18-årige Hampus Hedström har över 70 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal, deltog nyss i finalen på stand up-tävlingen Bungy Comedy i Grums och jobbar som underhållare på heltid.
– Jag startade i januari och lade ut ett humorklipp i veckan. Sen tog det fart väldigt fort och har blivit ett jobb med en inkomst som jag kan leva på, säger han om Youtube-succén.

Kanalen, där Hampus skapar humor ur vardagsbetraktelser, riktar sig främst till ungdomar. Hans mest populära klipp har drygt 200 000 visningar, vilket inte vill säga lite med tanke på att Hampus pratar svenska i klippen.

Viljan att nå ut och underhålla en publik har funnits länge. Redan som elvaåring började Hampus uppträda med trolleri - en hobby som också blivit till ett yrke på senare år.

– Jag trollar fortfarande, det gör jag. Youtube-kanalen har bara tagit väldigt mycket mer plats på sistone. Jag är runt på företagsevent, och det blir mer och mer humor nu. Mer humor på Youtube och jag har även börjat med stand-up och vill utveckla det mer.

Mixen mellan magi och komedi kallar han för ”stand-up-magic”.

Hans första stand-up-framträdande ägde rum på Bungy Comedy i Grums (initierat och arrangerat av Kristoffer Appelquist och Erik Axelsson) tidigare i höst.

– Stand-up är ju helt nytt för mig. Jag skulle absolut inte kalla mig för stand-up-komiker ännu. Jag kör ju och mitt mål är att åka runt på så mycket klubbar som... Stand-up är ju väldigt hårt. Du måste åka runt och uppträda för olika publiker och bomma. Det är det som är grejen. Det går inte att öva hemma på rummet. Du kan plugga in det du ska säga men mer än så går det inte. Det är mitt mål i höst, att åka runt och öva och se om det här är något för mig.

Stand-up-komiker eller inte: Hampus gick till final och fick, tillsammans med övriga finalister, löfte om att komma och uppträda på stand-up-krogen Norra Brunn i Stockholm.

Var du nervös inför det första framträdandet?

– Ja, magi och stand-up är verkligen två helt skilda saker. Det var som att starta om på noll. Det är någonting helt annat, så självklart, jag var jättenervös.

Kan man säga att du har blivit kändis nu?

– Det beror på vem man frågar tror jag. Man kan säga att Youtube-kändisar är de mest okända kändisarna. Jag kom hem i förrgår från en fan-träff i Stockholm på Friends arena. Då är det ju organiserat och så står vi där i några timmar och tar kort och folk är glada och sådär. Så, självklart, folk kommer fram till mig på stan nu och det kommer väl som en smärre chock. Youtube slog väldigt fort på väldigt kort tid, så får mig är det ganska skumt att folk känner igen mig. Så, det beror på vem du frågar. Frågar du en pappa så är jag inte kändis, men frågar du en 15-åring så... Kanske!

Du håller på med stand-up, magi och har en framgångsrik Youtube-kanal. Vad ska du bli när du blir stor?

– Jag kan gissa att jag kommer nog aldrig besvara den frågan. Jag gick film och fick en grym utbildning inom det på Sundsta, så jag kom svinlångt i Youtube på grund av det. Youtube handlar ju om det, där är nog idén det viktigaste. Tekniken går alltid att lösa, men det är jag väldigt glad över att jag kan. Jag tänker kötta lite stand-up, fortsätta med Youtube-kanalen och få den att växa och sen se vart allting leder. Jag kör så länge jag flyger.

Kanalen, där Hampus skapar humor ur vardagsbetraktelser, riktar sig främst till ungdomar. Hans mest populära klipp har drygt 200 000 visningar, vilket inte vill säga lite med tanke på att Hampus pratar svenska i klippen.

Viljan att nå ut och underhålla en publik har funnits länge. Redan som elvaåring började Hampus uppträda med trolleri - en hobby som också blivit till ett yrke på senare år.

– Jag trollar fortfarande, det gör jag. Youtube-kanalen har bara tagit väldigt mycket mer plats på sistone. Jag är runt på företagsevent, och det blir mer och mer humor nu. Mer humor på Youtube och jag har även börjat med stand-up och vill utveckla det mer.

Mixen mellan magi och komedi kallar han för ”stand-up-magic”.

Hans första stand-up-framträdande ägde rum på Bungy Comedy i Grums (initierat och arrangerat av Kristoffer Appelquist och Erik Axelsson) tidigare i höst.

– Stand-up är ju helt nytt för mig. Jag skulle absolut inte kalla mig för stand-up-komiker ännu. Jag kör ju och mitt mål är att åka runt på så mycket klubbar som... Stand-up är ju väldigt hårt. Du måste åka runt och uppträda för olika publiker och bomma. Det är det som är grejen. Det går inte att öva hemma på rummet. Du kan plugga in det du ska säga men mer än så går det inte. Det är mitt mål i höst, att åka runt och öva och se om det här är något för mig.

Stand-up-komiker eller inte: Hampus gick till final och fick, tillsammans med övriga finalister, löfte om att komma och uppträda på stand-up-krogen Norra Brunn i Stockholm.

Var du nervös inför det första framträdandet?

– Ja, magi och stand-up är verkligen två helt skilda saker. Det var som att starta om på noll. Det är någonting helt annat, så självklart, jag var jättenervös.

Kan man säga att du har blivit kändis nu?

– Det beror på vem man frågar tror jag. Man kan säga att Youtube-kändisar är de mest okända kändisarna. Jag kom hem i förrgår från en fan-träff i Stockholm på Friends arena. Då är det ju organiserat och så står vi där i några timmar och tar kort och folk är glada och sådär. Så, självklart, folk kommer fram till mig på stan nu och det kommer väl som en smärre chock. Youtube slog väldigt fort på väldigt kort tid, så får mig är det ganska skumt att folk känner igen mig. Så, det beror på vem du frågar. Frågar du en pappa så är jag inte kändis, men frågar du en 15-åring så... Kanske!

Du håller på med stand-up, magi och har en framgångsrik Youtube-kanal. Vad ska du bli när du blir stor?

– Jag kan gissa att jag kommer nog aldrig besvara den frågan. Jag gick film och fick en grym utbildning inom det på Sundsta, så jag kom svinlångt i Youtube på grund av det. Youtube handlar ju om det, där är nog idén det viktigaste. Tekniken går alltid att lösa, men det är jag väldigt glad över att jag kan. Jag tänker kötta lite stand-up, fortsätta med Youtube-kanalen och få den att växa och sen se vart allting leder. Jag kör så länge jag flyger.