Hon blev ”Fanny i Ack Värmland” med två miljoner svenskar över en natt när TV4-serien Ack Värmland hade premiär i mars förra året. Säsong två ska spelas in till hösten men innan dess vill Ida hinna göra sig ett namn som sig själv.

Hur förändrades ditt liv när du ”blev” Fanny?

– Väldigt mycket. Det... Livet, har ändrats väldigt mycket. Det varnade de för också, att det räcker med att det har varit ett avsnitt och sen kommer det vara en helt annan grej att gå på stan, och så var det verkligen. Det var svårt att ta. Jag tyckte faktiskt att det var jobbigt. Jag visste inte hur jag skulle ta emot det.

Ta emot vad då? Att folk kollade och så?

– Ja, att de kollar och man ser att de pratar och viskar. Folk är inte jättediskreta även fast de kanske tror det. Man blir lite såhär, vad viskar de om? Vad säger de om mig? Sen när folk kom fram och sa att det var bra så blev man ju skitglad men i början visste jag inte vad jag skulle säga. Det var jättekonstigt, från att bara kunna gå runt och göra precis vad jag vill till att ha ögonen på sig, typ. Men jag har lärt mig att tas med det så att säga. Det är väldigt kul när folk kommer fram. Det är roligare än när de sitter och pratar i ett hörn.

Hur gick det till när du fick rollen? Gick du på öppen audition?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag har aldrig hållit på med skådespeleri. Jag gjorde två musikaler när jag var liten och that's it typ. Min moster skickade faktiskt till mig, ”det här skulle du passa som”, men så var det på min mammas födelsedagskalas och sådär och jag kände inte att jag skulle klara det för jag har aldrig gjort något liknande, så då gick jag faktiskt inte på den. Men jag visste att den var.

Trodde det var en biroll

Några veckor senare ringde Idas pappa (Malte Hallquist) och berättade att Björn Andersson-Ling (som spelar Pontus i Ack Värmland) hade tipsat Ulf Malmros om Ida. Malte känns också igen som komiker och har tidigare bland annat jobbat med Björn Andersson-Ling och Johan Östling i scenshowen Stört.

– Och när de ändå ringer efter en så är det väl bara skitkul att testa.

Blev det ungefär samma Fanny på auditiontillfället som det blev sen i TV-serien?

– Ja, verkligen.

Och sen då?

– Sen åkte jag hem, det blev bara det tillfället. Sen när de ringde och berättade att jag hade fått rollen så visste jag inte att det var en huvudroll utan trodde det var en biroll. Jag visste att jag var dotter till Mia men inte att det var en huvudroll. Jag var inte så påläst faktiskt utan tänkte att det här är en kul grej och det får gå som det går.

Hur mycket av Ida är Fanny och vice versa? Är ni samma?

– Nej, det är vi inte, men eftersom jag spelar en tjej i min egen ålder så är det klart man känner igen mycket. Det var enklare att agera utefter det. Jag har också en mamma som jag kan bli arg på och det finns pojkar man kan bli arg på och kompisar man kan bli trött på också.

Men då kommer det bli en skillnad i säsong två då. Det är ju ett barn i bilden nu och det har du inte några egna.

– Nej, det har jag verkligen inte, men jag älskar att vara med barn och jag umgås med dem jämt eftersom jag jobbar som resurslärare. Jag tror jag kommer klara av att leka mamma bra. Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara mamma i alla fall.

Förutom Fanny och Ack Värmland då, skulle du vilja skådespela något mer?

– Ja! Det skulle jag verkligen, har jag kommit på. Först var det att jag kan luta mig tillbaka på det här eftersom jag vet att det kommer en säsong två och sen vet man ju inte ifall det blir en säsong tre och oavsett hur många det blir så kommer det att ta slut någon gång. Då har jag känt att nu när jag har längtat så sjukt mycket efter det här så kommer jag att längta även när det är slut. Men jag kanske bara passar som Fanny? Jag vet ju inte eftersom att jag inte har testat. Det skulle vara kul att testa tycker jag, bara för att se om man passar i en annan slags roll.

Tuff start

Ack Värmland spelades in i Trollhättan. För den då 20-årige Ida Hallquist var det en helt ny grej. Hon beskriver att hon fick ”en lätt panikångestattack” under den första natten.

– Det blev så tydligt på riktigt då. Då fick jag ångest för jag kände att jag inte kan det här. Vad gör jag här? Så jag sov inte så mycket den natten, men sen gick jag upp och körde och det gick ju bra liksom. Teamet var hur goa som helst och de var jättepeppande hela tiden och sa att det var bra och skrattade, men jag mådde ganska dåligt den första veckan, kanske två. Det var ångest liksom. Pappa kom till mig och sov med mig första veckan så... Ja, men bara att få prata med någon som man känner, jag hade ju ingen som jag kände där. Sen lärde man ju känna dem såklart.

Växte som människa

Det har knappt gått ett och ett halvt år sedan Ida läste sina första repliker i Ack Värmland. Hon beskriver det som att hon var ”en mycket mindre människa än vad jag är i dag”.

– Jag var mycket mer beroende av andra. Jag skulle aldrig kunna bo själv till exempel. Jag bodde fortfarande hemma hos mamma och pappa och hade pojkvän som jag var jätteberoende av, och så åker jag dit och så hade jag ingen helt plötsligt. Jag tror det var mycket sånt också.

– Men sista veckan hade jag ångest över att flytta hem. Då ville jag inte flytta hem till mamma och pappa utan då ville jag ju bo själv och jag gjorde slut med pojkvännen och... Jag kände att jag blev mer säker på mig själv och på vad jag ville med mitt liv. Jag växte.

När vände det till att du kände att du växte och att det här fixar jag?

– Jo, men det kände jag från... Vecka tre då, säger vi. Jag har ingen koll så men det blev mer och mer så för varje vecka. De sista fem veckorna är det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv. Utan tvekan.

Har du några restriktioner inför säsong två? Får du klippa dig hur du vill och så?

– Nej, det får jag inte. Jag får inte klippa mig kort för jag har väldigt långt hår i serien. Jag sparar det själv nu så att det inte ska se så dumt ut som det gjorde sist. Då hade jag väldigt kort hår själv och väldigt lång hårförlängning. Jag hade tofs nästan hela tiden och det var för att det inte skulle synas att det var så stor skillnad. Sen får jag inte färga. Eller, det är klart jag får färga det blont men det sliter ju bara på mitt hår eftersom jag vet att jag ska färga det mörkt snart igen.

Fokus på musiken

Tanken från början var att ytterligare en säsong av Ack Värmland skulle spelas in nu i april och sändas i höst, men inspelningen har skjutits upp till augusti på grund av sjukdom. Karlstadsliv har inte kunnat ta reda på mer detaljer än att någon är sjuk men kommer att bli frisk igen. För TV-serien innebär det här alltså en försening men för Ida Hallquist innebär luckan en möjlighet att jobba med musik i stället.

– Jag försöker få upp ett namn som Ida Hallquist. Jag älskar att vara Fanny men jag vill ju sjunga också och då är det Ida som gäller.

– Det gäller att hitta en låt som sprids utav bara helvete, så att man syns. Jag har fått ganska många streams på Spotify men utan att någon har swishat iväg.

Är det målet, att slå stort?

– Ja, men det är det. Först i Sverige så att folk här förstår att jag inte bara är Fanny. Men det är många som har svårt att ta det. Jag pratade med någon om Gina Dirawi som är programledare och har sin blogg och allt det här. Hon är ju jätteduktig på att sjunga och hon har släppt en eller två singlar, men folk liksom... Nej, hon ska inte sjunga. Folk har svårt att ställa om. De ser henne som programledare och då har de svårt att se henne sjunga. Jag tror man får kämpa ett tag och då hjälper det att ha en skitbra låt. Men jag tycker ändå att det blir bättre och bättre. Det är fler och fler som hör av sig och längtar efter nya singlar och så.

521 665 lyssningar

Ida Hallquist och Rasmus Hagens cover på ”Try Me” av Jason Derulo och Jennifer Lopez har fått över en halv miljon lyssningar på Spotify. De senaste veckorna har Ida åkt mellan Karlstad, Stockholm och Berlin för att spela in nya låtar. Hon har dessutom skrivit och spelat in en låt tillsammans med den tyska DJ-stjärnan Thomas Gold.

– Vi mejlade i fredags och han berättade att den låten som vi skrev är en av hans och hela hans skivbolags favorit, så den är klar för hans album nu och kan till och med kanske bli en singel. Det vet vi inte än men det känns väldigt kul. Det är det jag tror mest på just nu.

Vad tycker personen Ida om att göra, mer än musiken och skådespeleriet?

– Jag gillar verkligen att ha kul. Det är verkligen något jag mår bra av. Det gör väl alla. Jag skrattar mycket, skrattar högt, och jag älskar det. När jag är hes och inte får ut mitt skratt så kommer det ut ur mina ögon. Då kommer det tårar i stället. Jag tycker om att umgås med folk som är roliga och som får mig att skratta mycket. Jag tycker inte om att bara sitta... Eller, det är väl jätteskönt ibland, typ som i dag. Det här är ju rätt skönt att vi bara sitter nu, men jag tycker om att se fram emot att man ska göra någonting kul!

Hur förändrades ditt liv när du ”blev” Fanny?

– Väldigt mycket. Det... Livet, har ändrats väldigt mycket. Det varnade de för också, att det räcker med att det har varit ett avsnitt och sen kommer det vara en helt annan grej att gå på stan, och så var det verkligen. Det var svårt att ta. Jag tyckte faktiskt att det var jobbigt. Jag visste inte hur jag skulle ta emot det.

Ta emot vad då? Att folk kollade och så?

– Ja, att de kollar och man ser att de pratar och viskar. Folk är inte jättediskreta även fast de kanske tror det. Man blir lite såhär, vad viskar de om? Vad säger de om mig? Sen när folk kom fram och sa att det var bra så blev man ju skitglad men i början visste jag inte vad jag skulle säga. Det var jättekonstigt, från att bara kunna gå runt och göra precis vad jag vill till att ha ögonen på sig, typ. Men jag har lärt mig att tas med det så att säga. Det är väldigt kul när folk kommer fram. Det är roligare än när de sitter och pratar i ett hörn.

Hur gick det till när du fick rollen? Gick du på öppen audition?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag har aldrig hållit på med skådespeleri. Jag gjorde två musikaler när jag var liten och that's it typ. Min moster skickade faktiskt till mig, ”det här skulle du passa som”, men så var det på min mammas födelsedagskalas och sådär och jag kände inte att jag skulle klara det för jag har aldrig gjort något liknande, så då gick jag faktiskt inte på den. Men jag visste att den var.

Trodde det var en biroll

Några veckor senare ringde Idas pappa (Malte Hallquist) och berättade att Björn Andersson-Ling (som spelar Pontus i Ack Värmland) hade tipsat Ulf Malmros om Ida. Malte känns också igen som komiker och har tidigare bland annat jobbat med Björn Andersson-Ling och Johan Östling i scenshowen Stört.

– Och när de ändå ringer efter en så är det väl bara skitkul att testa.

Blev det ungefär samma Fanny på auditiontillfället som det blev sen i TV-serien?

– Ja, verkligen.

Och sen då?

– Sen åkte jag hem, det blev bara det tillfället. Sen när de ringde och berättade att jag hade fått rollen så visste jag inte att det var en huvudroll utan trodde det var en biroll. Jag visste att jag var dotter till Mia men inte att det var en huvudroll. Jag var inte så påläst faktiskt utan tänkte att det här är en kul grej och det får gå som det går.

Hur mycket av Ida är Fanny och vice versa? Är ni samma?

– Nej, det är vi inte, men eftersom jag spelar en tjej i min egen ålder så är det klart man känner igen mycket. Det var enklare att agera utefter det. Jag har också en mamma som jag kan bli arg på och det finns pojkar man kan bli arg på och kompisar man kan bli trött på också.

Men då kommer det bli en skillnad i säsong två då. Det är ju ett barn i bilden nu och det har du inte några egna.

– Nej, det har jag verkligen inte, men jag älskar att vara med barn och jag umgås med dem jämt eftersom jag jobbar som resurslärare. Jag tror jag kommer klara av att leka mamma bra. Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara mamma i alla fall.

Förutom Fanny och Ack Värmland då, skulle du vilja skådespela något mer?

– Ja! Det skulle jag verkligen, har jag kommit på. Först var det att jag kan luta mig tillbaka på det här eftersom jag vet att det kommer en säsong två och sen vet man ju inte ifall det blir en säsong tre och oavsett hur många det blir så kommer det att ta slut någon gång. Då har jag känt att nu när jag har längtat så sjukt mycket efter det här så kommer jag att längta även när det är slut. Men jag kanske bara passar som Fanny? Jag vet ju inte eftersom att jag inte har testat. Det skulle vara kul att testa tycker jag, bara för att se om man passar i en annan slags roll.

Tuff start

Ack Värmland spelades in i Trollhättan. För den då 20-årige Ida Hallquist var det en helt ny grej. Hon beskriver att hon fick ”en lätt panikångestattack” under den första natten.

– Det blev så tydligt på riktigt då. Då fick jag ångest för jag kände att jag inte kan det här. Vad gör jag här? Så jag sov inte så mycket den natten, men sen gick jag upp och körde och det gick ju bra liksom. Teamet var hur goa som helst och de var jättepeppande hela tiden och sa att det var bra och skrattade, men jag mådde ganska dåligt den första veckan, kanske två. Det var ångest liksom. Pappa kom till mig och sov med mig första veckan så... Ja, men bara att få prata med någon som man känner, jag hade ju ingen som jag kände där. Sen lärde man ju känna dem såklart.

Växte som människa

Det har knappt gått ett och ett halvt år sedan Ida läste sina första repliker i Ack Värmland. Hon beskriver det som att hon var ”en mycket mindre människa än vad jag är i dag”.

– Jag var mycket mer beroende av andra. Jag skulle aldrig kunna bo själv till exempel. Jag bodde fortfarande hemma hos mamma och pappa och hade pojkvän som jag var jätteberoende av, och så åker jag dit och så hade jag ingen helt plötsligt. Jag tror det var mycket sånt också.

– Men sista veckan hade jag ångest över att flytta hem. Då ville jag inte flytta hem till mamma och pappa utan då ville jag ju bo själv och jag gjorde slut med pojkvännen och... Jag kände att jag blev mer säker på mig själv och på vad jag ville med mitt liv. Jag växte.

När vände det till att du kände att du växte och att det här fixar jag?

– Jo, men det kände jag från... Vecka tre då, säger vi. Jag har ingen koll så men det blev mer och mer så för varje vecka. De sista fem veckorna är det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv. Utan tvekan.

Har du några restriktioner inför säsong två? Får du klippa dig hur du vill och så?

– Nej, det får jag inte. Jag får inte klippa mig kort för jag har väldigt långt hår i serien. Jag sparar det själv nu så att det inte ska se så dumt ut som det gjorde sist. Då hade jag väldigt kort hår själv och väldigt lång hårförlängning. Jag hade tofs nästan hela tiden och det var för att det inte skulle synas att det var så stor skillnad. Sen får jag inte färga. Eller, det är klart jag får färga det blont men det sliter ju bara på mitt hår eftersom jag vet att jag ska färga det mörkt snart igen.

Fokus på musiken

Tanken från början var att ytterligare en säsong av Ack Värmland skulle spelas in nu i april och sändas i höst, men inspelningen har skjutits upp till augusti på grund av sjukdom. Karlstadsliv har inte kunnat ta reda på mer detaljer än att någon är sjuk men kommer att bli frisk igen. För TV-serien innebär det här alltså en försening men för Ida Hallquist innebär luckan en möjlighet att jobba med musik i stället.

– Jag försöker få upp ett namn som Ida Hallquist. Jag älskar att vara Fanny men jag vill ju sjunga också och då är det Ida som gäller.

– Det gäller att hitta en låt som sprids utav bara helvete, så att man syns. Jag har fått ganska många streams på Spotify men utan att någon har swishat iväg.

Är det målet, att slå stort?

– Ja, men det är det. Först i Sverige så att folk här förstår att jag inte bara är Fanny. Men det är många som har svårt att ta det. Jag pratade med någon om Gina Dirawi som är programledare och har sin blogg och allt det här. Hon är ju jätteduktig på att sjunga och hon har släppt en eller två singlar, men folk liksom... Nej, hon ska inte sjunga. Folk har svårt att ställa om. De ser henne som programledare och då har de svårt att se henne sjunga. Jag tror man får kämpa ett tag och då hjälper det att ha en skitbra låt. Men jag tycker ändå att det blir bättre och bättre. Det är fler och fler som hör av sig och längtar efter nya singlar och så.

521 665 lyssningar

Ida Hallquist och Rasmus Hagens cover på ”Try Me” av Jason Derulo och Jennifer Lopez har fått över en halv miljon lyssningar på Spotify. De senaste veckorna har Ida åkt mellan Karlstad, Stockholm och Berlin för att spela in nya låtar. Hon har dessutom skrivit och spelat in en låt tillsammans med den tyska DJ-stjärnan Thomas Gold.

– Vi mejlade i fredags och han berättade att den låten som vi skrev är en av hans och hela hans skivbolags favorit, så den är klar för hans album nu och kan till och med kanske bli en singel. Det vet vi inte än men det känns väldigt kul. Det är det jag tror mest på just nu.

Vad tycker personen Ida om att göra, mer än musiken och skådespeleriet?

– Jag gillar verkligen att ha kul. Det är verkligen något jag mår bra av. Det gör väl alla. Jag skrattar mycket, skrattar högt, och jag älskar det. När jag är hes och inte får ut mitt skratt så kommer det ut ur mina ögon. Då kommer det tårar i stället. Jag tycker om att umgås med folk som är roliga och som får mig att skratta mycket. Jag tycker inte om att bara sitta... Eller, det är väl jätteskönt ibland, typ som i dag. Det här är ju rätt skönt att vi bara sitter nu, men jag tycker om att se fram emot att man ska göra någonting kul!

Ida i Karlstadslivs podcast

Du kan lyssna på hela intervjun i Karlstadslivs podcast. Den hittar du i din podcast-app på telefonen eller på Karlstadsliv.se.