Värmländska The Hebbe Sisters julturnérar länet runt tillsammans med Duo Sentire i samarbete med Wermlandsoperan.

Systrarna (som är systrar på riktigt) kommer att avverka ett drygt 30-tal spelningar i Värmland, bland annat på Wermlandsoperans operacafé i Karlstad den 15 december. Med sig har de Duo Sentire (Ulrika Hebbe, piano och Lars-Inge Bjärlestam, Cello), för systrarna mest kända som deras föräldrar.

– Det känns väldigt kul! Överallt vi kommer är det så glada människor vi möts av och det är så mysiga små bygdegårdar och kapell vi spelar på. Vi får verkligen chansen att uppleva många delar av Värmland som vi aldrig sett tidigare, säger Emelie Hebbe, äldst i systerskaran.

– Det är ett väldigt bra initiativ av operan att åka runt på landsbygden i stället för att allt ska vara i stan. Då får alla möjlighet att lyssna på musik, säger Josefine Hebbe.

Showen består av olika genrer med allt från klassisk musik, swing, musikal och så klart många älskade julklassiker. Förutom musik bjuder familjen även på dans, dikt och lite teater, förklarar gruppen själva.

På vilket sätt har faktumet att ni är systrar påverkat er trio?

– Jag tror att det blir lättare att kommunicera på många sätt. Det är mycket som går automatiskt och som man inte behöver uttala. Man kan vara väldigt ärlig med varandra och det tycker jag är väldigt skönt. Ibland är vi nästan brutalt ärliga men alla vet ju om att vi är det för att vi vill att musiken ska bli så bra som möjligt. Då kan vi ändå hantera det, säger Emelie.

– Det är jätteskönt på scenen också om man behöver förmedla något. Då kan man inte alltid skrika rakt över scenen utan det kanske räcker med en liten blick för att de andra ska förstå, säger Josefine.

– Musikaliskt, att vi är syskon, innebär det att vi har ganska lika röster. Inte identiska röster, vilket är bra, men en gemensam klang vilket gör att vi får ett tight sound.

Ni har tidigare kommit till semifinal i Talang - känns det här som ett genombrott på nytt?

– Vi har ju hållit på så intensivt hela tiden så det känns inte riktigt som ett genombrott på nytt, men man kan nog säga att det är det största vi har gjort, säger Emelie.

– Och mest krävande, skrattar Josefine.

Hur stora vill ni bli? Vad är drömmen och visionen?

– Drömmen är att kunna leva på det här. Vi har inte som mål att vi måste bli kända utan bara att få jobba med det. Det kan man ju genom att vara med på massa konserter och vara med på olika evenemang. Sen är det såklart roligt att få vara med på speciella och stora spelningar. Och utomlands vore en dröm, säger Emelie.

 

Foto: Christer Lönnroth

Systrarna (som är systrar på riktigt) kommer att avverka ett drygt 30-tal spelningar i Värmland, bland annat på Wermlandsoperans operacafé i Karlstad den 15 december. Med sig har de Duo Sentire (Ulrika Hebbe, piano och Lars-Inge Bjärlestam, Cello), för systrarna mest kända som deras föräldrar.

– Det känns väldigt kul! Överallt vi kommer är det så glada människor vi möts av och det är så mysiga små bygdegårdar och kapell vi spelar på. Vi får verkligen chansen att uppleva många delar av Värmland som vi aldrig sett tidigare, säger Emelie Hebbe, äldst i systerskaran.

– Det är ett väldigt bra initiativ av operan att åka runt på landsbygden i stället för att allt ska vara i stan. Då får alla möjlighet att lyssna på musik, säger Josefine Hebbe.

Showen består av olika genrer med allt från klassisk musik, swing, musikal och så klart många älskade julklassiker. Förutom musik bjuder familjen även på dans, dikt och lite teater, förklarar gruppen själva.

På vilket sätt har faktumet att ni är systrar påverkat er trio?

– Jag tror att det blir lättare att kommunicera på många sätt. Det är mycket som går automatiskt och som man inte behöver uttala. Man kan vara väldigt ärlig med varandra och det tycker jag är väldigt skönt. Ibland är vi nästan brutalt ärliga men alla vet ju om att vi är det för att vi vill att musiken ska bli så bra som möjligt. Då kan vi ändå hantera det, säger Emelie.

– Det är jätteskönt på scenen också om man behöver förmedla något. Då kan man inte alltid skrika rakt över scenen utan det kanske räcker med en liten blick för att de andra ska förstå, säger Josefine.

– Musikaliskt, att vi är syskon, innebär det att vi har ganska lika röster. Inte identiska röster, vilket är bra, men en gemensam klang vilket gör att vi får ett tight sound.

Ni har tidigare kommit till semifinal i Talang - känns det här som ett genombrott på nytt?

– Vi har ju hållit på så intensivt hela tiden så det känns inte riktigt som ett genombrott på nytt, men man kan nog säga att det är det största vi har gjort, säger Emelie.

– Och mest krävande, skrattar Josefine.

Hur stora vill ni bli? Vad är drömmen och visionen?

– Drömmen är att kunna leva på det här. Vi har inte som mål att vi måste bli kända utan bara att få jobba med det. Det kan man ju genom att vara med på massa konserter och vara med på olika evenemang. Sen är det såklart roligt att få vara med på speciella och stora spelningar. Och utomlands vore en dröm, säger Emelie.

 

Foto: Christer Lönnroth