i fyra flaskor åt gången som etiketteras för hand och skickas ut till butik.

Kristian Thorén

Ålder: 34 år

Familj: Gift, har två barn

Det godaste du har druckit: Närke Kulturbryggeri - Kaggen Stormaktsporter. Den har faktiskt blivit utsedd till världens bästa porter!