Den här veckan lyfter elever på Sundsta- och Älvkullegymnasiet frågor om allas rätt till att älska och vara med vem man vill. På fredag avslutas veckan med en parad där alla är välkomna.

Veckan är till för att skapa en trevlig, öppen stämning där alla ska känna sig välkomna och där alla har samma värde, säger Selma Berglund som pluggar media på skolan och arrangerar Sundsta- och Älvullegymnasiets pride-vecka tillsammans med Johan Ekström, Signe Josefsson och Malin Rolf.

Veckan kommer bland annat att bjuda på en föreläsning kring HBTQ inom idrott med Marcus Juhlin som är trefaldig SM-guldvinnare med Carlstad Crusaders i amerikansk fotboll och som kom ut som homosexuell i HBTQ-tidningen QX i mars 2014.

På besök kommer också projektet Pride in Uganda som stöttar organisationer i Uganda i arbetet för HBTQ-personers rättigheter.

– Och så är det klubbdagar och Instagram-tävlingar och skattjakter och sånt som kommer hända, säger Selma Berglund.

Vad tycker eleverna på skolan om pride-veckan?

– Det är positiv stämning! Det har bara gått två dagar än så länge men jag har bara hört positivt hittills. Det är skönt att det inte har varit något negativt. Det är ju en risk i och med att HBTQ-personer är en utsatt grupp och det har vi... Vi har inte varit oroliga över det men det har funnits i tanken att det kan hända.

Avslutar med parad

Pricken över i:et sätts på fredag. Då öppnar pride-veckan upp och ger sig ut på stan i form av en parad som börjar på fotbollsplanen mellan Sundstagymnasiet och Sundstabadet klockan 16:00. Därefter ska paraden gemensamt gå mot museiparken där det kommer finnas en scen med dans, tal och musik. Den primära målgruppen är ungdomar men alla är välkomna.

– Det blir ett bra avslut på veckan. Det är kul med parader och det brukar vara uppskattat, och det är viktigt att visa att det här inte bara är för eleverna som går på Sundsta- och Älvkullen. Vi vill bjuda in alla andra så att de också kan ta del av pride.

Väderprognosen visar regn på onsdag och torsdag, men på fredag ska det förhoppningsvis klarna. Selma Berglund menar dock att paraden inte kommer låta sig stoppas av lite regn.

– Vi kommer gå oavsett. Inget kan stoppa oss, säger hon med ett skratt.

Veckan är till för att skapa en trevlig, öppen stämning där alla ska känna sig välkomna och där alla har samma värde, säger Selma Berglund som pluggar media på skolan och arrangerar Sundsta- och Älvullegymnasiets pride-vecka tillsammans med Johan Ekström, Signe Josefsson och Malin Rolf.

Veckan kommer bland annat att bjuda på en föreläsning kring HBTQ inom idrott med Marcus Juhlin som är trefaldig SM-guldvinnare med Carlstad Crusaders i amerikansk fotboll och som kom ut som homosexuell i HBTQ-tidningen QX i mars 2014.

På besök kommer också projektet Pride in Uganda som stöttar organisationer i Uganda i arbetet för HBTQ-personers rättigheter.

– Och så är det klubbdagar och Instagram-tävlingar och skattjakter och sånt som kommer hända, säger Selma Berglund.

Vad tycker eleverna på skolan om pride-veckan?

– Det är positiv stämning! Det har bara gått två dagar än så länge men jag har bara hört positivt hittills. Det är skönt att det inte har varit något negativt. Det är ju en risk i och med att HBTQ-personer är en utsatt grupp och det har vi... Vi har inte varit oroliga över det men det har funnits i tanken att det kan hända.

Avslutar med parad

Pricken över i:et sätts på fredag. Då öppnar pride-veckan upp och ger sig ut på stan i form av en parad som börjar på fotbollsplanen mellan Sundstagymnasiet och Sundstabadet klockan 16:00. Därefter ska paraden gemensamt gå mot museiparken där det kommer finnas en scen med dans, tal och musik. Den primära målgruppen är ungdomar men alla är välkomna.

– Det blir ett bra avslut på veckan. Det är kul med parader och det brukar vara uppskattat, och det är viktigt att visa att det här inte bara är för eleverna som går på Sundsta- och Älvkullen. Vi vill bjuda in alla andra så att de också kan ta del av pride.

Väderprognosen visar regn på onsdag och torsdag, men på fredag ska det förhoppningsvis klarna. Selma Berglund menar dock att paraden inte kommer låta sig stoppas av lite regn.

– Vi kommer gå oavsett. Inget kan stoppa oss, säger hon med ett skratt.