2018-07-12 12:20

2018-07-12 12:20

Skattesmäll för landstinget

KARLSTAD: Får betala 4,2 miljoner för personalparkeringar

Landstinget i Värmland åker på en rejäl skattesmäll, 4,2 miljoner kronor, för att ha underskattat värdet av personalparkeringar.

Skatteverket har granskat landstingets parkeringsplatser för anställda i Karlstad. Det handlar om 2 000 anställda som får parkera i anslutning till Centralsjukhuset, vid NWT-huset och på en parkering vid vårdcentralen Gripen i centrala Karlstad. Landstinget har rabatterat parkeringsavgifterna för de anställda och det är framför allt det som Skatteverket vänder sig mot: att anställda parkerar billigare än allmänheten.

Skatteverket menar att landstinget gett sina anställda en skattepliktig förmån. Förmånen ska värderas till marknadsvärdet, det vill säga vad den anställde skulle ha fått betala för att hyra en jämförbar parkeringsplats i närheten av arbetsplatsen.

Skattetillägg

Nu kräver Skatteverket att landstinget betalar arbetsgivaravgifter för parkeringsförmånen och moms. Dessutom krävs man på ett skattetillägg, en slags straffskatt på 20 procent, kommer sig av att Skatteverket anser att landstinget har lämnat oriktiga uppgifter i deklarationerna, totalsumman blir alltså 4,2 miljoner.

Skatteverket har granskat landstingets parkeringsplatser för anställda i Karlstad. Det handlar om 2 000 anställda som får parkera i anslutning till Centralsjukhuset, vid NWT-huset och på en parkering vid vårdcentralen Gripen i centrala Karlstad. Landstinget har rabatterat parkeringsavgifterna för de anställda och det är framför allt det som Skatteverket vänder sig mot: att anställda parkerar billigare än allmänheten.

Skatteverket menar att landstinget gett sina anställda en skattepliktig förmån. Förmånen ska värderas till marknadsvärdet, det vill säga vad den anställde skulle ha fått betala för att hyra en jämförbar parkeringsplats i närheten av arbetsplatsen.

Skattetillägg

Nu kräver Skatteverket att landstinget betalar arbetsgivaravgifter för parkeringsförmånen och moms. Dessutom krävs man på ett skattetillägg, en slags straffskatt på 20 procent, kommer sig av att Skatteverket anser att landstinget har lämnat oriktiga uppgifter i deklarationerna, totalsumman blir alltså 4,2 miljoner.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.