Det drar ihop sig för Vasaloppet och många ligger i hårdträning för att klara av de nio mil som sträcker sig mellan Berga by och Mora. En som ska åka är Robin Hansson, 28 år från Skattkärr, efter en handskakning på fyllan.

Du ska åka Vasaloppet, helt otränad?

– Jajjamen!

Varför?

– Det var en dum handskakning på fyllan som började det här. Det började med att min kompis pratade på att han skulle åka Vasaloppet och då trodde inte jag att han var så pass tränad att han skulle kunna göra det. Jag skrattade mer eller mindre åt honom och sa att ”kan du åka Vasaloppet så kan fan jag också göra det!”. Och då slet jag ju fram näven och tog i hand och då är det väl bara att hålla det.

Tror du att du kommer i mål?

– Jag vet inte! Det ska bli spännande att se. Jag ska försöka i alla fall.

Har du förberett dig på något sätt?

– Jag tog mig runt 7,5 kilometer här för någon månad sen. Det är det jag har gjort i vinter, som träning.

Är 7,5 kilometer det längsta du har åkt någonsin?

– Ja, det är det.

Men Vasaloppet är ju mycket längre.

– Ja, men jag tänkte att om jag orkar hålla en mil per timme så borde det vara rätt lugnt. Är man bara tillräckligt stönig så borde det inte vara något bekymmer.

Hur ska du fira om du kommer i mål?

– Jag har sagt att jag ska ta en starköl om jag kommer i mål. Jag lär väl inte kunna gå efteråt så det blir att fira i soffan tror jag.

Har du fått några reaktioner?

– Folk tycker att jag är dum i huvudet som ska göra det. De skrattar mest och säger att jag inte kommer klara det. Det är många som tror att jag inte ens kommer att åka.

Men du ska visa dem?

– Jag måste ju visa dem. Har jag tagit i hand på att jag ska åka Vasaloppet så är det bara att göra det.

Du ska åka Vasaloppet, helt otränad?

– Jajjamen!

Varför?

– Det var en dum handskakning på fyllan som började det här. Det började med att min kompis pratade på att han skulle åka Vasaloppet och då trodde inte jag att han var så pass tränad att han skulle kunna göra det. Jag skrattade mer eller mindre åt honom och sa att ”kan du åka Vasaloppet så kan fan jag också göra det!”. Och då slet jag ju fram näven och tog i hand och då är det väl bara att hålla det.

Tror du att du kommer i mål?

– Jag vet inte! Det ska bli spännande att se. Jag ska försöka i alla fall.

Har du förberett dig på något sätt?

– Jag tog mig runt 7,5 kilometer här för någon månad sen. Det är det jag har gjort i vinter, som träning.

Är 7,5 kilometer det längsta du har åkt någonsin?

– Ja, det är det.

Men Vasaloppet är ju mycket längre.

– Ja, men jag tänkte att om jag orkar hålla en mil per timme så borde det vara rätt lugnt. Är man bara tillräckligt stönig så borde det inte vara något bekymmer.

Hur ska du fira om du kommer i mål?

– Jag har sagt att jag ska ta en starköl om jag kommer i mål. Jag lär väl inte kunna gå efteråt så det blir att fira i soffan tror jag.

Har du fått några reaktioner?

– Folk tycker att jag är dum i huvudet som ska göra det. De skrattar mest och säger att jag inte kommer klara det. Det är många som tror att jag inte ens kommer att åka.

Men du ska visa dem?

– Jag måste ju visa dem. Har jag tagit i hand på att jag ska åka Vasaloppet så är det bara att göra det.