2018-08-16 19:13

2018-08-16 19:25

Barenfeldt (M): "Ni måste ändra utvisningsreglerna"

KARLSTAD/STOCKHOLM: Holm Barenfeldt (M) kräver svar från migrationsministern

Värmlandsmoderaten Christian Holm Barenfeld kräver att regeringen genast ändrar reglerna som gör att små misstag av arbetsgivare kan få nyanlända utvisade.

Förra veckan berättade NWT om Robert Yako i Karlstad som fick arbetstillståndet indraget och ska utvisas på grund av ett litet misstag från arbetsgivaren: Att han tjänat 154 kronor mindre i månaden än vad han skulle tjänat enligt kollektivavtalet, att han jobbade för mycket och tog ut för lite semester. Då hade han bott, arbetat och betalat skatt i Sverige i fyra år.

Med anledning av det lämnade riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) på torsdagen en skriftlig fråga till statsrådet Heléne Fritzon (S) som är migrationsminister: Anser statsrådet att det är rimligt att enskilda straffas med indraget arbetstillstånd och utvisning endast på grund av små misstag från arbetsgivarens sida, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med dessa problem?

– Det är helt orimligt och dessvärre är Robert Yako långt ifrån ensam i denna situation. Riksdagen har sedan länge efterfrågat en förändring av regelverket så att bland annat små administrativa misstag av arbetsgivaren inte ska få dessa konsekvenser. Men regeringen har varit passiv och struntar helt i riksdagens beslut. säger han i ett pressmeddelande.

– Det är en tragedi för de inblandade, det är dåligt för våra företag och kompetensförsörjningen och det riskerar den svenska konkurrenskraften. Under sommaren har till exempel Scania meddelat att de upphör med rekryteringar av utomeuropeisk arbetskraft då det är så svårt med arbetstillstånden, fortsätter han.

Förra veckan berättade NWT om Robert Yako i Karlstad som fick arbetstillståndet indraget och ska utvisas på grund av ett litet misstag från arbetsgivaren: Att han tjänat 154 kronor mindre i månaden än vad han skulle tjänat enligt kollektivavtalet, att han jobbade för mycket och tog ut för lite semester. Då hade han bott, arbetat och betalat skatt i Sverige i fyra år.

Med anledning av det lämnade riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) på torsdagen en skriftlig fråga till statsrådet Heléne Fritzon (S) som är migrationsminister: Anser statsrådet att det är rimligt att enskilda straffas med indraget arbetstillstånd och utvisning endast på grund av små misstag från arbetsgivarens sida, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med dessa problem?

– Det är helt orimligt och dessvärre är Robert Yako långt ifrån ensam i denna situation. Riksdagen har sedan länge efterfrågat en förändring av regelverket så att bland annat små administrativa misstag av arbetsgivaren inte ska få dessa konsekvenser. Men regeringen har varit passiv och struntar helt i riksdagens beslut. säger han i ett pressmeddelande.

– Det är en tragedi för de inblandade, det är dåligt för våra företag och kompetensförsörjningen och det riskerar den svenska konkurrenskraften. Under sommaren har till exempel Scania meddelat att de upphör med rekryteringar av utomeuropeisk arbetskraft då det är så svårt med arbetstillstånden, fortsätter han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.