2018-09-13 13:31

2018-09-13 13:31

Rekordsommar kostade badhuset två miljoner

KARLSTAD: De flesta badade utomhus

Den fina sommaren var inte bra för Sundstabadet. Färre badande gäster gav cirka två miljoner kronor mindre i intäkter. Den torra sommaren väntas även resultera i nya bidrag till ridskolor.

Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har gjort delårsbokslut och prognosen för helåret pekar på att nämnden går back med fem miljoner kronor.

Färre badgäster i Sundstabadet på grund av den extremt varma och solrika sommaren är en förklaring. Här konstaterar kommunen att det är svårt att göra kortsiktiga kostnadsbesparingar. Underskottet bedöms vara tillfälligt och inga åtgärder är planerade.

Högre priser

Sedan tidigare har bidrag betalats ut till ridskolor i kommunen och nu flaggar förvaltningen för att ytterligare ekonomiskt stöd behöver betalas ut senare i år. Anledningen är den torra sommaren som skapade problem med fodertillgången och därmed högre priser.

Vad det exakt betyder för ridskolornas ekonomiska situation är ännu oklart, men att mer stöd behöver betalas ut från kommunen är att vänta.

Konstsnö

En utredning om ridskolornas framtid pågår och det kan sluta med att Karlstads kommun tar över fler anläggningar än de som kommunen redan äger: 4H-gården samt Färjestads ridklubb.

Kostar extra pengar för kultur- och fritidsförvaltningen i år gör även konstsnösatsningen vid Tuggelite. Investeringen i nytt system för konstsnö samt LED-belysning beräknas kosta 5,5 miljoner.

Men det är inte bara extra utgifter. På intäktssidan kan kultur- och fritid notera en ökning med drygt två miljoner kronor då kommunen under sommaren tog över driften av herrgårdskaféet på Alster i egen regi.

Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har gjort delårsbokslut och prognosen för helåret pekar på att nämnden går back med fem miljoner kronor.

Färre badgäster i Sundstabadet på grund av den extremt varma och solrika sommaren är en förklaring. Här konstaterar kommunen att det är svårt att göra kortsiktiga kostnadsbesparingar. Underskottet bedöms vara tillfälligt och inga åtgärder är planerade.

Högre priser

Sedan tidigare har bidrag betalats ut till ridskolor i kommunen och nu flaggar förvaltningen för att ytterligare ekonomiskt stöd behöver betalas ut senare i år. Anledningen är den torra sommaren som skapade problem med fodertillgången och därmed högre priser.

Vad det exakt betyder för ridskolornas ekonomiska situation är ännu oklart, men att mer stöd behöver betalas ut från kommunen är att vänta.

Konstsnö

En utredning om ridskolornas framtid pågår och det kan sluta med att Karlstads kommun tar över fler anläggningar än de som kommunen redan äger: 4H-gården samt Färjestads ridklubb.

Kostar extra pengar för kultur- och fritidsförvaltningen i år gör även konstsnösatsningen vid Tuggelite. Investeringen i nytt system för konstsnö samt LED-belysning beräknas kosta 5,5 miljoner.

Men det är inte bara extra utgifter. På intäktssidan kan kultur- och fritid notera en ökning med drygt två miljoner kronor då kommunen under sommaren tog över driften av herrgårdskaféet på Alster i egen regi.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.