Karlstadsliv älskar sommaren och anser att juni, juli och augusti i solstaden med råge gottgör för årets regnigare och snöslaskigare månader. Därför har vi valt att lyfta fram 22 grejer som du kan hitta på här i Karlstad under semestern.

1. Karlstad från vattnet

Kryssa längs med Klarälven och ta in sommaren till sjöss. Det är ett briljant koncept egentligen, det här med båtbussarna. I år förlängs linje 91 ända till Färjestad vilket innebär att färjestadspendlare med lite extra tid på fickan kan ta båten till jobbet.

Nytt för i år är också att linje 92 under tisdagar och torsdagar kommer att byta namn från ”Karlstad Runt” till ”Se Karlstad från vattnet”.

Den rutten utgår från Café Slussvakten, runt Sandgrundsudden, förbi Kartberget och Björkås där bussen vänder tillbaka för att sedan fortsätta turen till inre och yttre hamn.

2. Putte i parken [Gratis]

Europe, Bob Hund, Timo sjunger Ted, Frej Larsson, Petter, Pernilla Andersson, Markoolio, Madi Banja, Dolores Haze, Roshambo, John De Sohn, Sean Banan, Norlie & KKV och The Quireboys. Så lyder den line-up av artister som uppträder på Putte i Parken i Karlstad den 30 juni till 2 juli.

Inträdet är gratis och om bara vädret är med oss lär vi kunna räkna med total folkfest i dagarna tre i Mariebergsskogen även i år.

3. Karlsson på taket

6-30 juli kommer Karlsson och Lillebror på besök till Mariebergsskogens friluftsteater i Värmlandsteaterns tappning. Här har barn (och vuxna med barnasinnet kvar) chans att uppleva Astrid Lindgrens berättelse på en av få återstående svenska folkparksscener - med sommaren alldeles intill.

4. Bygg en stark kropp utomhus [Gratis]

På Skutberget, Gubbholmen och i Bryngfjordsbacken finns utegym för dig som vill träna i friska luften.

På Gubbholmen kan du till exempel göra chins, benböj, sola (när det blir tungt), springa i det kilometerlånga spåret och socialisera med likasinnade i sommar - och kommunen har fått i uppdrag att utreda möjligheten till ytterligare ett utegym vid Sundsta Badhus.

5. Heja Sverige!

Sommar, sol och bad i alla ära, men 13, 17 och 22 juni är det TV:n som gäller. Då spelar Sverige nämligen mot Irland, Italien och Belgien (i den ordningen) i fotbolls-EM. Karlstadsliv tippar på storstryk mot Italien men vinst mot de två övriga. Vill man piffa till det lite extra i soffan kan man förslagsvis dricka irländsk och belgisk öl under matcherna - och förstås italienskt vin.

6. Grillat på Ankdammens brygga

Karlstads största uteservering vid vattnet är alltid populär på sommaren. I år flyttar Ankdammen ut träkolsgrillen från köket till bryggan för att tillaga kött, fisk och skaldjur bland gästerna. I sommar kan du ta del av akustisk musik på tisdagar, räkfrossa på onsdagar, quiz på torsdagar, pianobar på fredagar och schlagerbar.

7. Ta dig an Klarälvsbanan [Gratis]

Med utgång från Karlstad kan du via cykel, inlines, rullskidor, longboard eller långfärdsskridskor (va?) ta dig söderut till Hammarö eller norrut upp mot Forshaga, Deje, Olsäter, Ransäter, Munkfors, och Råda genom att följa Klarälvsbanan.

Väl uppe i Råda kan du ta av på Klarälvsleden och åka ända upp till Sysslebäck (obs! fruktansvärt långt) om humöret och långdistanslustan skulle falla på.

8. Smått och gott på uteservering

Karlstad är en av Sveriges krogtätaste städer - vilket märks inte minst på sommaren.

Det finns mängder av bra uteserveringar att välja mellan: från The Bishop’s Arms och Båten precis vid Klarälvens kant till krogarna och klubbarna på Kungsgatan där det går att slå sig ned precis i själva kärnan av centrum, och en massa smått och gott däremellan. Via Appia erbjuder kanske Karlstads bästa utsikt från Kupolen på toppen av Mitticity medan den nya Street Friends-båten ska erbjuda kvällsöppet till klockan 3 ute på däck i Inre hamn.

9. Svalka dig på Glasserian

Förra året skapade Terrassen och Glasserian rubriker med ”glasskorven” - en skapelse som förde tankarna till korv och mos men som (till allas stora förtjusning) smakade glass.

Om det blir något liknande i år (och i så fall vad) återstår att se. Klart står hur som helst att det kommer serveras glass i stora lass, och glass är alltid gott i sommarvärmen.

10. Sola på Sandgrundsudden [Gratis]

En av Karlstads mest populära badplatser finns ute på Sandgrundsudden, ett stenkast från Värmlands Museum. Här kan du räkna med att träffa folk så länge solen är framme. Mysigast är att grilla, kasta frisbee, bada, sola och ta in sommardagen tills solen går ned för att sedan slinka in mot centrum längs med älven, ta sig an en uteservering och fortsätta kvällen därifrån.

11. Klubba

I Karlstad finns flera alternativ att välja mellan för dig som vill gå ut och dansa och träffa folk, som Welo, Tempel, Koriander, Pitcher’s och Verket på Nöjesfabriken - alla med olika inriktningar och målgrupp. Strosa runt och känn av pulsen så märker du snart vart du vill vara ikväll.

12. Persbrandt hos Lerin

Mikael Persbrant ställer ut gästutställningen ”Och alla rummen” i Lars Lerins konsthall mellan den 7 juni och 24 juli.

– Hans målningar är verk med stora gester, han tar fram alla känslor när han målar: Ömhet, kärlek, aggressioner. Det är ett starkt måleri, har Lars Lerin berättat för NWT.

13. Få napp [Gratis]

I Karlstads tätort krävs inget fiskekort för dig som fiskar med spö - undantaget Sandbäckstjärn där det planteras fisk och arrangeras fina fiskedagar. Det innebär att du kan fiska fritt i såväl strömmande som stilla vatten så länge du följer de regler som satts upp på skyltar vid respektive fiskeplats.

I Klarälven kan du få lax på kroken och i sjöarna finns bland annat abborre, gös och gädda.

14. Livemusik på innergården

Sommaren på Nöjesfabriken innebär garanterad livemusik på innergården varje vecka. Sommarens spelplan innehåller bland andra John Lindberg Trio, Anders Wendin, Fatboy, Daniel Romano & Rob Coffinshaker, Dough Seegers, Dublin Fair, Christian Kjellvander, José González, Packmopedsturnen, Weeping Willows, Maria och Suicide Zero.

Dessutom kommer det att bjudas på livemusik varje torsdag. Kika på Nöjesfabrikens Facebook-sida för att hålla dig uppdaterad om det.

15. Räkkryssning på Vänern

Från tisdag till lördag kan du hoppa på Stella Polaris för att njuta av tre och en halv timmes kryssning på Vänern, räkor, thaibuffé och ett glas eller två. Ofta bjuds det dessutom på livemusik. Färden som inleds i Inre hamn går mot Tynäs Udde, genom passagen Alster/Jäverön och in mot Skattkärr. Väl där styr skutan antingen mot Kärrholmen eller Västra Långholmen innan det vänder hemåt igen.

Passagerare kan räkna med att vara tillbaka i stan lagom till 21:30-snåret för att antingen fortsätta kvällen eller bege sig hemåt.

16. Picknick i stadsträdgården [Gratis]

I Viken hittar du Karlstads stadsträdgård. Här växer 800 blom-, busk- och trädarter som den intresserade kan kika på, men framför allt är det mysigt att bara breda ut en filt, sätta sig och ta in sommaren och växtligheten. Förslagsvis med någon man tycker om. Det finns också ett litet café i parken för den hungriga eller törstiga.

17. Shoppa

Du som vill shoppa i Karlstad hittar allra flest butiker inne i centrum. Här hittar du bland annat nyöppnade Handelskvarteret Valvet, Mitticity, Duvanhuset och 15-huset, samt förstås en lång, lång rad ytterligare butiker och möjlighet att fika, äta eller slå sig ned på någon av stadens uteserveringar.

Du som besöker Skutberget eller Bomstad i sommar har närmst till Bergvik Köpcenter med nära 80 butiker. Vid Välsviken finns också ett handelsområde med större outlet-butiker.

18. Spela minigolf

Få saker smakar så gott i sommarvärmen som en ordentlig utklassningsseger i minigolf. I Karlstad kan du spela i Mariebergsskogen, på Bomstad, Skutberget eller på den nyöppnade äventyrsgolfbanan på Kroppkärr.

19. Låna en cykel [Gratis]

Om du inte har någon egen cykel kan du låna en gratis. Under sommaren kan du låna Solacykeln på Stora torget, cykla hela dagen och lämna tillbaka den senare samma dag, förutsatt att du har fyllt 18 år och har en fotolegitimation. Trampa på!

20. Spring Karlstads stadslopp

Den 18 juni går den 37:e upplagan av Karlstad stadslopp av stapeln. Drygt 5 000 brukar samlas varje år för att springa antingen 10 eller 21 kilometer genom centrala Karlstad. På grund av ombyggnationer, främst vid Kanikenäset längs Hammaröleden i Karlstad, har arrangören IF Göta fått lägga om den tidigare bansträckningen.

Den nya banan är lite flackare än den tidigare vilket borde innebära goda möjligheter att slå nytt rekord - för den tävlingsriktade.

21. The Island festival

Endagsfestivalen The Island Festival debuterade så sent som förra året men känns redan som en av sommarens självklarheter.

I år kommer Axwell, Dada Life, Silvana Imam, Otto Knows, Daniel Adams-Ray, Joy M’Batha, Hoffmaestro och Little Jinder på besök till Sandgrundsudden. Vi hoppas förstås på en lika storslagen show som bland annat Zara Larsson och David Guetta.

22. Paddla fort eller sakta

I juninumret av Karlstadsliv testar vi träningsformen paddling. Att det skulle vara en träningsform är väl, förresten, en sanning med utrymme för viss modifikation. Hur jobbigt det blir beror ju helt på hur snabbt man paddlar, menar vi.

Att paddla kan också beskrivas som en utflykt, till exempel, och det är verkligen något som alla borde prova i en älvnära stad som Karlstad. Hos Karlstads Paddlarklubb kan du få hjälp med att komma i gång eller bara prova på i en nybörjarkurs, och om du bara vill komma ut i naturen i en vanlig kanot kan du hyra en på Orrleken.

1. Karlstad från vattnet

Kryssa längs med Klarälven och ta in sommaren till sjöss. Det är ett briljant koncept egentligen, det här med båtbussarna. I år förlängs linje 91 ända till Färjestad vilket innebär att färjestadspendlare med lite extra tid på fickan kan ta båten till jobbet.

Nytt för i år är också att linje 92 under tisdagar och torsdagar kommer att byta namn från ”Karlstad Runt” till ”Se Karlstad från vattnet”.

Den rutten utgår från Café Slussvakten, runt Sandgrundsudden, förbi Kartberget och Björkås där bussen vänder tillbaka för att sedan fortsätta turen till inre och yttre hamn.

2. Putte i parken [Gratis]

Europe, Bob Hund, Timo sjunger Ted, Frej Larsson, Petter, Pernilla Andersson, Markoolio, Madi Banja, Dolores Haze, Roshambo, John De Sohn, Sean Banan, Norlie & KKV och The Quireboys. Så lyder den line-up av artister som uppträder på Putte i Parken i Karlstad den 30 juni till 2 juli.

Inträdet är gratis och om bara vädret är med oss lär vi kunna räkna med total folkfest i dagarna tre i Mariebergsskogen även i år.

3. Karlsson på taket

6-30 juli kommer Karlsson och Lillebror på besök till Mariebergsskogens friluftsteater i Värmlandsteaterns tappning. Här har barn (och vuxna med barnasinnet kvar) chans att uppleva Astrid Lindgrens berättelse på en av få återstående svenska folkparksscener - med sommaren alldeles intill.

4. Bygg en stark kropp utomhus [Gratis]

På Skutberget, Gubbholmen och i Bryngfjordsbacken finns utegym för dig som vill träna i friska luften.

På Gubbholmen kan du till exempel göra chins, benböj, sola (när det blir tungt), springa i det kilometerlånga spåret och socialisera med likasinnade i sommar - och kommunen har fått i uppdrag att utreda möjligheten till ytterligare ett utegym vid Sundsta Badhus.

5. Heja Sverige!

Sommar, sol och bad i alla ära, men 13, 17 och 22 juni är det TV:n som gäller. Då spelar Sverige nämligen mot Irland, Italien och Belgien (i den ordningen) i fotbolls-EM. Karlstadsliv tippar på storstryk mot Italien men vinst mot de två övriga. Vill man piffa till det lite extra i soffan kan man förslagsvis dricka irländsk och belgisk öl under matcherna - och förstås italienskt vin.

6. Grillat på Ankdammens brygga

Karlstads största uteservering vid vattnet är alltid populär på sommaren. I år flyttar Ankdammen ut träkolsgrillen från köket till bryggan för att tillaga kött, fisk och skaldjur bland gästerna. I sommar kan du ta del av akustisk musik på tisdagar, räkfrossa på onsdagar, quiz på torsdagar, pianobar på fredagar och schlagerbar.

7. Ta dig an Klarälvsbanan [Gratis]

Med utgång från Karlstad kan du via cykel, inlines, rullskidor, longboard eller långfärdsskridskor (va?) ta dig söderut till Hammarö eller norrut upp mot Forshaga, Deje, Olsäter, Ransäter, Munkfors, och Råda genom att följa Klarälvsbanan.

Väl uppe i Råda kan du ta av på Klarälvsleden och åka ända upp till Sysslebäck (obs! fruktansvärt långt) om humöret och långdistanslustan skulle falla på.

8. Smått och gott på uteservering

Karlstad är en av Sveriges krogtätaste städer - vilket märks inte minst på sommaren.

Det finns mängder av bra uteserveringar att välja mellan: från The Bishop’s Arms och Båten precis vid Klarälvens kant till krogarna och klubbarna på Kungsgatan där det går att slå sig ned precis i själva kärnan av centrum, och en massa smått och gott däremellan. Via Appia erbjuder kanske Karlstads bästa utsikt från Kupolen på toppen av Mitticity medan den nya Street Friends-båten ska erbjuda kvällsöppet till klockan 3 ute på däck i Inre hamn.

9. Svalka dig på Glasserian

Förra året skapade Terrassen och Glasserian rubriker med ”glasskorven” - en skapelse som förde tankarna till korv och mos men som (till allas stora förtjusning) smakade glass.

Om det blir något liknande i år (och i så fall vad) återstår att se. Klart står hur som helst att det kommer serveras glass i stora lass, och glass är alltid gott i sommarvärmen.

10. Sola på Sandgrundsudden [Gratis]

En av Karlstads mest populära badplatser finns ute på Sandgrundsudden, ett stenkast från Värmlands Museum. Här kan du räkna med att träffa folk så länge solen är framme. Mysigast är att grilla, kasta frisbee, bada, sola och ta in sommardagen tills solen går ned för att sedan slinka in mot centrum längs med älven, ta sig an en uteservering och fortsätta kvällen därifrån.

11. Klubba

I Karlstad finns flera alternativ att välja mellan för dig som vill gå ut och dansa och träffa folk, som Welo, Tempel, Koriander, Pitcher’s och Verket på Nöjesfabriken - alla med olika inriktningar och målgrupp. Strosa runt och känn av pulsen så märker du snart vart du vill vara ikväll.

12. Persbrandt hos Lerin

Mikael Persbrant ställer ut gästutställningen ”Och alla rummen” i Lars Lerins konsthall mellan den 7 juni och 24 juli.

– Hans målningar är verk med stora gester, han tar fram alla känslor när han målar: Ömhet, kärlek, aggressioner. Det är ett starkt måleri, har Lars Lerin berättat för NWT.

13. Få napp [Gratis]

I Karlstads tätort krävs inget fiskekort för dig som fiskar med spö - undantaget Sandbäckstjärn där det planteras fisk och arrangeras fina fiskedagar. Det innebär att du kan fiska fritt i såväl strömmande som stilla vatten så länge du följer de regler som satts upp på skyltar vid respektive fiskeplats.

I Klarälven kan du få lax på kroken och i sjöarna finns bland annat abborre, gös och gädda.

14. Livemusik på innergården

Sommaren på Nöjesfabriken innebär garanterad livemusik på innergården varje vecka. Sommarens spelplan innehåller bland andra John Lindberg Trio, Anders Wendin, Fatboy, Daniel Romano & Rob Coffinshaker, Dough Seegers, Dublin Fair, Christian Kjellvander, José González, Packmopedsturnen, Weeping Willows, Maria och Suicide Zero.

Dessutom kommer det att bjudas på livemusik varje torsdag. Kika på Nöjesfabrikens Facebook-sida för att hålla dig uppdaterad om det.

15. Räkkryssning på Vänern

Från tisdag till lördag kan du hoppa på Stella Polaris för att njuta av tre och en halv timmes kryssning på Vänern, räkor, thaibuffé och ett glas eller två. Ofta bjuds det dessutom på livemusik. Färden som inleds i Inre hamn går mot Tynäs Udde, genom passagen Alster/Jäverön och in mot Skattkärr. Väl där styr skutan antingen mot Kärrholmen eller Västra Långholmen innan det vänder hemåt igen.

Passagerare kan räkna med att vara tillbaka i stan lagom till 21:30-snåret för att antingen fortsätta kvällen eller bege sig hemåt.

16. Picknick i stadsträdgården [Gratis]

I Viken hittar du Karlstads stadsträdgård. Här växer 800 blom-, busk- och trädarter som den intresserade kan kika på, men framför allt är det mysigt att bara breda ut en filt, sätta sig och ta in sommaren och växtligheten. Förslagsvis med någon man tycker om. Det finns också ett litet café i parken för den hungriga eller törstiga.

17. Shoppa

Du som vill shoppa i Karlstad hittar allra flest butiker inne i centrum. Här hittar du bland annat nyöppnade Handelskvarteret Valvet, Mitticity, Duvanhuset och 15-huset, samt förstås en lång, lång rad ytterligare butiker och möjlighet att fika, äta eller slå sig ned på någon av stadens uteserveringar.

Du som besöker Skutberget eller Bomstad i sommar har närmst till Bergvik Köpcenter med nära 80 butiker. Vid Välsviken finns också ett handelsområde med större outlet-butiker.

18. Spela minigolf

Få saker smakar så gott i sommarvärmen som en ordentlig utklassningsseger i minigolf. I Karlstad kan du spela i Mariebergsskogen, på Bomstad, Skutberget eller på den nyöppnade äventyrsgolfbanan på Kroppkärr.

19. Låna en cykel [Gratis]

Om du inte har någon egen cykel kan du låna en gratis. Under sommaren kan du låna Solacykeln på Stora torget, cykla hela dagen och lämna tillbaka den senare samma dag, förutsatt att du har fyllt 18 år och har en fotolegitimation. Trampa på!

20. Spring Karlstads stadslopp

Den 18 juni går den 37:e upplagan av Karlstad stadslopp av stapeln. Drygt 5 000 brukar samlas varje år för att springa antingen 10 eller 21 kilometer genom centrala Karlstad. På grund av ombyggnationer, främst vid Kanikenäset längs Hammaröleden i Karlstad, har arrangören IF Göta fått lägga om den tidigare bansträckningen.

Den nya banan är lite flackare än den tidigare vilket borde innebära goda möjligheter att slå nytt rekord - för den tävlingsriktade.

21. The Island festival

Endagsfestivalen The Island Festival debuterade så sent som förra året men känns redan som en av sommarens självklarheter.

I år kommer Axwell, Dada Life, Silvana Imam, Otto Knows, Daniel Adams-Ray, Joy M’Batha, Hoffmaestro och Little Jinder på besök till Sandgrundsudden. Vi hoppas förstås på en lika storslagen show som bland annat Zara Larsson och David Guetta.

22. Paddla fort eller sakta

I juninumret av Karlstadsliv testar vi träningsformen paddling. Att det skulle vara en träningsform är väl, förresten, en sanning med utrymme för viss modifikation. Hur jobbigt det blir beror ju helt på hur snabbt man paddlar, menar vi.

Att paddla kan också beskrivas som en utflykt, till exempel, och det är verkligen något som alla borde prova i en älvnära stad som Karlstad. Hos Karlstads Paddlarklubb kan du få hjälp med att komma i gång eller bara prova på i en nybörjarkurs, och om du bara vill komma ut i naturen i en vanlig kanot kan du hyra en på Orrleken.